• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, инсталацията ми е доста стара и започна да нагрява доста. Ето снимка на въпросната http://www.misiamoiatdom.com/forum/foru ... 269224.jpg Реших таблото ще го сменям. Размерите му са:дълбочина 3см ;широчина 17.5см ; дължина-31см

Въпросът ми е, има ли готови табла с такива размери, за да може направо да се махне това и да си сложи новото и автоматичните бушони?

Казаха ми че ако се подрежат нагорелите участъци от сегашните проводници и се сложат бушони, които да държат 40 ампера, нагряване няма да има, съответно при това положение и проблем няма?

Сегашните са 25 ампера. Най-много ме интересува има ли готово табло с тези размери, също така колко ще струва таблото+ 6 автоматични прекъсвача?

Благодаря!
В. Петров - специалист
killfast написа:
Казаха ми че ако се подрежат нагорелите участъци от сегашните проводници и се сложат бушони, които да държат 40 ампера, нагряване няма да има, съответно при това положение и проблем няма?
Някой жестоко се е изгаврил с теб. :lol:
rendo - специалист
Универсализираните табла за автоматични прекъсвачи биват различни видове и форми .
За външен и за вкопан монтаж

Най добре разгледай в някой по голям магазин различните модели и си харесай спрамо необходимите ти размери.
аз лично на подобни места предпочитам да слагам външен монтаж щото като почнеш да вкопаваш не знаеш къде какво има и можеш да се вкараш в празник.
Цените на таблото зависят от броя прекъсвачи и модела варира м/у 8 и 22 лв спрямо тези размери които си дал.
Прекъсвачи от среден клас варират около 10-15 лв бройката.

Като съвет бих ти дал да вземеш по голяамо табло от необходимата ти бройка за да можеш да монтираш вътре спокойно.
И още - сложи си и главен бушон не се цигани за 10-тина лв. - в инцидентни ситуации винаги човек посяга 1-во към него

Това което са ти казали за инсталацията или не си го доразбрал или някой голям разбирач ти го е казал.
Когато има спайка и тя грее се резва и се навива на ново .
Когато греят самите проводници проблема не е в бушоните а в натоварването им спрямо сечението им.

Различен ампераш бушони се слагат спрямо различните кръгове и натоварването им.
sasooooooooo - "специалист"
Наистина най-добре да сложиш ТАП с външен монтаж, 8ца или 12ка. Като просто го слагаш върху старото. Сигурно ще ти се наложи да удължиш Нулите.
Потърси специалист обаче да ти го преправи, ако не се чустваш сигурен в себе си.
100-150лв. ще ти излезе всичко
Милен - майстор
С точно същите размери да влезне в дупката от старото може и да не намериш. Предполагам не е проблем малко да се поизреже дървенията за да пасне точно. Този който ти е казал за че при 40А предпазители няма да загрява бягай по надалече от него и не му давай да ти прави нищо в къщи. Предпазителя се слага такъв че да защитава проводниците от претоварване, така че на стар кабел 2.5кв ако му сложиш 40А може и да се запалиш, затова слагаш максимум 20А а на 4кв не повече от 32А.

6 предпазителя по 7лв средно + 25лв табло 60 - 70 пари. Разни други консумативи и майсторлък както се разбереш :lol: около 20 - 30 лв всичко кръгло 100. Ако излезне някой овъглен кабел :-D под таблото и ако позволява да се смени работата ще е повече и съответно цената.

Тази хубава снимка на старото табло мисля че съм я виждал и преди в форума. :?
Милен - майстор
Намерих го къдее :lol:

http://www.misiamoiatdom.com/forum/viewtopic.php?t=1146

Хубаво е че си ме чул че таблото ти е за смяна, остана да чуеш и останалото да си разделиш бойлера от другите работи накичени на неговия кабел :) Поздрави от mil10
Благодаря за отговорите! Но там е работата че искам да издържа на поне 4 киловата натоварване. Преди държеше и по повече, но в последно време нещо си изгуби свойствата :evil: Към този предпазител пристига само един проводник. А към този токов кръг, фактически спадат: бойлера и още 4-5 контакта. Как да разбера кой е кабела на бойлера?

Абе тия хора акъл имали ли са като са я правили тази инсталация, към един токов кръг толкова много контакти?? :shock:

Направо незнам вече какво да правя, табло ли да сменям, друг проводник ли да слагам, те са по тръбички, но ми казаха че по време на издърпването ако засече и сме до там?

Всяка идея в случея би ми била полезна.

Благодаря още веднъж за съветите!
Направи една снимка на таблото с махнат капак и отвъртяни предпазители,може и да се види къде е проблема.
Justy - майстор
4 KW е смешно натоварване - 20 А. Опиши къщата - коя година е, съществуващата ел. инсталация какви кръгове има, сечения и т.н. Пък ще го измислим - ама бирата от теб :)
  • 1
  • 2

Тема "Ново табло и прекъсвачи за инсталацията?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: