Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Johny - майстор
Днес в инспекцията по труда ми поискаха протокол за заземяването /става въпрос за магазин/. Длъжен ли съм да го имам, след като таблото е общо за цялата сграда и това е правено още при приемането на сградата? Сертификат за импеданса на фаза-защитен проводник конкретно за помещението - имам.
Милен - майстор
А те тия всеки ден могат нови изисквания да си измислят. :) Виж при кой е въпросния протокол и си извади копие от него, другия вариант ако не може да се намери, като ти мерят контактите за импеданса фаза-защитен ги заведи и при таблото да мернат и земното.
Хубаво е да си намериш протокола, че някой ден може да мине и пожарникаря и той да го иска.
Johny - майстор
Милен написа:
А те тия всеки ден могат нови изисквания да си измислят. :) Виж при кой е въпросния протокол и си извади копие от него, другия вариант ако не може да се намери, като ти мерят контактите за импеданса фаза-защитен ги заведи и при таблото да мернат и земното.
Хубаво е да си намериш протокола, че някой ден може да мине и пожарникаря и той да го иска.
:prayer: :prayer: :prayer:
В. Петров - специалист
Изглежда, че България малко по малко започва да прилича на държава.
duudah - напреднал
Твърде малко и твърде рядко :)

най-добрия вариант е с импеданса и земното, но като знам на колко време се мерят надали това ще е случая ама ти си имай едно на ум за като дойде момента :)

Като ти го снимат тоя протокол искай да ти го заверят поне с подпис. На всички протоколи и сертификати изрично пише, че се забранява копиране и разпространение без изрично съгласие на органа за контрол :)

Вариант е да говориш с органа за контрол да ти го преиздадат, доколкото съм в час няма да откажат преиздаване, а надали някой е заложил че иска пари за това в системата си по качество и сигурно ще минеш тънкана :)

Поздрави
Милен
Johny - майстор
Aз пък да попитам, защо след като нагоре има 5 етажа с апартаменти, искат само от мене протокол за земното. Нима за битовите абонати ел.енергията е някакъв друг вид?! А другите магазини на партера. Да сме се кооперирали. много му е зор на някого за това, щом в момента не го касае. Или него ток не го хваща? Някой ще каже, че магазина е особен род помещение. Вярно е. И точно за това там няма такива безобразия с ел инсталацията, каквито има в някои жилища.
А някой да е видял в болшинството случаи, как се правят тези замервания, когато са за 2-ри, 3-ти път и т.н..
Същото както със стикера за газовите бутилки - 12лв. и ти го лепят. Но тази бутилка трябва да се демонтира и да се изпита не еди колко си атмосфери водно налягане и тогава се лепи стикер.
В този дух мога да давам десетки примери за формално изпълнение.
Така че ще станем нормална държава, когато има равнопоставеност и когато получаваш такава услуга, за каквато плащаш, а не само отбиване на номера.
И понеже аз в момента съм зависим, ще ме яздят, както си искат, а за останалите 20-25 абоната това не се отнася.....
Според наредбите /който не съм чел, но ще прочета/, импеданса се мерел на три години, а земното - всяка година.
duudah - напреднал
щото приятелю тебе те гони ЗБУТ :) отиваш четеш и ти става ясно :)
но за да не четеш в най-общ вид ти казвам, че помещението, на което ти викаш магазин е от една страна общодостъпно и от друга ти като работодател си пуснал някой да работи там. Ако утре на корпуса на печката избие фаза и ония си замине или е с тежки травми и ти извадиш протокол никой няма да те гони повече. Ако нямаш протокол ще носиш тежки последствия, та е в твой интерес да го имаш :)

При приемането на блока строителя си е направил този контрол за всички точки /или поне би трябвало да е/ след това остава въпроса това конкретно табло чия собственост е :)

Защото в крайна сметка собственика заявява контрола и допуска до обекта и в протоколите се пише "Табло НН собственост на еди си кой си"

Вместо да се занимаваш с глупости намери кой има протокола снимай и си готов.. или ги викни да ти го измерят и после го предостави на другите собственици на комерсиални площи там за $ :)

Поздрави
Милен
Johny - майстор
Аз не оспорвам необходимостта от подобен контрол /поне в повечето случаи/, защото тези мерки с времето са предизвикани от нещо конкретно. Но когато фирмата е от управител и един работник, да пишеш длъжностни характеристики, щатно разписание, присъствени форми, оценка на риска с формули и разчети, трудова медицина и така още 40-50 позиции.... нямам думи. Друг е въпроса , че сам това не можеш да го свършиш, има си служби по трудова медицина, но това са постоянни разходи, които не можеш да избегнеш , защото глобите за фирми с 1 000 лв. или 1 000 000лв. оборот са едни и същи от 100 до 15 000 лв. За да не досаждам на аудиторията можеш да проследиш този http://www.odit.info/?s=6&i=90945&f=668 линк за информация.
На запад тези изисквания са за фирми примерно с 10 човека персонал и нагоре.
А иначе въпроса ми беше съвсем в друга насока и отдавна получих отговор.

Тема "Протокол за заземяването" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: