Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
1115 - специалист
Пускам темата за да не спамя излишно в тази за ДТЗ.
Инсталацията възнамерявам да си я направя сам, като не използвам вече съществуващата.
На всичките 3 етажа ще има самостоятелни табла с предпазители и ДТЗ.
КАто марки най-ми допада Легранд, но ако препоръчате други качествени ще си сложа и от тях.
Какво мислите за Мерлин Герин, АББ и Мьолер?

Кабелите (мостови) съм частично закупил.
- 3х2,5мм2 за всички нормални контакти и 16А предпазиели.
- 3х4мм2 за бойлера и също толкова за печката в кухнята с по 25А предпазител.
- 3х1,5мм2 за осветлеието и 6А предпазител, но се колебая дали този кабел да не го използвам за магистрален до кутиите, а от там 2х1мм2 или 3х1мм2 до осветителните тела и ключове?
Вие как мислите?

Ще ми се да ползвам качествени кутии и конзоли - какво ще ми препоръчате?
Връзките още се колебая дали да ги правя с единична клема с винче, безвинтова с пружинка, такава с "мушкане и застопоряване " (нямам идея как се казва, но е снимана по-надолу) или с усукване.
За земните проводници ще е 100% усукване и запояване.

Купих някой тестови елементи и давам снимки за коментар.
На тия правоъгълните клеми пише, че са произведени в Япония, но това в наща държава не е гаранция.

Прикачен файл

Image014.jpg
Image014.jpg (67.33 KиБ) Видяна 5811 пъти

Прикачен файл

Image016.jpg
Image016.jpg (37.73 KиБ) Видяна 5811 пъти

Прикачен файл

Image020.jpg
Image020.jpg (88.08 KиБ) Видяна 5811 пъти
Panzer - специалист
Колега, не бих заложил на връзка с клема - винтче. Има едни където мушкаш кабелите и след това стягащ като въртиш клемата ( може би, тази червената с перата е от този тип). Тя ми се стори най-сигурна. За предпазители, аз лично ползвам Моелер, нямам оплаквания . Но и за другите марки съм чул добри отзиви. Разклонителната кутия също е хубава, ползвам такива . Има и по големи, пак кръгли. А конзолите от същия тип можеш да скопчаваш, когато искаш да имаш на панел няколко контакта или ключа. А и лично не ползвам кабел от 1мм2, много лесно се скосява, слагай по 1.5мм2 за осветление.
sasooooooooo - "специалист"
3х1,5мм2 за осветлеието и 10А предпазител, но се колебая дали този кабел да не го използвам за магистрален до кутиите, а от там 2х1мм2 или 3х1мм2 до осветителните тела и ключове?
За всичко друго си ОК.
С какво ще мажеш стените? Мазилка? ГК? Друго?
А тавана?
RG за ТВ не си ли предвидил?
А UTP за телефон или интернет?
crez - майстор
Колега, тези накрайници за връзките са най-доброто, но помисли за размера на конзолите в зависимост от броя на връзките в нея и как ще ги ссъбериш после при затварянето. Относно кабела за осветление 1мм2 е напълно достатъчен,при съвремената чистота на медта базирайки се на данните за нея 1мм2 носи 11 ампера ток, а и вече крушките с нажежаема жичка излизат от употреба и ще слагаш енергоспестяваши с малки мощности от рода на 20-30 вата, то с 1.5мм2 се презапасяваш тройно и излищно.Бойлера 3000 вата стокойно ще го носи и 2.5мм2, но сложи си 4 като си решил.
ArturDent - Почти Безобиден
Само нещо да вметна за осветлението. Кабел 1.0 мм ще ти сигне (най-вероятно, нямам схема), та дори и 0.75, на места ще ти стигне и 0.2 ако храниш крушка 40 W.
Изчислявал съм и знам какво говоря...НО изискванията не позволяват по-малко от 1.5 кв.мм заради....механична устойчивост. По същия метод е и минимума за силовата инсталация 2.5 кв.мм. Когато ти си правиш инсталацията можеш да сложиш колкото си искаш, но не те съветвам да слагаш съответно по-малко от 1.5 и 2.5.
Сигурно си знаеш - оставяй по малко аванс, където може, че след време (ако нещо нагори), да не береш ядове ако не ти стигнат 2 см.

Мерлин Герин (Шнайдер) е добро според мен. Работил съм и със Сименс (оригинални) и там качеството е превъзходно, ако не ги плащаш ти. За АББ малко съм резервиран, но имат и добри неща.
rulom - модератор
Не можах да се доредя да дам акъл и аз :-D :lol:
Тоя Великотърновски Университет, чудеса е сътворил с пациентите си :-D
Ама ако не си го правил друг път това, е най-добре да викнеш някой приятел с практика и пак да си го направите по твоя начин.Има специфични неща с които се сблъскваш само по време на монтажа, никъде в теорията не са описани.
Успех и казвай ако има проблеми :)
lz1wvm - специалист
Може някой да не се съгласят,но за мен връзките с усукване са за предпочитане пред клеморедите,поради по-добрия контакт между проводниците.
1115 - специалист
Телефон не ща и да чувам - надявам се да си почивам там ;).
Интернета ще е безжичен и вероятно ще го ползвам с някой лаптоп.
То устройството вече е купено и ще дам снимки после.

Осветлението мисля да е изцяло от енергоспестяващи и затова слагам по 6А, но мога и 10А да шибна.
Сега ще постна снимки и на външното осветление макар телата да не съм ги измислил още 100%, но поне мостри събрах.
Крушките поне ги уточних .
Тия по-голямите разклонителни кутии ги видях и ги имам в предвид, но на конзолите ще ми е интересно да пуснете една снимка.

Прикачен файл

HPIM0065.JPG
HPIM0065.JPG (107.96 KиБ) Видяна 5690 пъти

Прикачен файл

HPIM0066.JPG
HPIM0066.JPG (82.36 KиБ) Видяна 5690 пъти

Прикачен файл

HPIM0068.JPG
HPIM0068.JPG (105.74 KиБ) Видяна 5690 пъти

Прикачен файл

HPIM0069.JPG
HPIM0069.JPG (105.66 KиБ) Видяна 5690 пъти

Прикачен файл

HPIM0071.JPG
HPIM0071.JPG (81.16 KиБ) Видяна 5690 пъти
Последна промяна от 1115 на чет окт 22, 2009 8:53 pm, променено общо 1 път.
crez - майстор
Ето ти и справочник за сечението и товара за да не се спори излишно.Аз писах 11А на кв,но в справочника го дават даже19А на кв.Извинявай,конзоли и разклонителни кутии е все едно.
http://www.filkab.com/files/catalogs/file_31_bg.pdf
1115 - специалист
crez написа:
Ето ти и справочник за сечението и товара за да не се спори излишно.Аз писах 11А на кв,но в справочника го дават даже19А на кв.Извинявай,конзоли и разклонителни кутии е все едно.
http://www.filkab.com/files/catalogs/file_31_bg.pdf

мерсиза данните , но аз не споря.
А за конзолите мислех, че са за контактите - вероятно съм в грешка.
Последната инсталация която правих беше преди 15г. и бая вода изтече оттогава.

Тема "Електро инсталация и материали на моята вила" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: