• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mici - специалист
Синът ми ме попита и аз не можах да му отговоря: защо напрежението в битовата мрежа е 220 волта, а не напр. 200 или 250? и също защо трифазният ток е 380 волта? Простете на неукия за баламския въпрос, но никъде не намерих отговор.
lenko71 - специалист
Колкото напрежението е по-ниско толкова тока е по-голям(за една и съща потребявана мощност разбира се), а оттам и загубите в проводниците са по-големи. При по-високи напрежения пък има проблем с изолацията, т. е. вероятността от пробив се увеличава. Така че тези стойности (от 110 до 220V) са компромисно решение за тези изисквания ( и разбира се да не забравяме безопасността).
А 380V е просто напрежението между две фази (220V е между фаза и нула)
Милен - майстор
Вече напрежението поне по стандарт е 230V и 400V. А връзката между двете напрежения е точно √3.
А имаче посвета има много различни напрежения 100V, 110V, 115V, 120V, 127V, и 200V, 208V, 220V, 230V, 240V Като повечето са уникални за единични страни и те също минават към утвърдените международни стандати.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mains_power_systems
tehribo - специалист
Много интересен въпрос
Защо са се спрели точно на 220 и 110?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... quency.png
Последна промяна от tehribo на ср юни 24, 2009 1:53 pm, променено общо 1 път.
hygro - майстор
Изборът на оптимално мрежово напрежение е резултат на много компромиси. Освен икономически фактори важна е вероятността за травми при инциденти. За оптимално домашна употреба се счита ~220V и в повечето страни за стандартно е прието 220-230-240V.

Америка както винаги е друга песен. Причината за приемането на 110-115V е натиска на Едисон, защото по тогавашните технологии значително по-евтино е било да се произвеждат спиралите на електрическите крушки с по-дебели нишки.

По отношение на честотата, в Америка стандартна е била 133,33 Hz (имало е и всякакви други стандарти 125; 83,33; 66,67; 60; 50; 40; 30; 25). При обединяването на Тесла и Уестингхаус, Тесла е поискал промяна на 60Hz, просто защото имал на склад мотори за разчетени на тази честота. А 60Hz е била любимата му честота по абсолютно непрагматични причини - като езотерик е считал 60Hz е за фундаментална космическа честота.

В Европа от самото начало има АЕГ подхожда научно и експериментално се установява, че 50Hz са оптимални по отношение на сумарните загуби на енергия при пренасянето й на големи разстояния.
shotik - майстор
В България докъм 1960 г /мисля ,че бях 2 или 3 клас/напрежението беше 150 волта и тогава го смениха на 220 волта.Също тогава беше и изменено предпазител да има само на фазата,а не както беше и на нулата,което може да се види по някои стари къщи по селата,където може да има запазени табла с два предпазителя.
Какви са били причините незная,може би уеднаквяване с европейските държави.
bobykafe - специалист
shotik-освен БЕЗОПАСНОСТ- за друга причина не се сещам, която да наложи премахване на предпазител на нулата.Представи си момента, в който изгори този предпазител- ВСИЧКО СВЪРЗАНО ПО НЯКАКЪВ НАЧИН КЪМ ТОКА Е СМЪРТОНОСНО.
Но на въпроса защо 220/230 а не 200 или 250 Волта и аз нямам отговор... :?
shotik - майстор
[quote="bobykafe"]shotik-освен БЕЗОПАСНОСТ- за друга причина не се сещам, която да наложи премахване на предпазител на нулата.Представи си момента, в който изгори този предпазител- ВСИЧКО СВЪРЗАНО ПО НЯКАКЪВ НАЧИН КЪМ ТОКА Е СМЪРТОНОСНО.

Така е ,за това не миже да се спори,че е опасно,аз имах впредвид за изменение от 150 В на 220 В да е уеднаквяването с европейските държави.
PCL82 - майстор
Когато напрежението е било 150волта. Мрежата е била трифазна, но без нулев проводник (на триъгилник). Като са направили промяната на напрежението се е наложило едната жица от инсталацията да стане нула и ето го проблемът.
Интересно е, че тогава паралелно на въздушната мрежа 150волта е имало кабелна мрежа с нулев проводник за захранване на асансьрните машини и малки цехове. Мрежата средно напрежение е била на 10 киловолта.

На много места това напрежение е запазено като са подменени само трансформаторите и страна ниско напрежение.

Контактите са били обикновени, без предпазна клема. За защита на бойлери, печки и перални се е ползвало заземяване към водопровода.
boltik - специалист
ВСИЧКО СВЪРЗАНО ПО НЯКАКЪВ НАЧИН КЪМ ТОКА Е СМЪРТОНОСНО.
Да ама не.Господина може и да не е запознат,че има и такива предпазители за баня,когато нулата се прецака автоматично изклюват захранването.
Изображение

Специално на това табло ,като му свържеш нулата и земното заедно и веднага изключва.На долния ред в дясно се вижда предпазитела за нулата с черното и жълтото бутонче.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "220 V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: