Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Някой може ли простичко да ми обясни как се поставя ел.контак в стена. От къде се прави обезопасяването, от фазата или нулата, а и кое се нарича фаза и кое нула. Гола вода съм...моля помогнете, че ми писна вече два месеца майстора да ми идва и да поставя по два контакта на седмица и да ми обяснява колко трудно и бавно ставала тази работа.
Предварително Ви благодаря
смани си майстора .Или пискуваш да се пребиеш :?: :?:
Вече ми писна от майстори...от март месец съм в ремонти...няма да ти казвам ква сметка за телефон съм направил и колко майстора съм изгонил...както и да е...ако трябва на курс ще отида някъде но тия пет контакта дето останаха ще си ги сложа...писна ми вече ;) та ако може някой да помага...добър ученик съм ;))))))
velsi - Почетен майстор
Като за начало кажи дву- или трипроводна е инсталацията и пуснат ли е тока или не?
Дву е...иначе знам че се спира тока споко ;) да пуснат е ;) и знам от къде да го спра докато оправям контактите ;)))
velsi - Почетен майстор
Не питах заради това. Предполага се, че това ти е ясно. Понеже попита как се познава кое е фаза и нула. Използва се фазомер. При пуснат ток докосваш с върха на фазомера първо единия кабел, после другия. На проводника, по който тече фазата фазомера светва. След като си установил кое е фаза и кое нула вече можеш да спреш тока и да пристъпиш към монтаж на контакта. Имаш ли фазомер?
Да, имам един, но ако трябва ще си купя друг. Благодаря ти това исках да разбера...Та вече знам кое е фазата...сега зануляването на контакта правя от нулата към клемите нали? и готово....;))))
velsi - Почетен майстор
Да, стига да ти е ясно кое къде да свържеш. А зависи и от самия контакт. След малко ще ти покажа.
Благодаря ти! иначе този мост с обезопасяването се прави с отделен кабел от нулата за клемите, нали? а също ме интересува и за Деривантите ключове ;)) че там ги свързах да не ти казвам как трите кабела ;))) светват и изгасват както си искат ;)))))))))))
velsi - Почетен майстор
Старите български контакти бяха така конструирани, че кабела на нулата се зачистваше от изолацията малко повече и се завиваше едновременно на нулевата клема и на тази с пластините за обезопасяване. При други модели това е невъзможно и се прави мост от малко парче кабел. Ето ти пример:
Левия кабел на тази снимка е нула (установил си го с фазомера) другия е фаза. Внимавай да не ги размениш.
Имай предвид също, че някои контакти си го имат това мостче фабрично вътре. В този случай просто трябва да вържеш нулата от страната на мостчето.

Прикачен файл

IMG_1.jpg
IMG_1.jpg (117.99 KиБ) Видяна 66549 пъти

Прикачен файл

IMG_2.jpg
IMG_2.jpg (61.01 KиБ) Видяна 66549 пъти

Тема "HELP - Свързване на контакти и обезопасяването им" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: