Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Еклектик - специалист
Половин час търсих във форумите твърдението, че мостов кабел не се полага в тръба или канал за проводници. Причината е, че се подпалва. Сравних параметрите на мостовия и СВТ и установих, че разликата е в пробивното напрежение - при първия 2000 В, при втория 4000В. Всичко останало е еднакво. Естествено, че 1,5 кв ще пламне ако го натоварим с 6 киловата. Но 4 кв. ще запазят стайната си температура при товар от 3 киловата. Къде е проблемът, защото аз не го виждам? Вярно е че панелът и замазката са един вид радиатор, но нак ще се повиши температурата на мостовия кабел до 70 градуса, ако е разчетен правилно спрямо консуматора?
Последна промяна от Еклектик на ср сеп 02, 2009 3:55 pm, променено общо 1 път.
lenko71 - специалист
Пак бъркаш понятията. Пробивното напрежение (на изолацията) няма нищо общо с тока който минава по кабела. Загряването зависи от съпротивлението на проводника и от плътността на ТОКА ( A/mm2 - ампер на квадратен милиметър)Колкото по-малка е плътността и съпротивлението (редп. по-голямо сечението) толкова по-малко е загряването.
Еклектик - специалист
Не ме разбра. Споменах за пробивното напрежение като единствена разлика. Къде в домашни условия такива напрежение. Но при всички други еднакви параметри на кабелите, защо единия ще се подпали в канала или тръбата, ако може да понесе двойно по-голям ампераж от този на консуматора.
evil - специалист
И аз някъде четох подобно твърдение но немисля че при правилен подбор на сечение има причина за притеснение.В практиката ми се е случвало да полагам мостов в гофре и в гладко ПВЦ но незнам да са се палили досега.
Еклектик - специалист
Твърдението е категорично - мостов кабел се подпалва в тръба. Даже по Нета имало филмче как гори мостчето. Но аз логика в това не виждам. Вярно е, че охлаждането в тръба или канал е по-малко, ама това е при условие на свръхнатоварване. Все още чакам аргументи
Ето характеристиките на въпросните кабели:
http://www.omextrade.com/bg/cat/cables/ ... es_bg.html
sstefanov - майстор
Мисля, че защото топлоотдаването на мостовия в мазилката е по-голямо, отколкото в тръба. Тоест може да разсее повече топлина при еднакви други условия.
Милен - майстор
Според наредба 3 това се забранява за мостовите проводници
Чл. 1699. (1) Едножилни и мостови проводници с пластмасова изолация се използват при неподвижни електрически инсталации в монолитни и сглобяеми сгради, когато изолацията им е осигурена срещу механични повреди.

(2) Забранява се полагането на мостови проводници:

1. директно в земята;

2. директно върху измазани или облицовани стени в сгради с производствено и непроизводствено предназначение, ако не са взети мерки закрепването да се извършва, без да се поврежда целостта на изолацията им;

3. върху стоманени конструкции;

4. открито в пожароопасни помещения от всички класове;

5. във взривоопасни помещения от всички класове;

6. за захранване на аварийно и евакуационно осветление.

И това се разрешава
Чл. 1717. (1) Електрическите инсталации с мостови и едножилни проводници с полимерна изолация, осигурена срещу механични повреди, се изпълняват:

1. директно в мазилката на стени и тавани - когато покритието от мазилка върху проводниците е с дебелина най-малко 10 mm;

2. върху мазилката на стени и тавани - когато закрепването на проводниците се извършва, без да се уврежда изолацията и няма опасност от механични повреди в процеса на експлоатацията им;

3. в подовата настилка - когато изолацията на проводниците е защитена срещу механични повреди, удари, пробиви от пирони и други остри предмети.

(2) В мазилката и под нея проводниците се полагат в прави хоризонтални и вертикални направления.

(3) Мостовите проводници се полагат по плоската страна без прегъвания, усуквания и хлабини.

(4) Мостовите и едножилните проводници се полагат директно под мазилката в пояси:

1. по стени - на 200 mm от готов под или таван;

2. покрай светлите отвори на врати прозорци - в зона до 200 mm;

3. в подовите настилки - на разстояние до 150 mm от стенните панели.

(5) Широчината на поясите се определя от броя на успоредно положените линии.

(6) По тавани проводниците може да се полагат по най-късите разстояния. Допуска се прехвърляне на проводници през етажните разделителни строителни елементи при условие, че се изтеглят в изолирани тръби.

(7) Не се допуска полагане директно в мазилка или в земя на кабелоподобни проводници.
Не се споменава нищо за тръби нито в може, нито в не може. Наистина чел съм някъде че мостовия не се слага в тръби щото било пожароопасно и като имам в предвид двата цитата по горе избягвам да го правя. А и по лесно и по сигурно е да се прекара едно СВТ в тръбата. А при условие на свръхнатоварване може всеки да се запали освен ако не е някакъв самозагасящ, негорящ, не разпространяващ горенето или друг някакъв подобен спец кабел.
8180 - майстор
Имаше го някъде твърдението - малко странно. Именно като нормативна забрана.
Обяснението (по памет) беше нещо в това споменатото "разпространение" - едни вид като тръгне някакъв "пробив" и се разпространявал по мостовия ако е в тръба - в мазилката не можело да стане.
Лаишки го "цитирах", ама така ми се е запомнило - а какво е огън, накаква повишена проводимост от прегряване и овъгляване - Вие го разгадайте. Сори.
rulom - модератор
Само да поясня.
Мостовия кабел е само за монтаж в мазилка.
И мостовия и СВТ-то горят еднакво.Разликата е че при открит монтаж на СВТ кабел, след като изгори някакъв участък и дава на късо, поради спираловидното усукване на проводника........ а мостовия си гори на "общо основание", докато не дойде пожарната :wink: .
lubomirlz - специалист
И аз имам някакъв спомен, че по мостчето се подържа горенето, но на Рулом тезата изглежда най-логична и съм склонен да му повярвам :-D
Иначе едно време като учих го четох някъде че се полага само под мазилка.

Тема "Мостов кабел в канал или тръба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: