Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Vectra - специалист
Здравейте колеги.
Имам едно малко флексче, дето някой се е мъчил да отремонтира. Сега работи, но върти наобратно и диска се саморазвива.
Електродвигателите не са ми сила, та искам малко помощ за доотремонтирването му. От какво се определя посоката на въртене на двигателя :?
fbr - майстор
Разменени са изводите на четките или статора. Ако го види запознат с тази материя, ще познае кое е разменено.
Vectra - специалист
При първоначалния оглед не забелязах видимо разменени кабели, обаче сега като се загледах, като че ли черния и синия са разменени :?
Ето и картинки:
Прикачен файл:
20150422_144150.jpg
Прикачен файл:
20150422_144159.jpg

P.S. Флекса е китайче и не си струва, че да ходи на ремонт при специалист...
tysonlkr - специалист
Да не би случайно някой "левичар" да е сменил ръкохватката от другата страна и за това да върти на обратно :roll:
mironcho - специалист
tysonlkr човека е писал
Vectra написа:
...Сега работи, но върти на обратно и диска се саморазвива.
За сверяване на посоката:
- даже и на китайчетата на корпуса има (би трябвало) стрелка с посока за въртене.
- като го хванеш с дясната ръка и диска се пада в ляво при рязане трябва да бяга от тебе.
- като гледаш към диска (редуктора да е зад него) трябва да се върти обратно на часовниковата стрелка.

Допълнителната ръкохватка не е критерий за посоката, защото както се досещаш може и да е преместена/поставена случайно или нарочно от другата страна

... има и малка вероятност гайката да не успява да се стегне добре диска и при спиране да се саморазвива от инерцията.

Ако е на обратно - проследи кабелчетата от четките и опитай да размениш местата им. Ако не става пробвай същото с кабелите от статора.
fox_vt - майстор
Преди време един бивш електричар в работата беше нещо объркал мястото на нулата във трифазен контакт от който е изведен монофазен контакт в когото беше включен голям флекс.Флекса при пускане издаде доста странен звук и за секунда и диска се затъркаля по земята пред мене.И до ден днешен си нямам на идея какъв точно фокус стана.Ясно е че размяна на местата на фазата и нулата на щепсела не води до нищо,освен да бил с две фази.Другото необяснимо нещо е факта,че диска се върти нормално в посока отдалечаване към мен и за да се развие трябва да се върти в обратната посока,а реално след като падна той се отдалечи от мен :?
moimoimoi - майстор
ами като размениш нулата с някоя от фазите в трифазния контакт ,естествено че в изведения монофазен контакт ще се появят две фази
petromaniq - специалист
И две фази да са няма как да се развърти обратно флекса освен с обръщане на четките спрямо роторните намотки.... ако ще и на прав ток да се пусне с разменени полюси.А и как е отремонтиран? Да не би да е сложен ротор с противоположно навиване - какъвто пасне - такъв? Виж посоката на въртене - даже и без диск и "наклона" на резбата.
lov - майстор
Това с развиването на гайката ми се е случвало и на мен. На малко флексче с диск за шлайфане след 10 мин. търкане като го спрях и диска тръгна да се търкаля по двора. Явно от инерционните сили защото е по-тежък но уж го бях стегнал добре.
Иначе от снимките колкото и да се кьоравя не мога да разбера изводите на статора към четките дали са с кабелче или са на клипс за директна връзка. Щото само с размяна става тоя номер да обърне оборотите. На втората снимка се вижда кабелче прекарано през феритен пръстен вероятно което ме навежда на мисълта че и от другата страна е така. И само трябва да им се разменят местата към четките.
gogo7777 - майстор
Абе кви четки са разменени брееее.....темата е бошлаф :-D
Да не би случайно някой "левичар" да е сменил ръкохватката от другата страна и за това да върти на обратно
Най-вероятно е така

Тема "Флекса върти наобратно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: