• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Зравейте, надявам се че ще ми помогнете за да се справя с един проблем.
Моето хоби е отглеждане на орхидеи. Преди няколко месеца промених една вертикална хладилна витрина и я превърнах в орхидариум за студенолюбиви орхидеи. Ето снимка,за да се ориентирате за какво става въпрос:
Изображение

Температурите са 18 градуса дневна и 8-10 градуса нощна (ако това има значение), въздушната влажност е около 80-90%, два пъти дневно се включва система за напояване.

По отношение на осветлението: има две вертикални луминисцентни лампи 120см в предната част и 4 по-малки на тавана. Лошото е,че в долната задна част остава тъмно. Трябва осветлението да издържа на двукратното дневно мокрене от поливната система и това е основният проблем. Потърсих осветителни тела за външно/дворно осветление но или бяха много големи или бяха много слаби като сила на излъчената светлина. Вътрешността на орхидариума се пресича косо от изкуствена лиана- зелената линия на схемата.Бих могла да прикрепя осветителното тяло за гърба на лианата ,но мокренето пак няма да се размине.
Чудя се дали мога да използвам халогенни лампи за подводно осветление . Това което ме притеснява е охлаждането на въпросното осветително тяло -четох че трябва да са потопени във вода ,за да работят без проблеми. Мислите ли,че високата въздушна влажност, двукратното мокрене,контакта с мократа лиана и охлаждането от хладилната витрина ще са достатъчни да компенсират факта че не са потопени във вода? Всякакви идеи и предложения са добре дошли. Прилагам схема на орхидариуама.Надявам се на вашата помощ :idea:

Прикачен файл

orchidarium_bg.jpg
orchidarium_bg.jpg (24.61 KиБ) Видяна 4374 пъти
NeoBoss - специалист
диодно осветление според мен ще ти свърши чудесна работа , мокренето не му пречи най много да те треска ток като е напоено но 12 волта само :) мисля че за растението не е проблем
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не разбирам от лампи, но тази подводната можеш да я потопиш в "басейн" на дъното на орхидариума. Хем и влажността ти ще е равномерна.
Предварително се извинявам за глупавите въпроси ,но от електротехника не разбирам абсолютно нищо - много е далече от професията ми ,но сега покрай хобито ми се наложи да се инетерсувам от доста неща.

NeoBoss, как стои въпроса със спектъра на светлината при диодните лампи (да преценя дали ще ми свършат лампа за растенията). Трябва да видя и колко лампи ще трябва да навържа ,иска ми се да добавя около 60W...отделят ли много топлина при работа? Само да вметна че ще трябва да работят от 8ч до 21ч.

n_a - това е добра идея,даже може да се получи доста красиво т.е. освен да върши работа ,тази подводна лампа ще има и декоративен ефект.Единственият проблем ще е ваденето и чистенето на съда с водата - ще зеленяса на 100% ,а ще е мушнат в дъното покрай цветята и не ми се мисли как ще го вадя всеки път да го мия .

Благодаря и на двамата за идеите :)
Милен - майстор
Търсиш такива тела с степен на защита IP66 например http://www.denima2001.com/pcb.php
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
99% сигурност, че доидните не ти вършат работа като цветна температура.
moimoimoi - майстор
както милен е казал-търсиш си лапма с IP66 или за най добре с IP68-нея може и под вода да я потопиш и пак ще удържи на водата
най-добре ip68.Наскоро слагах едни декоративни камъни с халоген вътре по 20 вата са и не са скъпи, мисля че в baumaX ги има работят на 12 волта и си вървят комплект с трафа, който също е със висока степен на защита. Ако имаш интерес мога да потърся снимки.
Милен - майстор
:lol: Ама тия камъни трябва и да светят не само да се водят лампи.
negramoten - специалист
Според мен ако има начин да са изкарани захранванията на вън от хладилника няма да има особено голям проблем да се изпълни това, което искаш, но все пак е хубаво даа кажеш каква цветна температура трябва да са лампите. До колкото чета из нета трябвало комбинация от червено, синьо и още нещо си, за да растат растенията добре. С диоди няма да стане.
  • 1
  • 2

Тема "осветление в условията на повишена влажност." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: