Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Еклектик - специалист
Отскоро съм в нова къща със стар произход и проследих цялата исталация от нулата на таблото до контактите. Явно специалист е правил инсталацията, защото всички кабели са 6 кв.мм. , връзките са добре усукани 3-4 см в кутиите и добре изолирани. От нулата на таблото до нулата на контактите съпротивлението е 0,1-0,2 ома. Но в кухнята, потенциала на нулата спрямо чешмата е 9 ома. Това на какво се дължи, на дължината на кабела на нула до трафа ли? Когато включа кухненското бойлерче, нулата в контакта се връща на 0,1. Измерванията ги правя без включени уреди. Когато включа уредите, фазомерът не свети на корпуса, а не се отчита и никакво напрежение между корпуса и нулата.
Какви са тези 9 ома?
PCL82 - майстор
Като мериш съпротивлението на нулата спрямо водопровода, това не значи че мериш потенциала й спрямо водопровода.Потенциала се мери във волтове!

Високото съпротивление от 9 ома се дължи най вече на съпротивлението на водопроводните тръби и връзките им.

Щом при включване на бойлера това съпротивление пада рязко, значи бойлерното табло прекъсва нулата!!!!!!!! ТОВА Е МНОГО ОПАСНО!!!!!!!!!

Наличието на 6мм2 на вътрешни кръгове не говори за професионално изпълнение-напротив. Вътрешните кръгове е допуснимо да се защитат с максимално 25А предпазител, за което са достатъчни 4мм2. Ако предпазителят е повече от 25А трябва да се смени с 25А. Ако е нужна по-голяма мощност трябват още кръгове!
Еклектик - специалист
Не става дума за бойлерно табло, а за заземителната клема на 10-литрово бойлерче, която прави връзка между водопровода и нулата на инсталацията. 20 години съм идвал в тази къща преди да се настаня в нея и никога не съм усещал характерното мъждене от корпусите на заземените електроуреди. Когато се прибера в неделя ще меря напрежението между нулата и водопровода. Искаш да кажеш че на главното табло нулата се е окислила или разхлабила и изсква почистване и затягане. А какво му е лошото на два кръга по 6 кв.? Предпазителите са съобразени с консуматорите, това съм го направил.
Милен - майстор
Връзките не може да са добри при 6 кв усукани кабели, тия арматури мислиш ли че са стегнати добре.И как са вързани контактите за 6 кв. като трудно се връзват и на 4 без да се счупят. По добре си преработи връзките с някакви стандартни клеми или дори с уши и болчета М6 стегнати с ключета.

9 те ома нищо не значат заземления се мерят със специални уреди а не с мултицет. И как ги мериш тези съпротивления от таблото до контактите 0.1-0.2 ома? И какво си мислиш че си измерил. Мери се импеданса на контура фаза - нула също със специален уред а не импровизирано. Въпросния импеданс трябва да бъде възможно по малък и зависи от стойноста и типа на предпазителя, той отчита и съпротивленията на кабелите и връзките и преди твоето табло.

Може да направиш някаква ориентировъчна преценка на това дали ти са добри връзките като включваш мощен консуматор например някаква печка 2 - 3 kW в контакт и мериш пада ли напрежението след вкючването в сравнение преди това.

Имаше една руска методика за определяне по косвен път на импеданса фаза нула имено с отчитане на пада на напрежение, ако я открия ще я кача. Даже преди време някой беше описал и в форума подобен метод.

Ето открих го :lol:
engineer написа:
Както казва Palawnik, ако кварталното трафо е 400kVA, тока на к. с. достига 13кА. Това обаче е валидно ако късото е на шините на трафото. А до таблото удома тока достига след като премине през няколко други кабели итабла. Лесно може да се определи точно колко е по следния начин:
Iкс=Uн/Zфо - ток на к. с.
Uн=230 V - номиналното на мрежата
Zфо - импеданс на контура Фаза - Нула (Защитен проводник)

Zфо се определя от deltaU/Iт

или по-подробно - мериш напрежението U1 в най-отдалечения контакт без да има нещо включено, После включваш в същия контакт консуматор на който може да измериш тока Iт или го знаеш и ПАК ТАМ мериш U2. deltaU=U1-U2!

Ето какво получих удома: Ползвак печка Елва 1800W - Iт = 8А
U1 без да е вкл. печката измерих 226.0 V.
U2 след като включих печката измерих 223.5 V
--> deltaU=2.5 V
--> Zфо=2.5/8 = 0.31 ома
--> Iкс=230/0.31 = 742 А или 0.74 kA
Сиреч оня предпазител със способност 4.5kA е напълно достатъчен.
Като сложим кратност 5 за да осигурим онези 0.2 s излиза че най-големия ном. ток на предпазителя може да е около 150 A. Не ми е известно обаче при домашни условия да се ползва повече от 63А за главния предпазител. Така че СПОКО!

Също така държа дебело да отбележа, че за определяне на Zфо и Iкс има специализирани уреди и оторизирани лаборатории. Като става дума за безопасност е необходимо тези уредии ежегодно да минават през Метрология!
Еклектик - специалист
Ще проверя пада на напрежението след включване на мощен консуматор. Що се отнася до кабела, не мога да го сменя. В някои от кутиите има порцеланови розетки, където кабелите зверски са натегнати с нещо подобно на отворени лустер клеми. Вероятно ти е ясно за какво става дума, аз през последните години подобни розетки с четири клеми не съм виждал по магазините. Що се отнася до контактите , връзките са идеални, защото кабелите завършват с ухо и под винта има гайка, стягането е добро. Не съм прокарвал инсталацията, само съм се презастраховал с контактите, които са бакелитови. Никъде по контакти и щепсели няма загряване. Дори на контакторите на контактите съм слагал по два стоманени клипса. А за усукването на кабелите в две три кутии, което е правено вероятно с две клещи не искам да рискувам да променям нещо, след като двайсет години не са мръднали. Но полезни съвети приемам. Като имам предвид какви качествени връзки за кабели се продават в момента. Що се отнася до консумацията - на едната линия не надхвърля 2,5 кВ, а на втората 3-4.
Еклектик - специалист
Благодаря за методиката, ще я проуча внимателно
lenko71 - специалист
След като 20 години всичко е било ОК, няма напрежение по тръбите и никой не го пере тока, къде е проблема?
Еклектик - специалист
Много неща прочетох за "лоши" нули, за напрежения по стените, за по стотина волта по уредите, та реших да изясня проблема с тези 9 ома. Ще меря потенциала във волтове със руски уред със стрелка. Отдавна имах идея всички връзки в кутиите да ги направя с ухо, болт, шайби гайка и яко стягане, ама като видях, че връзките не са мръднали от 80-те години и никъде не е топло, защо да си вкарвам таралеж в гащите. Явно не е затегната нулата на таблото, там преди година слагаха електронен електромер и може и да са си оставили ръцете.
petromaniq - специалист
Не мери с руски уред със стрелка(което е относитено понятие),има и такива уреди с високо входно съпротивление респективно полеви транзистори на входа!Е ако мериш с Ц20 няма да разбереш от къде ти идва "характерното мъждене при допир :lol:Мери с дигитален,но с поне 20 мегаома-с него може да измериш поненциала на нулата си като стъпеш с боси и мокри крака на пода :shock:...хубава дискусия беше във форума,че не трябва да се разчита на зануляване,особено в мокрите помещения...Заземяване му е майката!
Последна промяна от petromaniq на ср авг 26, 2009 4:08 pm, променено общо 1 път.
Еклектик - специалист
Някои беше препоръчал да се мери само със стрелкови уред. Довечера ще изровя от килера руската реликва /93 г/, имам и дигитален. Ще погледна входните им съпротивления , ще меря и с двата и ще сравня резултатите.
:? Чакай, никъде не съм споменал, че имам мъждене по корпусите. Напротив, казах, че никога не съм усетил подобно нещо. Това откъде ти влезе в главата?

Тема "Потенциал на нулевия проводник спрямо водопровода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: