Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
EmoZ - специалист
Първо да се извиня, че съм лаик (поназнайвам, но никога не съм се занимавал).

Отдавна ми се върти една идея, а откакто видях един кит на Velleman VM 110 нещата загрубяха страшно (ще трябва да се прибягва до фонда 'и аз съм човек' :) ).

Платката има два аналогови входа:
* 2 analog inputs with attenuation and amplification option (internal test +5V provided) - както са написали в спецификацията
или по нашенски:
* 2 аналогови входа с опция за намаляване и усилване (осигурен е +5V вътрешен тест).

Идеята е да измервам в реално време (през предварително зададени интервали), като записите да съхранявам в лог (мога и в некакъв SQL да ги натикам, така че да са достъпни и през WEB-a), към кита има DLL-ите за управление на платката, така че 'сичко е ток (програмирането не ми е проблем).

Интересува ме дали през тези аналогови входове на VM110 мога да измервам ток и напрежение (ерго електрическа мощност).
Характеристиките и диапазона на измерваните величини са:
- ток: DC, max 0-30 A;
- напрежение: max 0-48 V.

От друга страна платката има и 5 дигитални входа.

Ако някой има идея ще му бъда много признателен в бира, да ме отърве от дилемата дали да прехвърля малко средства от семейния бюджет към фонда 'и аз съм човек' :) .

Благодаря предварително.
LZ - специалист
Напрежението го мери с делител на напрежение, защото май тази платка няма да понесе 48 волта.
Тока - пак мериш напрежение, но мериш пад на напрежение върху някакъв подходящ резистор.
По-натам си смяташ
EmoZ - специалист
Да, да точно така, тока се мери индиректно като пад през шунт.

Инак намерих една схема (ZMC10, евтина е 6-7 кинта), в нея има вграден тънкослоен магнито-резистивен елемент, измерва прав или променлив ток с големина до 10А, което не ми върши работа за жалост.
bobykafe - специалист
можеш да сложиш шунтовия резистор през минуса на 48-те волта и на двата му края закачаш единия вход- това ти е сигнал за тока.
другия вход през делител на напрежение- довечера ще нахвърлям схемичка в къщи. Каква е цената на това чудо?
EmoZ - специалист
Ако използвам обикновен делител с два резистора R1 и R2, стойността на съпротивленията, ако искам да 'вкарам' Uизх (0-5),V при Uвх (0-48 ),V излизат:

(1). Uизх = Uвх.R2/(R1+R2), V, значи:
(2). 5/48 = R2/(R1+R2), -

За да определя точно стойностите ми трябва още едно уравнение, то идва от ограничението за контурният ток (Iизх) през R2 ли, т.е. през 'аналоговия вход' на платката, или:

(3). R2 = Uизх/Iизх, Om

На прав път ли съм :? ?
bobykafe - специалист
Да. Стойностите могат да се занижат малко, за да не ти оказва влияние тока през аналоговия вход.

Прикачен файл

primer.jpg
В случая примерно R2= 90 kOhm , R3= 10 kOhm, R1 = 0.01 Ohm, като използваш описаното в документацията умножаване по 15 на втория вход.
primer.jpg (7.25 KиБ) Видяна 7371 пъти
stefan_gb - специалист
Емо има готови модули за тази работа (ток напрежение и обратната) но те са със стандартни входове и изходи) ще трябва и малко преработка заради твоето задание .... :) последно гледах такова модулче на ОМРОН ...., но ше има и български сигорен съм :)
EmoZ - специалист
Балгодаря ви за отговорите, чакам 'финансиране' и купувам платката (Боби ме беше попитал колко струва: около 145 кинта в 'Електоника' на ул. 'Княз Борис I-ви' , инак по интернет магазините съм я виждал за 65-70$)

Като я взема ще пиша какво съм успял да направя.

Успех.
EmoZ - специалист
Бях обещал да пиша каква съм я сготвил - абе микроконтролерите са готина работа, ели пък с USB интерфейс.

Напазарувах VM110, нашляпах и софта, но се оказа, че електрическа мощност трябва да се мери в два канала и този кит не може да свърши работа без допълнителни екстри.
Дойде ми на ум да използвам дигиталните изходи, за да превключвам аналоговия вход последователно към двете точки на мерене (меря ток и напрежение, тока е постоянен). Софтуeрните финтифлюшки са ми най-малкия проблем. Бях се засилил много в тая посока, докато не реших проблема Соломоновски, просто купих по-якия кит VM140, който има 8 аналогови входа и готово.

Тук PIC-a въобще не 'пали', ако няма външно захранване 12VDC, нестабилизирано, 300mA. Проблема идва от това, че в походно състояние, мога да осигуря захранване само от акумулатор. Не съм особено посветен, даже въобще, та са чудя ако захраня платката от акумулатор, ще бъде ли проблем :? .

Ето и снимка на сглобената вече платка на база PIC18F2550.

Прикачен файл

DSC00799_2.JPG
PIC18F2550
DSC00799_2.JPG (174.34 KиБ) Видяна 6693 пъти
lenko71 - специалист
Извинявай ако нещо не съм разбрал ама тая платка не взима ли захранване през USB?

Тема "Измерване на ток и напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: