Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mx_starter - напреднал
Здравейте,
виждам тук интересни решения с LED лунички и бих желал да попитам 2-3 неща (като пълен ел. неграмотник):

1. Една луна с около 20 диода въобще отделя ли някаква топлина?
Питам защото в моя случай има оставени дупки за монтаж на луни, но директно в бетонен трегер. Дупките са дълбоки не повече от 6 см, монтажът на халогенка в случая ми изглежда кошмарен, а и трегерът е облицован с фибран и при 200 градуса топлина на халогенката ме е шубе да я слагам - просто топлината няма къде да се разсейва.

2. Какви са изискванията за кабелите - максимална дължина, сечение?
До всяка от дупките имам прекаран отделен кабел, 1.5 мм2. Бедата е че при някои кабелът е дълъг близо 5 м и това противоречи на правилата за монтаж на траф за 'нормални' луни.

3. Продават ли се трансформатори за 12 V прав ток и колко струват приблизително?

4. Каква приблизително е нормалната цена за добра крушка с, да кажем 20 диода
lenko71 - специалист
Все още не съм купувал такива лампи (засега си ги правя сам). Веднъж само ми се наложи и купих една за около 12лв 220Ж/1W, с около 15 диода. Разгледах из нета и както очаквах на 12V няма значение право или променливо напрежение. Все пак съвета ми е да сложиш тороидален траф (не електронен). А за температурата и дължината на кабелите изобщо не бери грижа.
moimoimoi - майстор
на мен ми е интересно как ще ги закрепиш линичките след като си оставил само отвори в бетона,по принцип луничките си имат щипки ,ама те са само за гупс-картон ,т.е. за окачен таван

а трансформатор с изправител се нарича - адаптор :lol:
mx_starter - напреднал
moimoimoi написа:
на мен ми е интересно как ще ги закрепиш линичките след като си оставил само отвори в бетона,по принцип луничките си имат щипки ,ама те са само за гупс-картон ,т.е. за окачен таван

а трансформатор с изправител се нарича - адаптор :lol:
Ами клипсите се изправят повече - почти на 180 градуса и рамката си влиза - насила, но стои, няма къде да бяга :). Разбира се, не съм пробивал аз отворите, това е заварено положение...
mx_starter - напреднал
lenko71 написа:
Все още не съм купувал такива лампи (засега си ги правя сам). Веднъж само ми се наложи и купих една за около 12лв 220Ж/1W, с около 15 диода. Разгледах из нета и както очаквах на 12V няма значение право или променливо напрежение. Все пак съвета ми е да сложиш тороидален траф (не електронен). А за температурата и дължината на кабелите изобщо не бери грижа.
Е да, 12 лева звучи добре, на фона на това което виждам аз - над 40 лева. Виждам също и че има директно крушки на 220 волта, например като тези на тази страница:
http://www.led.omega-light.com/Lamps/lamps.htm

И те ли не греят наистина? И ако да - защо корпусите им подозрително приличат на радиатори?

Принципно, ако може да се ползва 220 волтово решение за мен е най-добре, ти самият правил ли си на 220?
lenko71 - специалист
Ако мислиш че ще се се побере в отвора такава (на 220v), понеже и трябва и фасонга, купи една такава за проба. Хем ще видиш как свети.
Тези на сайта са 3.5W и предполагам че са с един светодиод. За такива единични мощни светодиоди обаче съм чувал че много греят, но не съм ползвал.
mx_starter - напреднал
lenko71 написа:
Ако мислиш че ще се се побере в отвора такава (на 220v), понеже и трябва и фасонга, купи една такава за проба. Хем ще видиш как свети.
Тези на сайта са 3.5W и предполагам че са с един светодиод. За такива единични мощни светодиоди обаче съм чувал че много греят, но не съм ползвал.
Точно това ме притеснява, заедно с фасонката едва ли ще влезе комфортно.
Мисля все пак да направя един опит да си сглобя сам.

Някакви идеи откъде да пазарувам изгодно диодите?
mx_starter - напреднал
Малко новини, намерих си следната крушка:
http://www.tme.eu/bg/katalog/artykuly.p ... -sdra21w63

Това е 12 волтова крушка с "топло-бели" диоди, 21 броя.
Изпробвах я за една вечер и съм доволен - за един час непрекъсната работа нагряваше в допустими граници.
Освен това осветяваше сравнително добре за моите цели - по груба сметка от 2.30 м височина правеше кръг на пода с 2 метра диаметър.

Работи както с прав, така и с променлив ток, но се препоръчва да не се ползва с електронен трансформатор 12V AC а с wire-wounded (не знам защо).

Крушката е мощност 1.7 W, но като я измери с уред един мой колега показа че дърпа само 30 (тридесет) милиампера ток , което ме озадачава.

Какво ще рече това? Възможно ли е всички диоди да са свързани последователно и един дефектен да съсипе цялата крушка?

Иначе самата крушка струва 14 лева и дори има отстъпка за количества, което почти обезсмисля правенето на собствена.
Имам предвид че цените на диодите около Лъвов мост са душмански - най-евтиния бял който успях да открия струваше 60 стотинки егати!

Простата сметка показва че за направата на подобна крушка ще трябва да дам 12 кинта само за диоди - дори по 40 стотинки да са пак не си струва.

Естествено - ако тая крушка е достатъчно качествена...

Някой има ли впечатление от тоя модел?
Точния парт номер е LM-SDRA21W63.

Не успявам да си намеря схема на свързването на диодите и...
lenko71 - специалист
Не мога да кажа със сигурност как са свързани диодите в крушката, но при последователно свързване би се получила разлика в силата на светене на отделните диоди заради разликите в параметрите на всеки един. Иначе да изгори светодиод... поне аз не съм чувал такова нещо. От друга страна светодиодите работят на напрежение 3 - 3.6V и като го умножиш по 21...
tehribo - специалист
малко офф топик ...

Имам нокия н95, тя няма "фенерче".
Има светкавица, но няма опция да свети постоянно. А много често ми се налага.

Намерих по форумите някакви програми, които я превръщат във фенерче, но коментарите бяха отрицателни и че по този начин ще я изгоря.

Тема "2-3 въпроса за LED лунички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: