Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ZMeyGorianin - майстор
Имам 6 мм2 рекордоман към 20 м., поставен подземно преди 15-на години от къщата към банята. Това на вилата. Вчера отивам и гледам, че няма ток към банята. Всичко друго си работи. Тази част от кабела, която е над земята изглежда здрава. С Амперклещи дава 0.06 А на фазата. На Мултицета-0 Волта.
Някакви идеи как да намеря прекъсването :shock: -дето хич не ми се вярва за 6 мм2 кабел, ама какво друго да е?
Между другото от миналата година фамилия къртици ми разказва играта на двора :x . Може ли да е прегризала гадината кабела :?
torbalan - Дървен философ
Директно в земята ли си го заровил?

Защото изолацията гние и с годините може да се е разрушила...

Има устройства, които при прекъснат кабел определят къде е прекъсването, но цената им едва ли ще е ниска...

Май най-лесно, бързо и евтино ще е с правата лопата...
ZMeyGorianin - майстор
Ами да си призная намаше тогава кой да ми постави инсталацията, щото е на м....та си! Затова аз се захванах и сигурно не съм спазил куп изисквания!
Поставих кабела на две лопати дълбочина. Канавката насипах с пясък, а кабела поставих между "турски" керемиди под и над него.
Утре ще разкача кабела към къщата и ще го прозвъня, макар че съм сигурен че няма смисъл.
Сега почвата е много мека и се чудя дали не мога да го измъкна, поправя и пусна въздушно?
Колко метра имаш да копаеш?

Ако го прозвъняваш - премери съпротивлението спрямо земя и на двата проводника.
ZMeyGorianin - майстор
Не е много, но над част от кабела вече минава настилка от блокчета, която не ми се разбутва. Поставена е преди две години.
hidrazin - майстор
ZMeyGorianin написа:
Сега почвата е много мека и се чудя дали не мога да го измъкна, поправя и пусна въздушно?
Това с измъкването от дълбочина две лопати че и с керемиди отгоре май няма да стане. Ще се копа. Ако го извадиш и още става за работа пусни си го пак подземно като го сложиш в тръба. Може от тези за поливните системи - черните като вземеш мерки в двата края да не може да влезе вода.
Въздушно - ще си имаш гръмоотвод да ти кови мълниите и да ти ги вкарва в къщата. Говоря от собствен горчив опит. :)
:partyman:
fikata - майстор
Що е то рекордоман / произход от фр/белг/- меден изолиран проводник с памучна оплетка на поена с миниум за въздушно свързване на жилище с улична мрежа н.н.това е от историята.
Днешно значение:
ПВО /рекордоман/

Кабел ПВО

Cable PVO

Проводник за въздушно окачване и напрежение Uo/U до 0.6/1 кV за свързване на жилища, постройки и сгради към въздушната електроразпределителна мрежа /рекордоман/.
EDI - майстор
Удари му секачките от двете страни да си стои в земята и си сложи нов кабел, според мен не си заслужава труда за копаеш и други такива.
Ако ще го опъва въздушно - да.

Но ако не иска да му се мотат кабели над главата - така или иначе ще трябва да копае...

А под настилката, която е положена преди две години - може да мине със сфредел без дръжка, като го върти с тръбен ключ примерно...
nikolson - майстор
Връзваш новия за стария, изтегляш стария и той изтегля новия. Разбира се ако мястото, което не ти се разкопава не е много, а примерно само пътека.

Тема "Къде ми се загуби тока?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: