• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sinfon - специалист
Здравейте! Пиша тази тема, защото имам нужда от съвет.
Имам нормален бойлер с водосъдържател с 2киловата мощност - 50 литра. Смятам, че особено зимата губя много топлина за подгряване през деня, докато не ползвам. Обаче искам да имам постоянно при нужда топла вода.
Търся съвет за проточен бойлер под налягане, който да включва сам на зададена температура, когато ползвам топла вода. Искам да поставя такъв бойлер и да го свържа към съществуващата водопроводна инсталация.
В момента ползвам бойлера в банята и имам тръби до кухнята. Трасето ми дава значителни загуби.
Има ли такова нещо в рамките на до 7-10 киловата като абсолютен максимум?
Имам монофазна инсталация. Има ли нещо с мощност около 7 киловата, което да става за къпане и миене на чинии?
ESPACE - майстор
sinfon написа:
Има ли нещо с мощност около 7 киловата, което да става за къпане и миене на чинии?
Няма! За миене на чинии горе-долу става, за къпане особено сега през зимата при вода във водопровода 2-4 градуса - абсурд. Не че някои не го правят, ама това не е къпане, а лигавене с 2-3л/мин. Трябва ти нещо около 15-18kW.
Последна промяна от ESPACE на съб яну 14, 2017 5:26 pm, променено общо 1 път.
sinfon - специалист
ESPACE написа:
Няма! За миене на чинии горе-долу става, за къпане особено сега през зимата при вода във водопровода 2-4 градуса - абсурд. Трябва ти нещо около 15-18kW.
Здравей! Нямам такава партида. Трябва за 18 киловата да пускам трифазен ток. Много ток гори бойлера. Имам усещането, че само зимата къде подгрява да държи водата топла ми трупа по 100лв сметка. Искам да грея само като ми трябва, а не да топля околната среда и водата във водопровода за моя сметка.
ESPACE - майстор
Изолирай си външно бойлера с някаква вата. Естетически няма да е издържано, но върши работа.
sinfon - специалист
ESPACE написа:
Изолирай си външно бойлера с някаква вата. Естетически няма да е издържано, но върши работа.
Водопроводът ми е дълъг. Имам 12 метра тръби от кухнята до банята, които минават през помещение, което не се отоплява(изба) Изолирал съм тръбите, но загубите от цялата тая галимация са космически, а цените на тока стават все по-високи. При условие, че се топля с дърва е направо абсурдно да плащам по 110лв сметка за ток заради един шибан бойлер, който през 60% от времето не му се ползва топлата вода.
Чувал съм някакви добри отзиви от 7-9киловата бойлери. Според теб няма да ми свършат работа зимата за относително нормално къпане?
gogo7777 - майстор
В момента ползвам бойлера в банята и имам тръби до кухнята.
Е кво му е на тая "схема"..... :)
Имам усещането, че само зимата къде подгрява да държи водата топла ми трупа по 100лв сметка.
Премести си бойлера.....след избата да е :wink:
Последна промяна от gogo7777 на съб яну 14, 2017 5:36 pm, променено общо 1 път.
sinfon - специалист
gogo7777 написа:
Е кво му е на тая "схема"..... :)
Здравей! Дълги тръби, големи загуби, над 100лв сметка за ток! Хора, които се отопляват на ток плащат сходни сметки, като седна да чета из интернет. Аз не се топля на ток, плащам през отоплителния сезон по 650лв за дърва, като изключим хамалогията и отгоре на това пак плащам сметки за ток по 100-110лв. Излиза, че за 4 месеца отоплителен сезон плащам по 270лв на месец!
Нямам нито един друг голям консуматор! Готварска печка фурната й се ползва 5-8 пъти в месеца, останалото са ми дребни консуматори между 100 и 500W, като 500W е комбинирания хладилник-фризер, една пералня която е по-мощна и останалото компютър, телевизор и осветителни тела и то енергоспестяващи.
Печката е комбинирана с газови котлони и ползвам газ за готвене.
Andri01 - майстор
Вържи си бойлера към отоплението с дърва.
ESPACE - майстор
Сложи си бойлер със серпентина и го топли на дърва. За проточния няма да се повтарям. У дома освен газов котел имам и един такъв 7Kw на Tesy - та опита ми е от първа ръка.
sinfon - специалист
Andri01 написа:
Вържи си бойлера към отоплението с дърва.
Здравей! Аз не ползвам парно, а камина. И нямам никакво намерение да правя парна инсталация и всеки път, когато спре тока да треперя дали акумулатора на UPS-а ще стигне или помпата ще спре и ще ми гръмне инсталацията.
gogo7777 написа:
Премести си бойлера.....след избата да е
И тогава ще имам 100лв сметка за ток, защото тръбите пак лазят през избата. Търся вариант за бойлер без водосъдържател, който да пускам когато ми трябва, а не да топля околната среда за моя сметка.
ESPACE написа:
Сложи си бойлер със серпентина и го топли на дърва.
Не е вариант! Да опъвам тръби по пода на всекидневната и да издълбая всички стени и да правя грознотия не е вариант.
А 9 киловата няма ли да свърши работа?
Освен това парната инсталация струва хиляди левове и няма смисъл от нея в моя случай. Няма да дълбая жилище след основен ремонт, за да опъвам тръби.
Темата е в Електротехника, защото търся вариант на ток. Със серпентини, помпи и тръби не искам да се занимавам и да им треперя.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Търся проточен бойлер под налягане, който да замести обикновен!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: