• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
тонито - специалист
Бихте ли ми казали от къде са тези смущиния на снимката?

Прикачен файл

12.JPG
12.JPG (18.22 KиБ) Видяна 4299 пъти
tehribo - специалист
супер въпрос :?
Последна промяна от tehribo на пон юли 20, 2009 10:24 pm, променено общо 2 пъти.
тонито - специалист
това е снимано с мобилен телефон до лампа..направо ме уби...какво ли е?
moimoimoi - майстор
питаш за светлинните отблясъци ли?
:? .....ами не знам :lol:
hkoko - специалист
На мен ми прилича на единият от чичовците на Каспър :)
тонито - специалист
има хоризантални линии все едно снимах телевизор,,,
В. Петров - специалист
Съвсем нормално е. Светлината от лампата има пулсации с честота 100 Hz.
За да не се получава, камерата трябва да има функция, наречена "flicker suppression" или нещо подобно.
tehribo - специалист
Това е ясно с пулсациите, защо обаче 100Hz, а не 50?
Защо са с такава "форма"?

Моят отговор е, че ако самото заснемане става на части през някакви време, напр. 1/100сек. В "тъмните" области заснема момента в който лампата "мига".Нещо такова:
Изображение

Но най-вероятно пак греша, много съм млад и зелен :(

Другият вариант е светлинната вълна да има някаква такава форма, но това е много странно :?

И третото за което се сещам е "интерференция", учихме нещо по въпроса в 1ви курс и се получаваха подобни фигури. Когато светлината преминава през много малък процеп.

Но най-вероятно пак съм далеч от истината :)
Последна промяна от tehribo на вт юли 21, 2009 10:50 pm, променено общо 1 път.
pavelari - майстор
интерференция
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0% ... 1%82%D0%B0

ламБата и подсветката на апарата се интерферират
отделно ъглите на лампиончето правят отражения и дисперсия, която се заснема като монохроматична
bobykafe - специалист
Проблема е в 50-те херца... Някак си се наслагват с фото-то и се получава тази вълна. Подобен ефект имам на клипче- ръба на говорителя сякаш плува, а дефакто се движи нормално, но записа се получава така, вследствие на наслагването на скоростта на снимане и скоростта на движение на говорителя. Подобен ефект на снимка имам на колчета от мантинела- изглеждат криви от движението на колата, но не замазани, а криви- получава се пак от снимането с телефона- просто не снима всичко наведнъж, а по редове.

tehribo- признавам , идеята на картинката ми се губи.
А са 100 херца, понеже 50 херца светлина свети 50 пъти на положителната и 50 пъти на отрицателната ПОЛУвълна от тока. А на светлината не й дреме дали с положителен, отрицателен, прав или крив ток я създаваш- все си свети.
  • 1
  • 2

Тема "интересно..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: