Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nzagorov - помощник
Мен лично ме интересува всичко за енергоспестяващите крушки - кои са най-качествените като марка, колко издържат реално, наистина ли са толкова икономични и т.н. Нека всеки, който има някакъв опит с тях го сподели - сигурен съм, че има много хора, които ще се заинтересуват от тази тема.

А сега да открия парада - от около година в мойта стая съм си сложил една Osram 20W, която я сравняват със 100W с нажежаема жичка. Наистина свети много силно, просто цялата стая е окъпана в светлина, свети бледожълто и е идеална. По същото време в хола сложих една Vito 20W и е пълен боклук - свети синкаво и едва-едва. Osram-a го купих за около 8лв. а Vito-то струваше към 3.50-4лв. в Метро. Сега искам да купя още 2-3 Osram-ки, но реших първо да пусна една тема тук и да видя какво ще стане. Айде вие сте наред.
morenito - помощник
Гласувам с две ръце за OSRAM, а другите качествени марки са Philips и Sylvania.

P.S. При Vito, както и всяка друга китайска луминисцентна лампа, не съществуват две еднакви лампи, които да светят с един и същи цвят.
nzagorov - помощник
Аре бе хора, споделете нещо - каквото и да е. Интересувам се!!!
Palawnik - специалист
Направи си проста сметка:
Ако сложиш лампа 20W ще замениш 60W, т.е. спестяваш 40W за един час. Ако приемем че лампата свети 5 часа дневно, за хол или дневна например. 365 дни х 5 часа х 40W = 73 000 W часа икономия или 73 kWh х 0,14 лв. = 10,22 лв. годишно.
Ако лампата има живот 5 000 часа (както е по реклама) или 2,75 години би следвало след 2,5 години да си на далавера около 10 лв.
Една друга сметка 5 000 часа живот X 40 W = 200 kWh икономия на ел. енергия Х 0,14 = 28 лв. приспадаме началната инвестиция от около 12 лв. остават 16 лв. далавера.
Както се изразяват икономистите инвестиран лев и след около 3 години имаш 2,10 лв.

От скромния ми опит уважаващите себе си фирми Philips, Sylvania, Osram гарантират този живот.
Аз лично съм си сложил навсякъде такава лампи.
Ако решиш да си слагаш не се цигани, а си купи качествени и то от магазин на който имаш доверие.
velsi - Почетен майстор
Според мене и според сметките на колегата по-горе се налага извода, че за 1-2 крушки икономията не си заслужава. Този вид осветление е замислен и е наистина ефективен за големи обекти със стотици на брой такива лампи. Иначе съм ползвал такива на Филипс с цена около 15 лева, наистина държат много време. Имайте предвид обаче, че има и фалшив Филипс нацена около 5 лв, който много бързо изгаря.
крум - специалист
Извинете за офф-топика.

Velsi, всяка икономия си заслужава. Особено на електроенергия. Представи си деня, в който енергоспестяването ще стане държавна политика, в който обществото ще порастне и като се прибере вечер вкъщи, няма да зарязва всичките си лампи във всичките си стаи светнати.
Енергоспестяващите лампи имат 3х по-малка консумация от нормалните.
Дори да не намалее с 3х общото потребление, а само с 5%, изчислено към ежедневната консумация това прави МНОГО пари.
Тани - модератор
И аз съм с две ръце за този вид енерго спестяване! За мен спестяването не е да стоиш на по-тъмно , по-студено и да се къпеш по- бързо и по-рядко , или да ти е по-некомфортно както съветваха в една от темите тук!

По темата - не знам защо , но Осрам много грее за разлика от ментетата енергоспестяващи крушки! Нагрява се почти колкото обикновена крушка с нажежаема жичка! Това нормалмо ли е?Или просто не трябваше да си ги купувам от Метро? При Филипс също ли е така?
velsi - Почетен майстор
Безспорно е, че всяка икономия си е икономия. Просто исках да стане ясно, че от една или две крушки не трябва да се очакват чудеса.
KIBRIT - специалист
Vito е пълен провал ! Работи един месец и край ! Отделно не осветява така,както пише на опаковката и !
Сега съм с АРО.Това е марка на "Метро",но е производство на "Филипс",специално за веригата магазини,и е по-евтина от самият "Филипс" !
valyo - напреднал
Аз от около година съм с 3 енергоспестяващи крушки от Конрад на цена 2.60лв. Водят се 20W (или 22 не съм сигурен) и светят като за 100 (според надписа). Светлината е много добра като от крушка с нажежаема жичка. До сега нито една не е изгоряла. Малко по-голяма е от стандартните крушки и не става за всички осветителни тела. Прилича на тази:
Изображение
Наскоро купих още 4 вече цената е около 3.20 ако не се лъжа но въпреки това пак са далеч по-евтини и от най-евтините които съм виждал в Метро и в Практикер. Да не говорим че много от енергоспестяващите крушки които съм тествал по магазините светят с прекалено студена (почти синя светлина).
Скоро ми предстои закупуване на осветителни тела за 3стаен апартамент. Смятам да нося с себе си една такава крушка и да си избирам тела в които може да се събере.

Тема "Компактни луминесцентни лампи - за и против" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: