Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте!
Искам да помоля за съвет за избор на ел.контакт. Контакта е в кухня и ще захранва хладилник. Блокът е тухлен от 1975г. и е само фаза и нула, няма трети проводник за заземяване. Наложи се да сменям контакт в същата кухня, купих такъв от кварталната железария. Имаше някакъв турски - Visage на Gunsan elektrik и като пробвах да го монтирам се оказа че проводниците са по-дебели от отворите в които трябва да влязат. Нямам шублер за да измеря дебелината на проводника за да разбера с какво сечение е, но ме съмнява че е с по-голямо сечение от стандартните 2,5м2.
Потърсих в интернет информация за качествени ел. контакти като Panasonic Karre Plus -турски, Legrand- френски, Schneider/Wessen, но не съм ги ползвал и не знам какво да избера.
Също от намереното инфо в нета се оказа че за по-мощните кухненски уреди трябва контакт над 3,5kw 16A. Не видях за хладилника да има такива изисквания.Досега съм ползвал стария хладилник 30 години със стандартен контакт от 3,5kw 16A без същия да се повреди.
Тъй като инсталацията е с два проводника - няма заземяване ще се наложи да направя мост, затова също искам да попитам: моста от отделно парче кабел може ли да създаде проблеми и може ли да бъде от по-тънък кабел? При старите контакти можеше кабела от нулата да мине и през заземяването, но при новите и с този дебел кабел не знам дали ще стане чрез този вариант.
Сега за новия хладилник искам да монтирам нов качествен контакт и затова моля за съвет за избор на такъв.
Извинявам се за дългия пост. Благодаря предварително!
iliya_i - майстор
Стандартните контакти са за 2.5 кв. проводници.
Потърси от старите български контакти и техните наследници. Заради възможността за по-дебела жица в тях.
https://www.google.com/search?q=%D0%9A% ... client=img

Хладилника не е мощен уред. 300 - 400 вата е.

Тема "Моля за съвет за избор на ел.контакт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: