Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ProE - напреднал
Здравейте, как при изхода за контакти на нова трипроводна инсталация мога да открия кое е нула и кое земя, без да гледам цветовете на кабелите. Същото и важи при изходите за осветление.
fikata - майстор
Ако нямаш монтирана ДТЗ /дефектно-токова защита/ работната нула и защитната земя са свързани заедно на нулата в таблото.Т.е. няма значение кой от тези проводниците къде ще свържеш, след като с фазомер си определил фазата и си я свързал на точното място...
Редно е все пак,ако гледаш в перспектива, че някога ще се монтира ДТЗ и ако нямаш навсякъде на излазите жълто-зелен проводник, един цвят да си го наименоваш /стига да не е фазов/ и него да го свързваш на защитните клеми...
ProE - напреднал
Имам дефекно-токова защита.
lenko71 - специалист
Вземи една обикновена лампа и я свържи към фаза и единия от останалите проводници. Ако падне защитата значи това е защитната нула, а другия е работната (това е за контактите). Ако имаш двойни ключове за осветление и на тавана имаш изводи от по три кабела, не търси защитна нула.
ProE - напреднал
Мерси, за контактите разбрах с тази подвижна лампа ще тествам, връзвам фазата и още един кабел и ако падне ДТЗ значи съм вързал за земя, ако не падне значи съм на нула.

А за осветлението не ми е ясно. При него нямам ДТЗ а от тавана излизат три кабела, там кадето имам единичен ключ и четири при двоен ключ. А в таблото не се вижда нулата и земята за осветлението да са вързани по между си.
fikata - майстор
А за осветлението не ми е ясно. При него нямам ДТЗ а от тавана излизат три кабела, там кадето имам единичен ключ и четири при двоен ключ. А в таблото не се вижда нулата и земята за осветлението да са вързани по между си.[/quote]

По същия начин пробваш като за контакт, но фазата трябва да ти се яви при включен ключ.Пак с пробна лампа- фаза и друг проводник.Ако не ти отпада никъде захранването значи нулата и заземлението са свързани в таблото..
ProE - напреднал
"Ако не ти отпада никъде захранването значи нулата и заземлението са свързани в таблото.. "

Отпада, ще рече някой бушон ли да се изключи? И ако са свързани, значи мога да връзвам на коя да е жица освен фазата? А ако не са вързани по между си?
fikata - майстор
ProE написа:
"Ако не ти отпада никъде захранването значи нулата и заземлението са свързани в таблото.. "

Отпада, ще рече някой бушон ли да се изключи? И ако са свързани, значи мога да връзвам на коя да е жица освен фазата? А ако не са вързани по между си?
"Отпада" ще рече,че ти изключва ДТЗ т.е. набарал си заземлението с пробната лампа и фазата....
Ако са свързани няма значение как ще ползваш двата проводника за работна или защитна нула.
Ако защитната нула/заземителния проводник/ не е свързан никъде,тогава пробната лампа няма да ти светне с него и фазата..
ProE - напреднал
Мерси много, мисля, че като цяло ми стана ясно, но си запазвам правото за вапроси, може би другата седмица, като започна с работата.
darken_nz - специалист
ProE написа:
Не !
Значи ,че ако вържеш другия край на лампата към земята вместо към нула ДТЗ ще изключи .
И да знаеш ,че след ДТЗ нула и земя не се свързват заедно !!!
Ако са свързани или няма да сработи или ще сработва още с включването (зависи от случая - при занулени корпуси ,метални тръби и т.н. е възможно да изключва )
Предпазител няма как да изключи защото тока е малък (освен ако не говорим за комбиниран модел АП + ДТЗ )
В този сайт можеш да прочетеш и за ДТЗ и за мрежите
http://www.schuko.hit.bg/el-prosweta.htm
Ето още за ДТЗ от Сайта на Шнайдер :
http://www.schneiderelectric.bg/bgnew/d ... shtiti.pdf
Във форума също има много говорено за нея :)
Успех братле :supz:

Тема "Как може да се открие нула или земя без да се гледат цветове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: