Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moni8888 - напреднал
Колеги,изкам да включвам осветлението в коридор с лихт бутони,но след 18ч. да кажем то само да згасва след определено време.Другото условие е това да става на отделни участъци по дължина на коридора, т.е.в работно време осветлението си работи нормално като се включва и изключва само с бутона а след 18ч. изключването да става примерно след 30 сек. и това на отделни участъци. Аз имам идеи,но с удоволствие ще приема и вашите и евентуално линкове към производители на управляващи модули и тн.
lenko71 - специалист
Тези отделни участъци какво са - определени лампи или определени бутони?
negramoten - специалист
Според мен едно 24 часово реле за време, което по време на работния ден да пуска напрежението за към бутона, а след края на работния ден през друго реле за време, което , когато се подаде напрежение се задейства и след определения от теб период спира напрежението и се занулява, до подаване на напрежението отново. Има и годишни часовници, които автоматично си сменят лятно и зимно време, могат да се настройват съботи и недели, празници и т.н. Аз ползвам www.elkoep.com . При нужда мога да дам координати на представителя, за България, който познавам.
evil - специалист
Не става ясно от въпроса ти само през ноща ли да са на групи или и през деня.Но в общи линии начина да се постигне това е чрез един часовник да се прехвърлят групите от стълбищни автомати през ноща на импулсно реле(релета) през деня
moni8888 - напреднал
Колеги мерси за отговорите,ще направя пояснение за това,че коридора ще се разглежда като един тъй като отделните сектори ще се захранват от различни табла.Та въпроса беше през деня осветлението да се включва с бутони а след работно време само при наличие на движение.И още нещо, в работните помещения осветлението ще се пуска от ключ или бутон,но в края на работният ден то трябва да се изключи централно,до тук добре,но ако някой реши да поработи извън това време(след изключвнето) той да има възможност да си въстанови осветлението само в неговият офис.Става въпрос за 10 офиса.Очаквам всякакви предложения.Благодаря на колегата за предложението на продуктите за управление.
moni8888 - напреднал
Колегите с повечко стаж няма ли да дадът някоя релейно контакторна схема?Благодаря предварително.
moimoimoi - майстор
ми колега конкретизирай по точно -колко сектора има това осветление
по принцип ти трябват таймери/часовници/и си ги настройваш първия да изключи след 30секунди,втория след 1 минута,третия часовник след 1.5минути и така ,трябва да имаш и един 24 часов часовник които да определя нормалната работа до 18 часа на ключовете и след 18часа да превключва към таймерите който от своя страна след настроеното им време да изгасят поетапно осветлението
макар че от цялата тая работа освен газария друга цел не виждам
естествено за силовата част ще е необходим и някой друг контактор
може да се използва и контролер,има на телемеханик подобни
lenko71 - специалист
moni8888 написа:
той да има възможност да си въстанови осветлението само в неговият офис.Става въпрос за 10 офиса.
За тази "глезотийка" ще ти трябват отделни линии към таблото от осветлението на всеки офис А в таблото ще трябват по десет ключа с релета и предпазители за всяка линия. За друг начин не се сещам.
А коридора що да не е само с датчик за движение ( денонощно). Всъщност може да се наложи да са повече, за по-добра видимост.
moni8888 - напреднал
Ами, както казва колегата всеки офис да бъде с отделна линия и си мислех всеки офис да се захранва с импулсно реле и да кажем в 18 часа на всички реленца да се подаде сигнал,въпросът е това да стане само на тези,които са вкл. осветлението.В такъв случай няма да ползвам и контактори тъй като офисите са по 30-тина м2.Разбира се това е мой вариант,който за сега неработи и ще се надявам на още помощ от колегите.

Тема "осветление на коридор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: