• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
medel76 - специалист
Искам да попитам ,имаме стара инсталация от много години (повече от 40г) на една къща.Лампите в стаите висят на черни кабели.Можете да си представите колко са стари.Ще започвам ремонт от горе на долу както се казва(1-во покрив,после тавани т.н) и се чудя дали да не подменя някои друг кабел и да добава контакт,че има само 2 на цял етаж?Или дас и карам с тази и да сложа само допълнително контакти?
sasooooooooo - "специалист"
Според мен - сменяй всичко, от таблото - до края
Virtuozo - специалист
Ми разбълникай кутиите,разгледай сеченията на кабелите,ако всичко е стабилно може и само на ъпгрейд да изкараш ама ако имаш някакви съмнения я смени.Таблото задължително,понеже дори да е изпълнено от прекрасен електротехник и да не е мръднало все пак тогава елтехниката не е разполагала с това с което разполага днес.Пък и надали е разделена на достатъчен брой независими кръгове с тези два контакта...абе лоша работа :sad:
докера - специалист
Така и така ще ремонтираш - сменяй на цяло и за твое удобство :wink:
При добре изпълнена инсталация рекордомана /черните кабели/ е с много дълъг живот , но предполагам , че инсталацията е най-много с 2,5 кв , ако не и с 1,5кв. проводник , което не стига и една печка да включиш :wink:
Другите доработки колегите са ги споменали - табло , няколко токови кръга с отделни предпазители и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
докера написа:
.... но предполагам , че инсталацията е най-много с 2,5 кв , ако не и с 1,5кв. проводник , което не стига и една печка да включиш....
Колегата е много прав, без да съм виждал обекта, мога да се хвана на бас че 4 кв. проводник няма никъде, даже и 2.5 кв. е съмнително.
А има и едно такова нещо като стареене на изолацията.
Ако имаш финасова възможност, сменяй всичко. Сега му е времето.
Милен - майстор
Сменяй всичко, тия черни кабели които казваш че висят, са с памучна изолация която след толкова години почва да се троши и разпада. Иначе може да ти се случи някоя мизерия след ремонта и тогава пак да кътиш за кабелите.
fikata - майстор
докера написа:
Така и така ще ремонтираш - сменяй на цяло и за твое удобство :wink:
При добре изпълнена инсталация рекордомана /черните кабели/ е с много дълъг живот , но предполагам , че инсталацията е най-много с 2,5 кв , ако не и с 1,5кв. проводник , което не стига и една печка да включиш :wink:
Другите доработки колегите са ги споменали - табло , няколко токови кръга с отделни предпазители и т.н.
" Рекордоман е проводник за захранване на таблото от уличната мрежа/стълба/
Вътрешна инсталация не се изпълнява с рекордоман а с проводник ПКИ- проводник с каучукова изолация и насмолена с асфалт/дзифт/ външна памучна оплетка.."
...из записките на стария електроинсталатор...
Нова инсталация е сериозна инвестиция.Заслужава си заради безопасността на къщата и обитателите и потребностите на съвременния стандарт на ползване на новите електроуреди..
Последна промяна от fikata на пет ное 27, 2009 7:58 am, променено общо 1 път.
докера - специалист
Масово възприетото наименование на проводниците с "асфалтирана" текстилна оплетка преди години беше рекордоман , та затова и аз така го нарекох :wink:
piron45 - майстор
medel76 написа:
Искам да попитам ,имаме стара инсталация от много години (повече от 40г) на една къща.Лампите в стаите висят на черни кабели.Можете да си представите колко са стари.Ще започвам ремонт от горе на долу както се казва(1-во покрив,после тавани т.н) и се чудя дали да не подменя някои друг кабел и да добава контакт,че има само 2 на цял етаж?Или дас и карам с тази и да сложа само допълнително контакти?
Щом инсталацията ти е стара значи е в черни тръби. Те позволяват заменяне на проводниците без къртене. Завързваш новия единичен проводник за стария и го издърпваш от кутия до кутия или конзола и т.н. Не ти препоръчвам да се опитваш да вкараш мостов кабел в тръбите. Но колегите са прави че е добре да подмениш всички кабели, изолацията им се е спекла вече и при някое искрене в кутия или конзола може да се запали и тогава гори като фитил / огнепроводен шнур/. Виждал съм такава изгоряла инсталация на стара къща,грозна гледка, после всичко трябваше да се изкърти и да се прави отново.
ilian ivanov - специалист
Сменяй всичко както казва колегата"piron45" .Не е толкова скъпо но ще избегнеш доста проблеми.
  • 1
  • 2

Тема "да подменя ли елинсталацията или?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: