• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
checho_85 - специалист
Здравейте,

иска ми се да преработя една лед лампа в димируема такава. Доколкото разбрах трябва да сменя трафа. Прикачам снимка на текущия.

Може ли да ме посъветвате с какви параметри трябва да е новия траф и в идеалния вариант от къде мога да го купя. Писах на повече от 5 фирми в БГ и на 10 в али експрес за сега без резултат.

Благодаря предварително.

Прикачен файл

Screenshot_20210712-084701_Gallery.jpg
Lisko - майстор
- Захранването за лед лампи не е траф, а нещо малко по-сложно.
- Повечето продавачи са галфони и на нестандартни въпроси запецват.
- Трябва ти това което пише - да дава 260 милиампера и да поема мрежово напрежение на входа.

Tака - отговарял съм на въпроса - как да си намеря ново захранване за LED.

"Как да димирам" е отделен въпрос, който не е зададен, защото сякаш ти е ясно.
brum - майстор
По тези два параметъра - ток и напрежение - търдиш захранване което се димира. В Алиекспрес съм заръчвал такива но за далеч по-малка мощност (10-15 вата).Сподели после какво си взел и дали като насочиш камерата на телефона към димираната лампа има мигане.
checho_85 - специалист
Ако разбирам правилно трябва да търся нещо с 260 милиампера и изход предполагам 220 волта тъй като текущото е 183-264V. Трябва и да е DC. Предполагам трябва и да е 80W.

Тъй като не намирам такова с кой от горните параметри може да съм гъвкав - милиамперите, мощност или напрежение? Какъв би бил резултата при:
- по-голямо или по-малко напрежение - тук предпополагам с повече ще изпържа леда
- по-голямо или по-малко мощност - по-малко предполагам няма да свети максимално леда а повече предполагам ще я изпържи
- по-голямо или по-малко ампераж - предполагам повече ще я изпържа а по-малко няма да е достатъчно да я запали

Относно димирането - предполагам че драйвъра трябва да го подържа и просто после да си вържа димируем ключ?
brum - майстор
Колко вата е LED-а в момента?

И относно 260mA - правилно се ориентираш. 240-250-260mA са ОК.

За напрежението ще ти кажа какво да търсиш като ми дадеш мощността която дават на тази лампа. След като знаеш търсеното напрежение ще търсиш захранване с изходящо напрежение което покрива тази стойност.

А относно "изпържването" - само по-голям ток на захранването е опасен и може да "изпържи" нещо.
checho_85 - специалист
От това което пише на лампата мисля че леда е 56 вата, а на трафа дават 61-80 вата. Прикачил съм снимка в първия пост ако това помага.
brum - майстор
56 вата при 0.26A е 215 волта. При това положение търсиш димиращо захранване което да покрива 50 вата и 200 волта, и да е на 240-260 милиампера.

56 вата са много за LED. Подозирам, че това е причината да търсиш димиращо захранване. Ако драмата е, че лампата е много силна, а искаш да е по-слаба можеш да минеш и с не-димиращо захранване на по-нисък ток. Примерно на 150mA ще свети горе-долу наполовина на сегашната. Или можеш да направиш "хакове" и да намалиш мощността към лампата със сегашното захранване (подходящо подбран резистор вързан успоредно на лампата).
ky-kyy - майстор
Продават се и не са скъпи димируеми плафони, лампи, ленти и каквото се сетиш. Плюс димирането, можеш да променяш и спектъра, цвета..... Кеф ти с дистанционно, кеф ти от ключ, кеф ти от телефона, кеф ти по интернет....За къв Х, се занимавате с простоии. Все още се учудвам, баси :?
krasi92 - майстор
Сигурно е по евтино да се занимава човека
brum - майстор
Може пък лампата да с някакъв висок CRI :) . Но по-скоро е купена и собственика е бил пред свършен факт.

Та има си едни лумени на квадратен метър спрямо целта на помещението и си има зададени стандартни стойности за тях. Като си смятах осветлението на къщата гледах да съм +-20% от зададените като разполагах луничките по различните помещения. Само в баните отидох на +50% близо, че не намерих за там 7 вата лунички и ползвах 10 вата.

Тъй де - отплеснах се. Като се купува лампа е добре да се съобразят нормите за осветеност и да се избира лампата според тях. Щото като плеснеш 50 вата LED лампа с 5000 лумена в 10 квадрата помещение и се чудиш после какво да правиш.

И да подготвя питащият - има голям шанс димиращото захранване да накара лампата да мига с честота 50 херца. Та да има едно наум и да провери как работи димиращият драйвер. Че заради тая глупост сега ще вадя една торба лунички и ще им преправям захранванията. Затова давам и идеята как да се намали мощността с товар и да остане същото захранване.
  • 1
  • 2

Тема "Какъв траф да избера за димируема лед лампа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: