Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
d3v1ous - специалист
Здравейте запланувал съм да си направя нещо като аларма за дома, за целта искам да ползвам някакво устройство подобно на фоторезистор, но с обратното действие, т.е. като е осветено да увеличава съпротивлението си.

Идеята е в него да свети лазер, и когато някой пресече лазера съпротивлението да се намали и някакво реле да превключи в режим сирена :)

Въпроса ми е има ли такъв елемент? И ако не, как мога да реализирам това което сам замислил.
lenko71 - специалист
Вземи си един ПИР-датчик и не се занимавай с лазери и т.н.
d3v1ous - специалист
И какво точно прави този датчик?
citrofen - специалист
d3v1ous написа:
Здравейте запланувал съм да си направя нещо като аларма за дома, за целта искам да ползвам някакво устройство подобно на фоторезистор, но с обратното действие, т.е. като е осветено да увеличава съпротивлението си.

Идеята е в него да свети лазер, и когато някой пресече лазера съпротивлението да се намали и някакво реле да превключи в режим сирена :)

Въпроса ми е има ли такъв елемент? И ако не, как мога да реализирам това което сам замислил.
Какво ще се случи, ако обекта мине бързо през лазера? Релето ще се включи и ще изключи веднага или има закъснение?
Може фототранзистор/резистора да управлява един транзистор в ключов режим или компаратор (елементарни схеми) които да управляват релето.

PIR сензор е т.нар. "обемен датчик" това е добро готово решение.
lenko71 - специалист
Без да влизам в подробности - детектор за движение. Има разни китайски, включват се в 220V и имат реле с което можеш да управляваш каквото искаш. Когато засече движение в обхвата на датчика релето се включва за определено време. Същите се ползват в комбинация с халогенен прожектор (сигурно си виждал някъде) - като минеш пред него и светва
lenko71 - специалист
citrofen написа:
PIR сензор е т.нар. "обемен датчик" това е добро готово решение.
Не съм 100 процента сигурен но мисля че обемния датчик е ултразвуков
d3v1ous - специалист
Това значи през ноща да не ставам до тоалетната?

:))

Идеята беше че лазера мога да го насоча на къде да свети следователно да следи това което аз искам (на пример отваряне на вратата)

Да се върнем на моя въпрос?
sstefanov - майстор
Какво значение има дали ще си увеличи или намали съпротивлението?
d3v1ous - специалист
d3v1ous написа:
Логично е като се намали съпротивлението да протече ток и нещо да се промени.

Тема "Обратното на фоторезистор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: