Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Teodor_420er - помощник
Имам задачата да направя нова инсталация прочетох темите във форума и установих колко кръга ще бъдат и с какви предпазители.Имам няколко въпроса ще използвам мостов кабел къде е наи добре да се постави по стените ли да върви и на места където се налага по тавана допустимо ли е .Другит въпрос е от една стая в др как да премине покраи отвора за врата ли през дупка в стената и ако минава през дупка нещо допълнително полага ли се и не се ли пречупва след като излезе от дупката и тръгне по стената.Последния ми въпрос е не6о по специялно има ли в полагането на кабела в банята.Сетих се още нещо секи контакт отделно ли да отива към разклонителната кутия или може последователно от контакт към контакт.Връзките в кутиете как да ги правя чрез усукване или друг метод.Отделни ли трябва да са кутите за осветление и контакти или може и в една кутия .И инсталацията като се полага се почва от таблото нататък.Благударя предварително за помоща
Последна промяна от Teodor_420er на пет сеп 04, 2009 12:54 pm, променено общо 1 път.
Teodor_420er - помощник
Извинете ме за правописните гешки но не съм свикнал да пиша на български.Друго което изкам да попитам е по стените кабела на какво растояни от тажана трябжа да се положи
Еклектик - специалист
Просто забрави мостовия кабел за кирпичената сграда. Ако още не си го купил, потърси други варианти. Най добре да издълбаеш канали за тръби и да изтеглиш кабели със подходящо сечение. А можеш да поставиш кабелите в тръбите, преди да ги шпакловаш в стената. Съвети ще получиш много.
http://www.omextrade.com/bg/cat/cables/ ... es_bg.html
Оттук можеш да се ориентираш кой ще ти свърши работа.
evil - специалист
:) Според мен имаш прекалено много въпроси за човек който се захваща с подобно начинание но ти си знаеш.Ето някой отговори все пак

---къде е наи добре да се постави по стените ли да върви и на места където се налага по тавана допустимо ли е---
По стените като се полага само хоризонтално и вертикално без диагонали.По тавана също може стига да се измаже.

---от една стая в др как да премине покраи отвора за врата ли през дупка в стената и ако минава през дупка нещо допълнително полага ли се и не се ли пречупва след като излезе от дупката и тръгне по стената---
По-добре през пробив в стената като не е необходимо да слагаш нищо допълнително и нищо няма да се пречупи

---не6о по специялно има ли в полагането на кабела в банята---
Не,няма.И там както навсякъде ковеш пироните в моста като внимаваш да не нарушаваш цялоста на двете изолаций обвиващи жилата

---секи контакт отделно ли да отива към разклонителната кутия или може последователно от контакт към контакт---
Всеки поотделно.

---Връзките в кутиете как да ги правя чрез усукване или друг метод---
Чрез усукване 4см.

---Отделни ли трябва да са кутите за осветление и контакти или може и в една кутия---
Отделно.

---И инсталацията като се полага се почва от таблото нататък---
Може да почнеш от където си искаш но това е добър вариант за да не изтървеш нещо

---по стените кабела на какво растояни от тажана трябжа да се положи---
30см
Еклектик - специалист
Това за пирони в мостовия кабел, особено в банята, не го намирам за добър съвет. Висок риск е.
PCL82 - майстор
Мостовият кабел не става за горими конструкции. Препоръчвам ти стоманени гуфрирани тръби с пластмасова облицовака и кабел СВТ.
Започва се от таблото. По добре е да се ползват кръгли кутии, като през една кутия минава само един кръг. То и без това няма повече място. През квадратните и големите кръгли могат да минават повече кръгове.
Полагането на кабел от контакт до контакт е икономичен метод, но при нагаряне на връзките в един контакт се прекъсва тока и до следващите.
Става за контакти в стаите, където не се включват отоплителни уреди, предпазител до 16А и кабел 3х2,5мм2.
Връзките в кутиите бих направил със специализирани клеми. Например WAGO, 3M, Weid Mueller.
stoian64 - специалист
evil написа:
:)

---не6о по специялно има ли в полагането на кабела в банята---
Не,няма.И там както навсякъде ковеш пироните в моста като внимаваш да не нарушаваш цялоста на двете изолаций обвиващи жилата
Мостов кабел не се кове с пирони между жилата в никакъв случай.Основно правило при окабеляване.Ако имаш възможност може да използуваш външен кабелен канал за полагане на проводниците.
Teodor_420er - помощник
Благодаря за помоща долу горе ми стана ясно . А с тръба и положен кабел в нея ще се оскъпи а нямам много средства та с мостов кабел опасно ли е мисля да го полагам с пирони да подмажа през 50 сантиметра и да извадя пироните.Двете стаи са кирпичени а другите две с банята са ново строителство .Тея които са кирпичени ще има осветление и по един максимум 2 контакта има ли опасност ако го изпълня с мостов кабел.Контактите ще се ползват за маломощни уреди ще се топля с камина с водна риза.аМисля да пусна и отделен кръг за болера заедно с пералнята и отделен за кухненската печка с 4 кв кабел .А останалите контакти може ли с 2.5 кв.Дали до кутията да не пусна 4 кв.
PCL82 - майстор
Пак повтарям мостовият кабел няма място при дърво!!!!!!!!!!
Щом като нямаш много средства потърси кабел NYM-J. Той е подобен на СВТ, почти на същата цена, т.е. с някви стотинки по-скъп от мостовия.
Произвежда се по DIN стандарт и за разлика от СВТ-то може да се полага под мазилка. Ковеш го със скоби с пиронче и замазваш. Добре е да вземеш един лист клингирит и там където минава кабел по греди да подложиш парчета.

Минимумът кръгове е:
1. Готварска печка 4мм2 25А
2. Бойлер 2,5мм2 16-20А или 4мм2 25А. Може пералнята да се върже към него ако пуснеш 4мм2 25А, но е по-добре отделно на 2,5мм2 16А
3. Контакти 2,5мм2 16А, по един кръг на макс. 2-3 стаи. Ако са на отделни етажи отделни кръгове.
4.Осветление 1,5мм2 главна линия 1мм2 отклонения 10А по кръг на етаж, може да се предвиди дежурен кръг за стълбище, вход градина и т.н.
5. Контакти на работната площ в кухнята 2,5мм2 16А

Всички кабели са трипроводни!!!!!!!!!!
Всяко табло захранва етажа на който се намира, с изключение на главното. Ако има само едно табло то е, хем главно, хем съдържа кръговете на цялата сграда.
Teodor_420er - помощник
Последен въпрос ако взема СБТ кабел мога ли да положа без гофре стените ще са гибскартон в кирпичената къща със скоби за стената .А в новата построика до там ще стигне СБТ но да продължа с мостов че по лесно се замазва .Благодаря предварително.

Тема "Инсталация на стара кирпичена къща и нова пристроика към нея" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: