• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stevebradata - специалист
Здравейте искам да попитам за бързодействащи автоматични шпрекъсвачи искам да попитам клас В на АББ по добро време на задействане ли има от Клас С ?
интересува ме времето на сработване и класа на качество и на кривата как се подреждат дали някои е засичал някъде ?
Предварително благодаря :-D
Милен - майстор
Мисля че нещо има не както трябва във въпроса ти. Какво разбираш под бързодействие и клас на автоматичен прекъсвач?
Клас В и клас С предполагам че имаш впредвид характеристиките на изключване (криви на изключване). Ето ти видовете характеристики точно според каталога на ABB:

B: 3 In <= Im <= 5 In
C: 5 In <= Im <= 10 In
D: 10 In <= Im <= 20 In
K: 10 In <= Im <= 14 In
Z: 2 In <= Im <= 3 In

В случая бързодействието е в функция от тока, например тип В20 А ще сработи при ток на късо съединение от 60 до 100А. Същия ако е тип С20А ще сработи при ток на късо от 100А до 200А. Повечето имат и вграден биметален изключвател който изключва при малки токове на претоварване от няколко десетки процента отгоре и за по дълго време - минути.
А иначе самото време на бързодействие т.е. времето на реакция на прекъсвача когато открие ток който влиза в кривата му на изключване е нещо съвсем друго и трябва да се провери в каталозите на производителя. Това време е в порядъка на 0.Х секунди.
Масово разпространените са с характеристика тип С, другите се срещат много по рядко и можеш да ги намериш само в специализирани магазини.

А има и специални наистина бързодействащи АП наричат ги още токоограничаващи при които изключването е наистина бързо и не дават възможност на тока на късо съединение да достигне големи стойности. Но те са за големи токове - стотици и хиляди ампери.
мм да точно това ми трябва хехе :) кривите на изключване щото имам тука един прекъсвач клас В и мисля да го сложа него :) вместо стандартните клас С дето се продават на АББ :) и тази информация ми е достатъчна и сега ще последва монтаж :shock:
Благодаря
Милен - майстор
Зависи и какво ще защитаваш с въпросния автоматичен прекъсвач. Ако ще е бойлер или печка или друг консуматор с чисто активен товар е наистина по-добре да бъде с крива В. Обаче ако ще бъде контакт в който има вероятност от включване на разни консуматори с двигатели в тах е по добре крива С. Ако ще е за по-големи асинхрони двигатели с накъсосъединен ротор или големи трафове например електрожен може да се наложи да бъде дори крива Д.
Да пракъсвача ми е за бойлерчето :) и съм го монтирал и за сега цепи мрака :-D

Много благодаря за информацията
lenko71 - специалист
Имам един проблем който е точно по темата и затова реших да не отварям нова.
Проблема е следния: от EVN монтираха нови табла с нови ел.мери и т. н. За всеки консуматор (абонат) има по два предпазителя. Единия е 63А свързан преди електромера (левия на снимката) до който няма достъп. Другия е след електромера, 50А и до него има достъп - евентуално ако падне, можеш да го вдигнеш.
Работата е там че при късо съединение пада 63-амоеровия. За да го вдигна или трябва да се обадя на EVN да прати някой да отвори таблото или изкривявам една арматура и по най-дивашкия начин вдигам предпазителя (капака който е заключен е от прозрачен плексиглас та поне се вижда).
Като гледам типа на предпазителите и от това дето пише Милен излиза че няма как иначе да е. Освен това предпазителите които са вкъщи също са "С" и не сработват макар че са от 10 до 25А. Те че са калпави ментета и ще ги сменям това е ясно. Та си мисля да купя един предпазител В25 и да пробвам - ако изключи преди онзи В63, ще ги сменя всички с такъв клас.
Правилни ли са ми умозаключенията?

Прикачен файл

Untitled-2 copy.jpg
Untitled-2 copy.jpg (53.44 KиБ) Видяна 7398 пъти
Милен - майстор
Нагледен пример за немарливщина от EVN. Не си купувай нищо а настоявай тия простаци да си съгласуват защитите над 50 амперовите. Най много да си купиш два броя D63 и да хванеш техника да ги смени тия боклуци които са сложили в таблото и ти правят проблема.
Каквото намерят това слагат и явно са решоли в твоя случай да оправят на някой магазин залежалата стока. :lol:
lenko71 - специалист
Ще опитам да ги склоня пък да видим... Освен това тоя проблем не е само при мен а при още стотици абонати. тпонеже по същото време поставяха масово нови табла.
Virtuozo - специалист
E какво ще рече,ще се опитам да ги склоня? Ми на практика те те оставят без ток! А и ти не си длъжен да се правиш на касоразбивач за да си пуснеш тока.Ако пък им кажеш начина по който го правиш може и да се разпищят даже :-D Абе майната им,той Милен много ги е надценил и те знаят колкото мен какво е В,С и D :? Кажи им ако не искат да сменят АП-то да махнат поне капачето :lol:
Милен - майстор
Най добре е направо да ги махнат тия В63 и да останат само С50 но няма да се съгласят тарикатите :lol:

Поправям се не са боклуци а просто са неподходящи за целта. Иначе самите предпазители са чешки http://www.sez-cz.cz/index.php?p=kr-mod ... ice&lng=cs и предполагам не са лоши.
Последна промяна от Милен на съб сеп 05, 2009 9:02 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "Бързодействащи прекъсвачи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: