Искам да питам дали в коридора мога да сложа скрито осветление в борда на тавана бяло светещ маркуч или лед осветление но това ще е основното осветление няма да има друго наясно съм с варянта с пури вижда ми се че ще стане доста осветено защото ми се събират 12м обиколка на борда антрето е широко 1,2м и дълго около 4м.Пробно съм сложил една тънка пура на 1,2м и да кажа че ако има още една и светлината е достатъчна но нестава само с толкова поне ефекта се губи .Май много разводних питането та основно се интересувам от интензитета на осветяване на маркучите и лед осветлинието и може ли то да е основно.
така

или така

също така формата правоъгълна ли е или някаква по- разчупена, искаш да свети силно и красиво или само силно.

все пак можеш да имаш предвид, че ако вътрешноста на джоба, в който ще се слага източника на светлина е боядисан в бяло или в нещо сребърно, което отразява светлината и ако тавана ти е светъл и източника на светлина се повдигне близо до ръба на джоба, и използваш източник на светлина с по- голяма цветна температура, тогава осветеноста ще се увеличи значително.
Спрямо тази информация от уикипедиа
http://bg.wikipedia.org/wiki/Кандела
Обикновен светещ маркуч няма да ти свърши никаква работа, още повече, че едва ли има с цветна температура над 3500К. Ако използваш ярки диоди (lumiled) според информацията от уикипедиа три диода (те са по 1 или 3 вата в зависимост от цвета) ще ти дадат силата на една крушка. Само че те имат нужда от охлаждане, демек трябва да са монтирани на метал, за да се охлаждат, иначе горят и за да свети тавана равномерно ти трябват 360 градусови диоди, които не светят напред и така тавана няма да седи на точки.