Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
klambrev - специалист
Как ви се струва този комплект.
http://www.constructor.bg/mk/Thermo_main.htm
Искам да заменя старата биметална пластина която е станала доста шумна и при всяко включване/изключване подскачам.
Радиатора е стар български маслен 2кв, едни червени предполагам повечето сте имали по домовете такива.
Милен - майстор
Не става. Имам същия червен смядовски радиатор но сух не маслен. При него термостата е капилярен тип и металния осезател е вкаран в една тръбичка до средата му. Ако вкараш кабела с датчика от платката просто ще се стопи. Намери си подобен на оригиналния термостат новите са доста по тихи. А щом те стряска толкова тракането му да не е слагал някой контактор без ти да знаеш.
lz1wvm - специалист
Как ви се струва този комплект.
http://www.constructor.bg/mk/Thermo_main.htm
Не става.Симистора е 4 амперов,което значи до 800 вата.За 2 киловата печка ще изгори.Като гледам е и без радиатор,което значи че и крушка не можеш да включиш.
докера - специалист
..........
Последна промяна от докера на пон ное 16, 2009 9:24 pm, променено общо 2 пъти.
lz1wvm - специалист
Не будалкайте човека.Това е симисторен терморегулатор и няма никакво прекъсване на фаза и нула.На описанието е дадено ШИМ регулирането.А и симистора е слаб за тази печка.
докера - специалист
Изтривам си предишните постове и си посипвам куфалницата с пепел , защото след кратко замисляне установих , че съм написал пълни глупости :? :?
Фабрично постовения термостат мери температурата на радиатора , а не на въздуха в помещението , и по този начин го пази и от прегряване , така че не трябва да бъде елиминиран от веригата :wink:
Последна промяна от докера на пон ное 16, 2009 9:22 pm, променено общо 1 път.
klambrev - специалист
За мощноста на Симистор - BT138 или 139 (16А) мисля че ще решат проблема.
Температурния датчик мисля да го сложа върху меден прът(или кабел 10кв.мм.) вкаран в отвора . Т.е. самият датчик да седи в последното неотопляемо ребро. Ще измеря с термометър мах температура на която изключва оргиналния регулатор, след това ще направя скала на потенциометърa и ще я разчертая максимално до тази температура.
Отделна термична защита няма, по склонен съм да се доверя на симистора и платката отколкото на биметалната пластина която може да залепне във включено положение например.
Точно това ШИМ регулиране искам да позлвам, да не е на принципа он/офф, а да се регилира мощноста посредством периода на фазата.
Радиаторче за симистора със сигорност ще трябва.
Милен - майстор
И какво ще стане ако няма такава. В моя радиатор няма, има само термостат за регулиране на температурата. Например забравена врата отворена стаята изтива радятора върви на 6 и прегрява щото няма кой да го спре. Вземи си капилярен термостат и махни тия електроники ако не искаш главоболия например от тия Пък ако искаш допълнителен стаен термостат да ти управлява радиатора тогава слагай платката или най добре е такъв стандартен за подово.
8180 - майстор
klambrev написа:
Точно това ШИМ регулиране искам да позлвам, да не е на принципа он/офф, а да се регилира мощноста посредством периода на фазата.
Що ли ми се иска да спомена, че този принцип ракети кара из космоса...
Може пък и да е остарял без да разбера. :)
докера - специалист
Добре ще е да изнесеш устройството извън корпуса на радиатора , така ще има и по-добро охлаждане :wink:

Тема "Съвременно управление на стар маслен радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: