Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pana - напреднал
Здравейте колеги искам да попитам аудиторията някой знае ли с какво еквивалентно постоянно напрежение може да се захрани бобината на малък контактор от типа КВ 1 за да не бръмчи. Става въпрос за една акумулираща печка . Зная че ще тръгне и с променлив след като се почисти но искам да се застраховам от следващи подобни проблеми . Направата на постоянно токово захранване за мен не представлява никакъв проблем. Клиента е мой съсед и досажданията му ми са по голяма неприятност.
emil_v r - майстор
Не знам дали ще изключва с прав ток :) ?
ditronix - специалист
Ами на времето го правехме тоя номер,но контакторът трябва да е с бобина за 380V.Захранва се през диод 400V/3A-за по-сигурно,като може да се добави и един малък кондензатор паралелно на бобината-около 1 uF/400V.По спомени бойлерът,направен така си работи доста години безпроблемно.Аз ползвах релета за 220V,имаше от де да се вземат тогава и нямах този проблем с бръмченето.
vanko68 - специалист
И сега все още си ги има релетата на 220 В.Наскоро си взех няколко с контакти 3х16А точно поради тази причина-бръмченето на контакторите.15-16 лв барабар с плочката отдолу за шина.
Милен - майстор
Сложи си качествен промишлен контактор (към които не спада КВ1) и няма да бръмчи, това с преправянето не се знае колко ще изкара.
moimoimoi - майстор
щом бръмчи-отваряш го и почистваш магнитопровода с финна шкурка и си ок
бръмченето е в резултат на не добро прилепяне на двата магнитопровода
alsted - майстор
ditronix написа:
... контакторът трябва да е с бобина за 380V.Захранва се през диод 400V/3A-за по-сигурно,като може да се добави и един малък кондензатор паралелно на бобината-около 1 uF/400V.
Това с бобината на 380V добре-като се изправи напрежението ефективната му стойност се повдига.Чудех се какви стойности ще има тока при инпеданс на трансформатора при 100Hz прав пулсиращ :? и ти взе, че го изглади с кондензатор :? Ако тия 3А /макар и "за сигурност"/ще текат през бобината... :shock: Има и още един проблем-дъгата при отваряне на правотокова верига :!:
ditronix - специалист
Коя дъга?Схемата беше следната:контактите на контактора управляват силовата верига (нагревателя) на бойлера,а стандартният терморегулатор управлява бобината на контактора.Какви 3А през през тази бобина?Писах,че сме ползвали такъв диод от съображения за сигурност,като тук включвам и механичнта устойчивост на елемента.Разликата в цените на диод 1А и 3А е няколко стотинки,каквато в същност е и цената на тези елементи.По мои спомени схемата работеше безпроблемно докато човекът не продаде апартамента,за след това нямам информация.
pana - напреднал
Днес правих някои изчисления аз бях дежурен и накарах сина ми да измери променливия ток през бобината . 40 милиампера . Съпротивлението на бобината е 800ома става въпрос за това на проводника не за импеданса На база мощност която се оказа около 8 вт . Преобразувах я в посттоянен ток и се получи някъде около 80 волта при това съпротивление на бобината но 100 ма ток . Сега на практика ще го направя да видя какъв е ефекта ако бобината не пече и включва нормално значи сметката е точна . Източници наспорил бог от 12 до 140 всякакви .Миналата година точно заради това реле му сложих контактор .Много са фалшиви предпочитам да го преправя че тия контактори прекарват повече ток .Ще уведомя аудиторията за резултата.
alsted - майстор
Така излиза с проста математика.При положение, че работния ток на бобината е 0,04А, 0,1А ще й се яви доста...Не съм сигурен, че напрегнатостта на магнитното поле ще е същата/достатъчна/. А 80V как смяташ да ги направиш?Обади се за резултата-идеята ти е интересна :yes:
ditronix, дъгата в терморегулатора, когато прекъсва тока на бобината...а той/тока/ колко мислиш ,все пак че е бил-и ампер е твърде много, а ако е бил по-малко /0,04А/какво го е ограничавало?Питам, да не пропускаш нещо :?

Тема "Захранване на оперативната бобина на контактор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: