Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Малкия - специалист
Здравей, ще ви помоля да ми помогнете.
Тръгнали сме с брат ми да направиме инсталацията в гараж, знам че е за хора със съответното образование, но така се стекоха обстоятелствата, а и двамата имаме някакви общи познания и да се надяваме и с ваша помощ да направиме нещо качествено.

Идеята ми за контактите, в каража ще пуснеме един разпределителен кабел за 4 можи би 5 контакта , на един прекъсвач 25А мисля е достатъчно ( ако има забележки моля споделете), друг разпределителен ще пуснеме в мазето за 2 можи би 3 контакта, като единия ще бъде изкаран отвън.
Осветлението мислиме да бъде на един прекъсвач, на една линия, като ще се съберат 8+1 осветителни тела, до тук всичките неща ще са на 2 квадрата кабел, в гаража има и котел с помпа, трябва да предвидиме ток за помпата и за акумулатора към нея(тук ще ви помоля за идея, дали да са на отделна линия или....?), тярбва ни и ток за 2 гаражни врати , също въпрос дали да са на отделен прекъсвач, предвиден е и трифазен ток, 3 контакта, те ще са си на отделен прекъсвач(също ако може идеи как бихте го направили вие, трифазния)койto е с 4 квадрата кабел, ами за сега е това , че стана дълго

ако може да обърнете внимание и ако прецените че нещо не е както трябва споделете, мерси за отделеното време
lenko71 - специалист
Ако искаш някой да ти помогне ще трябва да прецениш и евентуално да опишеш какви мощности горе-долу ще ползваш към отделните контакти. За кабела 2 кв. мм. (може би 2.5) забрави!
Малкия - специалист
мощностите няма да са нищо кой знае какво , водоструйка, помпата и вратите не знам на колко са но не изискват много, общо взето нормални за битовите нужди

а иначе за 2 квадрата, колко да ми е горната граница ?
borko-67 - специалист
Пусни си до първите кутии-4кв кабел.след това може и с 2,5 кв.(зависи от мощностите които ще ползваш).За гаражните врати1,5 или 2,5 кв.9-те лампи може с 1,5 кв.За трифазния по-добре 4 кв.
Малкия - специалист
а мерси и аз вече си мислех така да бъде

но иначе така одобрявате , 5 контакта на една линия да пусна, а не да кажеме да ги разбия на 2...
borko-67 - специалист
Е по-добре е да ги "разбиеш",но може и така.Може да си пуснеш и един силов контакт,в смисъл един кръг само за него.
Зависи какво искаш и за какво ще ги ползваш.Може и лампите да се разделят на два кръга.Ако стане нещо с едните,другите да работят и т.н.Но и като не споделяш за какво ще ги ползваш.....?
Малкия - специалист
ми какво , ел уреди :)
бормашина, флекс, перфоратор можи би , все неща които не се ползват през целия ден, но ти се наложи да ги включиш някой път, няма да се включват тези мощните като печки , бойлери, котлони

не вярвам да има нещо с над 2000w което да се включи
общо взето май перфоратора и прахосмукачката са най мощните :)
borko-67 - специалист
Може да ти се наложи да включиш електрожен например.
Малкия - специалист
а виж за това не се бях сети, ами почти е 100% сигурно че ще се случи :)

намерих някакъв каталог , единствения всъщност който намерих в нета там пишеше
#
* За H05V-U от 0.50 мм2 до 1.00 мм2: U0/U – 300/500 V
* За H07V-U от 1.50 мм2 до 10 мм2: U0/U – 450/750 V
# Изпитвателно напрежение:
* За H05V-U от 0.50 мм2 до 1.00 мм2: 2000 V
* За H07V-U от 1.50 мм2 до 10 мм2: 2500 V
borko-67 - специалист
Не забравяй,че е най-добре да разпределиш фазите.Т.е. единия кръг контакти на едната фаза,втория кръг на друга и т. н. това става с трифазен гребен.Сложи дефектно токова защита ако инсталацията позволява.

Тема "Схема на гараж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: