• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
d3v1ous - специалист
Здравейте, наложи ми се да съединя един проводник с малко нестандартна букса, по него ще тече 220V, разбира се направих връзката "по български" т.е. увиване на кабелите по отделно с тиксо и след това общо. Преди да пусна в експлоатация новия кабел реших да измерия съпротивлението, оказа се че е 10 M/om.

Кабела работи, на изхода си получавам 220, но дали това съпротивление не "товари" по някакъв начин кабела (или електромера), т.е. това въпротивление от 10 Мегаома, при 220V /10А ще се получи ли някакъв вид консумация, дори и кабела да работи на "празен ход"

Благодаря
Поздрави
К.Кирилов
lenko71 - специалист
Не ми е ясно какво си мерил но във всеки случай това не е съпротивлението на кабела. Това 10 мегаома на практика означава липса на ел връзка. Съпротивлението на самия кабел клони към 0. След като всичко работи какъв ти е проблема?
d3v1ous - специалист
Меря между двата извода на щепсела, т.е. фаза / 0.
lenko71 - специалист
Не разбирам :? Ако си искал да провериш дали не си окъсил нещо при свързването... явно че не са.
fikata - майстор
d3v1ous написа:
Меря между двата извода на щепсела, т.е. фаза / 0.
значи мериш изолацията между двете жила...
d3v1ous - специалист
По - скоро меря нарушената изолация. И пак да питам това проблем ли е или не?
sstefanov - майстор
Закона на Ом знаеш ли?
fikata - майстор
d3v1ous написа:
По - скоро меря нарушената изолация. И пак да питам това проблем ли е или не?
след като си измерил 10Мом изолацията ти е добра в момента.... :)
Милен - майстор
Нищо не си измерил и нещо си объркал тотално нещата. Най вероятно има ключ някъде който е бил изключен когато си мерил. Мерене между двата извода на щесела ще ти даде съпривлението на консуматора ако същия е вързан директно на кабела или ако има ключ и той е включен. Ако няма вързан консуматор или ключа е изключен мериш дали има утечка между двете жила на кабела обаче с мултицет гаранция няма. Тогава меренето става с мегер с поне 500V напрежение и ако покаже поне 1МΩ изолационно съпротивление всичко е наред. За по-сигурно си запои връзките и изолирай с термошлаух и PVC изолирбанд че тиксото се разлепя след време.
fikata - майстор
d3v1ous написа:

Кабела работи, на изхода си получавам 220, но дали това съпротивление не "товари" по някакъв начин кабела (или електромера), т.е. това въпротивление от 10 Мегаома, при 220V /10А ще се получи ли някакъв вид консумация, дори и кабела да работи на "празен ход"

Благодаря
Поздрави
К.Кирилов
Бъди спокоен.Консумацията при така измереното от тебе съпротивление ще бъде 0, 000022 А /ампера/ Т.е. практически нула .Даже електромера може да тръгне да върти наобратно.....
....Така казва закона на дядо ти Ом... И нема нужда да тичаш да си купуваш мегер...

D`ont worry ! Be happy ! :bulb:
  • 1
  • 2

Тема "Съпротивление на кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: