• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tany666 - напреднал
Здравейте,искам да сложа на кухненските шкафове отгоре с козирка 4 броя лунички(има такава тема във форума)и имам няколко въпроса.
Дължината на шкафовете е 180см, ако крушките са по 20W дали ще са достатъчни да се осветява работния плот?Понеже искам да са 12в,какъв трябва да е трафа?(според прочетеното тук най-малко 105W ако са по 20)Също така всички трансформатори който ми показаха днес бяха импулсни.Свързването трябва да бъде паралелно,но какъв кабел да взема?И последно какъв ключ ще ми предложите,който ще монтирам между трафа и контакта?Благодаря и приятна вечер.
moimoimoi - майстор
колега луничките не са за осветление а за интериорно осветление
просто ще ти дадът малко повече светлина там където са насочени
по мощни от 20 вата не монтирай да не се запали нещо
кабел си вземи 2x1.5мм^2,ще е достатъчен, и трафа ако е 105 вата е достатъчен,даже може и 5 луни да си сложиш с него
sasooooooooo - "специалист"
Има готови панели, дискретни и се монтират под горния ред шкафове. Има с една или две лунички и ключ. Виж при кухненски обков.
tany666 - напреднал
Не мога да схвана какво значи интериорно осветление!В кухнята си има друго осветление,просто жената иска като почне даправи нещо на плота или мивката да ги включва.Те няма да работят постоянно,чак пък да се запалят.
Колкото до готовите,от Баумакс купихе тяло с три лунички с ключ.Монтират се под шкафа,ама седи точно като л.йно,кухнята е калвадос,те бели!!!Поради тази причина реших да сложа горе,но може и да се откажа,като не се знае дали ще върши работа!
ArturDent - Почти Безобиден
В магазините се продават комплекти (4 лунички + преобразувател), преобразувател е различно от траф (трнсформатор). Ако искаш по-евтино купи си комплекта. Осветлението ще бива - жената ще може да ти нареже салатата на плота. Ако разчиташ за кухнята - няма да стане.
Трансформаторите са по добри от импулсните преобразувтели, поне ще те искарат до живот, но си имат и недостатъци - по-скъпи (около 3 пъти), и "бръмчат". последното е голям проблем ако искаш да ги сложиш в окачения таван, но ако ги сложиш върху "таванчето" на кухненските шкафове върху кухнеска гъба, няма проблем.
Ключ - слагай какъвто намериш или ти харесва. кабелче - 1.5 кв.мм.
sasooooooooo - "специалист"
Над шкафовете по-скоро ще пречи, от колкото да ти помага. А и такава сянка ще хвърля на плота...
Ти си знаеш. Успех.
mladkal - майстор
В отговор на tany666 ще споделя своя опит: Аз лично направих подобна козирка (в същност след малко ще я снимам и ще пусна снимки), на която да монтирам допълнително 6 броя осветителни тела луни. Съгласен съм с колегите от горните постове, че "луни"-те са по-скоро с ориентация към фасон, интериор, но...
Аз положих, както вече казах, 6 броя луни като ги разпределих симетрично по козирката. Спрях се на вариант да са по 50W, понеже светят по-силно. Леглата им са изрязани в ПДЧ с дебелина 18мм, което легло (дупката) в последствие не е третирана по никакъв допълнителен начин. Факт е че луните и то тези 50 ватови "греят", но на 18мм ПДЧ за сега му няма нищо, а тъй като кухнята ни е тъмна се ползват доста интензивно - особенно сега, когато имам малко дете и постояно се приготвят каши, пюрета и т.н.
За окабеляването ползвах двужилен многожичен проводник 1,5мм, а захранването на луничките, които пропуснах да спомена са на 12 V, използвах тороидален трансформатор 220V>12V - около 300W, за да има запас.
Тороидалните трансформатори принципно са скъпи, но тъй като не ми се искаше да слагам някакъв евтин боклук, а и съогледно факта, че си го правих за себе си исках да е здраво, почти вечно, както да ме лиши от нуждата за последващо обслужване. Тъй като не бях ползвал такъв вид трансформатор, до това време, не знаех дали ще загрява и дали няма да ми подпали шкафовете. Сложих го да "легне" на парче гетинакс, за да съм по-спокоен. Така вече 4 години и по около 4-5 часа на ден работа. Не е мръднало.
Ключа, с който се управлява "осветителната козирка" е сериен -1/2 за козирката и 1/2 за лампата, която е на тавана в помещението.

Дано съм бил полезен!
Успехи!

Прикачен файл

IMG_8771_luna_sv.jpg
IMG_8771_luna_sv.jpg (103.18 KиБ) Видяна 10586 пъти

Прикачен файл

IMG_8773-luna.jpg
IMG_8773-luna.jpg (34.32 KиБ) Видяна 10586 пъти

Прикачен файл

IMG_8775_kozirka.jpg
IMG_8775_kozirka.jpg (40.64 KиБ) Видяна 10586 пъти

Прикачен файл

toroidalen.jpg
toroidalen.jpg (13.66 KиБ) Видяна 10586 пъти
PPP - специалист
6 x 50W, човече, ти яка консумация правиш. Ако си включиш 3 обикновени крушки по 100 вата у вас ще грее като ден!
За вградените лунички препоръчват да не са по-мощни от 20 W.
ArturDent - Почти Безобиден
Абе то човека си иска хем да му е светло, хем да му е красиво. Нали той си плаща тока. За тороидалния трансформатор, бях забравил - за разлика от обикновенните той не бръмчи (забележимо), но както писа колегата си е най-скъпия вариант.

mladkal, без да се засягаш, ама си писал 6х50W, което както и да го погледнеш си е 300W, т.е. ти нямаш запас в трафа.

И друго ми се вътри в тъпата глава - тия лунички не бяха ли до 20 W
mladkal - майстор
Artur Dent, в същност не съм сигурен точно колко вата е тороидалният траф, който съм поставил...Не ми се чекнеше над кухненските шкафове, за да проверя точно ТТ данните му. Даже исках да го снимам, но се отказах, защото не е истина колко прахоляк се е събрал там за 4-5 години,а не ми искаше да се излагам и със снимков мат`рял. Сигурно е едно, че имаше запас, щото съм си "силов изпълнител"- не пестя кинти и труд, когато си е за мен. Идеята е да е почти вечно :)
Относно съмненията ти за мощността на "луничките" си е 50 вата, понеже не съм ползвал стандратни мебелни лунички (тук имам едни под ръка ще ги щракна), а съм ползвал стандартни, които са за гипсокартонени тавани и др. подобни конструкции...

Приятен ден!

Прикачен файл

GK_luna.jpg
А тази е стандартна за ГК и подобни окачени конструкции. Аз съм ползвал точно такъв тип в своята кухня (снимките от предния ми пост) с 50 ватови крушки.
GK_luna.jpg (46.01 KиБ) Видяна 10545 пъти

Прикачен файл

Luna_meb.jpg
ArturDent, това е стандартната МЕБЕЛНА, за която ти ми говориш. Те наистина са до 20W
Luna_meb.jpg (61.27 KиБ) Видяна 10545 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на "лунички"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: