• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitko414 - специалист
Развали се вентилатора на банята. На снимката е моторчето. Съмнявам се в елемента, ограден в червено. При замерване с омметър дава безкрайно голямо съпротивление (прекъснал).
Питанката ми е: какъв е този елемент и мога ли да го шунтирам?

Извинявам се предварително за лаишкия въпрос.

Прикачен файл

01.jpg
01.jpg (47.05 KиБ) Видяна 3920 пъти
Милен - майстор
Елемента най-вероятно е кондензатор и не може да се шунтира. Ако можеше без него, нямаше да е там за това може да си напълно сигурен.
fbr - майстор
По начина на свързване, най-вероятно е термопредпазител и може да го шунтираш, но за да прекъсне вероятно лагерите са запекли и понататъшната работа може да доведе до запалването на двигателя.Външния вид на двигателя красноречиво говори за прегряването на двигателя.
mitko414 - специалист
fbr написа:
Външния вид на двигателя красноречиво говори за прегряването на двигателя.
Това, което се вижда около оста е припой от един предишен ремонт. С него фиксирах лагера.
Наистина на снимката прилича сякаш лагера се е стопил :-).

Моторчето е от типа "Shaded-pole motor", благодарение на Милен, ми се изясни, че явно е от типа "Capacitor-start motors".

Сега ще се ровя за капацитета на този стартов кондензатор. -- Намерих информация: от 75 до 600 микрофадара. Като намеря такъв, ще пробвам и ще пиша за резултата.

Благодаря Ви за бързите отговори.
Милен - майстор
Малко множко ми се виждат μF за които говориш за тази въшка.
fbr - майстор
Този двигател не е с кондензатор, а има навивка накъсо на едната част на полюсите на магнитопровода, като по този начин се създава въртящо се магнитно поле. И въобще, за да е с кондензатор би трябвало да има една основна намотка и друга през кондензатор, а такова нещо на снимката не виждам.Големината на предполагаемия кондензатор също не отговаря.
LUSKO89 - напреднал
Незнам дали е пренавиван или правен нещо но по снимката виждам че намотката е греяла а нищо чудно да е прехвърлило.
mitko414 - специалист
Мотора не е пренавиван, а дали е прегрял не мога да кажа, затова качвам още две снимки, евентуално да помогнат за "диагнозата".
Характеристики на мотора, може да са в полза:
30W, 1100 U/min, 510 m3/h.

Прикачен файл

02.jpg
02.jpg (93.36 KиБ) Видяна 3793 пъти

Прикачен файл

03.jpg
03.jpg (69.04 KиБ) Видяна 3793 пъти
Милен - майстор
Ако препишеш цялата табелка на мотора ще има по добър резултат - тип или модел производител и др. подобни данни т.е. цялата табела дословно.
emil_v r - майстор
шунтирай го безотговорно , тва е предпазител от прегряване .
повечето такива двиг. изобщо го нямат там .
Остави дв. да работи и го пипни дали прегрява , ако да-
у боклука , има и намотка накъсо :-D ..
80% има нам. на късо от прегряването от износването на втулките
ха ха .
  • 1
  • 2

Тема "Питанка за електромотор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: