Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bikerider_ - специалист
Здравейте!
Имам следния проблем - телефон и хендсфри не правят никаква връзка, когато времето навън е студено. Какво имам предвид - излизам от помещение, където контактните повърхности са загряти до стайна температура, но разкачат ли се веднъж навън и ако времето е студено(около и под 0 градуса), не искат да направят контакт, докато не се загреят отново. На снимката http://img69.imageshack.us/img69/1425/dsc03132.jpg се виждат и 2-те контактни повърхности - чисти са уж, блестят, но много лесно имат смущения в контакта им помежду си при студено време. Не се съмнявам в механичния им контакт. ПО-скоро телефоните с такъв вид букса отдолу винаги правят подобен проблем, като поостареят. Не знам някакъв вид невидимо окисляване на месинга ли е това, но с хендфритата винаги прави проблем, дори хендсфрито да се замени с ново, а със зарядното, което е със същия накрайник не прави проблеми. Ако е възможно да ме посъветвате с какъв химикал евентуално да ги почистя или какво да направя, за да няма разпадане на връзката в студен въздух и невъзможност за възобновянето и до последващо загряване.
pet.kan - специалист
може и от топлинното разширение да е (в случая свиване)
за почистване - спрей за ел.контакти, но по възможност не от тези дето пише , че стават за всичко
bikerider_ - специалист
Ами каквото и да е топлинното разширение, то не е толкова голямо за такова малко парче метал и контакт трябва да има винаги между накрайника на хендсфрито и буксата на телефона поради причината, че пластините на хендсфрито са подвижни - т.е. те се показват и прибират в зависимост от натиска, приложен върху тях, когато буксата и края на хендсфрито прилепнат заедно. На снимката в предишния ми пост пластините са навън до край. Т.е. в моментът, в който се поставят слушалките на телефона, пластинките се подават максимално и след като хендфрито щракне и се застопори за апарата, разстоянието между тях и буксата изчезва, те се допират и буксата ги притиска навътре и между тях и буксата има натиск => има и контакт.
Изключвам и случая, в който няколко пластинки не се допират - всяка от тях се движи навън и навътре в леглото си независимо от съседните. В "зъбите", държащи хендсфрито към телефона също нямам съмнение - тях съм ги сменил от друго хендсфри и не са по-лоши от такива на комплект чисто нови слушалки.
Само от някакво окисляване ще да е, но не разбирам защо последното пречи при студено време, а при стайна температура не?! :?
Какъв спрей за ел.контакти ще ми препоръчате?
bsb - помощник
Защо реши, че проблемът е в контактите на съединителите, а не вътре в електрониката?
bikerider_ - специалист
Защото ми се случва с 3-ти по ред апарат от тази марка, всичките са без технически неизправности. Вече казах, че смяна на хендсфрито ако въобще реши проблема, е временно, докато явно месингът на неговите пластинки отново не се окисли и не спре да прави контакт при хладен въздух. Одеве бях навън, при около 9 градуса температура връзката се разпадна и докато не се качих в трамвая и не се затоплиха контактите, както и да го свързвам и натискам към телефона, хендсфрито не сработи.
Когато съм в стаята при нормална температура, зарядното, което е със същия накрайник никога не прави проблеми. Хендфрито и телефона са изправни, когато бяха нови не са правели такива ядове дори при минусова температура, но телефоните на SE винаги го правят, станат ли на година и половина. И аз нямам обяснение на проблема, а и в интернет не намирам.
romanpm - майстор
Контактите на слаботоковите съвременни зарядни и други устройства са по принцип позлатени , и аз имах подобен проблем въпреки че прекрасно си спомням как минах с колата през GSM-ма и как са се пропукали пътечки вероятно ... :lol:
Wishmaster-ruse - специалист
Аз залагам на това че кабелчетата са запоени директно на самите пластини и имаш или пречупено кабелче в буксата точно или има спукана спойка която е зависима от температурната разлика :-D
bikerider_ - специалист
Няма как да разбера дали тезата ти е вярна, Wishmaster-ruse - накрайникът на слушалките е излята цяла черупка и след като работи, не смятам да я хвърлям на боклука.
Не вярвам кабелите да са запоени директно за подвижните пластини. А и се обзалагам, че ако пробвам същото хендсфри на нов телефон от същия модел, би работило без зависимости от околната температура.
Стига с това температурно разширение - пословично стана и изтъркано! Само се замислете - за стоманена релса с дължина до 50м то е не повече от сантиметър и то при темп. амплитуда от 40-50градуса в рамките на 1 година, а колко да е за 1м меден кабел или 4 мм месингова пластина и темп. амплитуда от макс. 20 градуса?! няколко микрона?! Просто звучи абсурдно това да е причината. При все че, ако му сложа ново хендсфри на същия апарат вероятно ще прави същите бъгове. В понеделник ще пробвам с почистване. Ако не стане, ще сменя хендсфрито и ще опитам да отворя ползваното в момента за да докажа абсурдността на тезата с разширението.
Вчера температурата навън да е била 9 градуса, а в трамвая около 15-18 - в рамките на 2 минути цялята "инсталация" трябва да се е нагряла и отпуснала(разширила) от промяната с 10 градуса до толкова, че хендсфрито сработи отново. Зимата това повторно включване навън става значително по-трудно. Но ако беше от температурно разширение, защо въбоще ще работи навън за определен период от време, понякога достигащ часове(ако се охлажда и затопля, респективно свива и разширява така бързо) и ще отказва да сработи след 1 механично разкачване, поради побутване на накрайника от мястото му примерно?!
Колкото до позлатените контакти на зарядните... съмнявам се едно зарядно струващо 15лв. да има каквото и да е злато по себе си. Чист месинг си е това на контактите.

ПС:romanpm, през 3-те апарата, с които след като станат на годинка и половина и си имам проблеми, нищо не е минавало за радост! :-D
Милен - майстор
Предишния ми телефон беше SE :-D С слушалка не съм го ползвал но зарядното правеше същия описван от теб проблем. И то различни зарядни го правеха на един телефон, което ме наведе на мисълта че проблема е в телефона. При по внимателен оглед забелязах че контактните повърхнисти на буксата отдолу са леко потъмнели и окислени. След като ги надрасках леко с игла проблема се реши.

Виждам че и твоите контакти на снимката са окислени. Опитай се да ги почистиш с нещо (иглата не е най подходяща - просто това ми попадна тогава)

Пробвай с тампонче потопено в чист спирт, с повече натиск би станало и спирта бързо се изпарява и няма да му навреди.
Junak - майстор
bikerider_ написа:
Защото ми се случва с 3-ти по ред апарат от тази марка...
Човече, ти си мазохист :-D :-D :-D
Не можах да се въздържа :o

Тема "Липса на контакт в месингова букса при студено време?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: