• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ARTU - специалист
Не можах да намеря някъде систематизирана информация. Пък и попадам все на намусени продавачки ,на които цял свят им е крив.
Значи направих ремонт, искам да сложа 3 лунички за гипскартон. Ясно е че сборът от консумацията на луничките плюс 10% резерв ще ми трябва за трафа. Как се монтират тези пусти лунички за гипскартон, има ли някакви изисквания за охлаждане и т.н.? Каква е разликата между мебелни лунички и такива за гипскартон? Какъв е диаметъра за отвора на луничките?
skartalov - специалист
Монтират се посредством комплект за пробиване на дупки, който върви по 15-25 лв по магазините.
Той включва различен диамерът "врътки", в зависимост каква дупка искаш да пробиеш. Бележиш центъра на луничката на гипсокартона, "дупчиш" с бормашината и готово.

Обикновенно луничките са фи 60 мм ама има и много изключения.

Иначе ако са на 12 волта, си взимаш подходящ траф и ги навързваш паралелно на изходящото напрежение на трафа.
ARTU - специалист
Имам един комплект за пробиване на отвори, ама доколкото прецених - много му е малко фи-то. Затова питах. Знам, че има по магазините, ама общо взето там консултантите (ако ги намериш) за на вълна: "Купувай".
Щом е с траф значи е на 12 волта - писал съм го в първия си постинг. Доколкото разбрах - на 220 волта горят бързо.

та въпросите ми са - на какво фи е отвора за лунички в гипскартон, и как се монтират самите лунички - скоби или нещо друго.
Виж в магазина какви са луничките. Има всякакви. Разгледай им диаметрите. Захващат се с нейни си скоби за гипскартона.
ARTU - специалист
Харесах в магазина едни, ама ми казаха, че били "мебелни". Другите които харесах били 50 вата и трябвало охлаждане. Колко трябва и как да е това охлаждане никой не казва. Ако ставаше в магазина, нямаше да питам тук, нали? :)
evdoki - специалист
На опаковката на лампите е посочено изискванията на производителя, минимални отстояния, максимални ватове и т.н.
Защото питаше какъв диаметър са. А аз казвам, че по магазините има различни. Не знам дали са стандартни. Аз сложих в банята 3 лунички по 35 вата и светят добре. На 12 волта без охлаждане. Ако нямат в този магазин отиди в друг.
ARTU - специалист
Е то в магазина ако имаше само един вид - лесна работа. Ама имат доста видове :lol: ОК, ще се оправям и ще досаждам на т.нар."консултанти".
Иначе за 220 волта намерих следното инфо:
Луни с компактни луминесцентни лампи
Осветителните тела за вграждане (луни) с компактни луминесцентни лампи(КЛЛ) са изработени от стомана. Монтажният отвор за всички стационарни луни е Ф85мм, а на подвижните е Ф72мм. Външния диаметър на стационарните луни е Ф106мм, а на подвижните луни е Ф95мм. Минималната необходима дълбочина за стационарните е 40мм, а за подвижните - 110мм. Захранването е 220V.
Ех ако имаше някъде подобно и за 12 волтовите!
Аз имах късмет, че се случих на една много мила и любезна консултантка, която всичко ми каза. Как се монтират, с каква мощност да са, какъв трансформатор.
ivanovrg - специалист
няколко пъти ти казаха,че има различни по магазините(сега разнообразието е голямо)

преди време монтирах едни много малки(може би фи 25) и една много голяма(сигорно фи 200 беше) иначе най масовите ги дупча с коронката за конзола за контакт
  • 1
  • 2

Тема "Монтаж на лунички" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: