• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivo_cool - напреднал
Здравейте
Поразрових се из търсачката но меможах да намеря никаде как се мери нагрежател. Дали има някъде оттечка и дали е прекъснат. А и тъи като нямам представа реших да се допитам до вас като компетентни.
stoian64 - специалист
Най-лесно става като го свържеш последователно през лампа на 220V и подадеш напрежение - ако светне значи не е изгорял/прекъснат/.За оттечка мериш с мултицет между клемите на нагревателя от една страна и тръбната обшивка.Така е ако нагревателя е свален от уреда,ако не е при пробив трябва да изгори предпазителя/при правилно свързване/.
Trifun - специалист
С омметър - и за двата случая. В първия случай мериш между изводите - показанието трябва да е от няколко ома до 200-300 ома - в зависимост от мощността на самия нагревател. Ако не отчита нищо уреда - значи нагревателя е прекъснал.
За утечка мериш между единия извод и корпуса, като даваш уреда на обхват килооми или мегаомове - съпротивлението, което отчита, трябва да клони към безкрайност (в най-добрия случай) :)

Не забравяй да изключиш напрежението, преди да започнеш да мериш !
lubomirlz - специалист
stoian64 написа:
при пробив трябва да изгори предпазителя/при правилно свързване/.
Дори при правилно свързване и правилно подбран предпазител не винаги изключва когато се повяви утечка към корпус, просто веригата се затваря през корпуса, но тока не е достатъчно голям да изключи защитата. Ето затова Дефектнотоковите защити са хубаво нещо.
ivo_cool - напреднал
Става въпрос за пералня Аристон и тъи като маистора идва за пореден път и я поглежа за има няма 5 минутки и дори и нея замерва казва че попринцип не вижда проблем от каде може да дава грешка, а грешката е следната:

F08 : Нагревателят е прекъснал или ниворегулатора е залепнал в положение «пълно».
В повечето случаи грешка F08 е свързана с утечка в нагревателя на корпус , влага в куплунзите или на самата платка.
1. Проверяват се контактите на куплунга CN1 на платката.
2. Въстановяват се връзките на CN1.
3. Възстановяват се връзките на ниворегулатора.
4. Заменя се нагревателя,ниворегулатора или платката.

Реших да се заема аз доколкото мога да се справя. А ако някои може да ми помогне с нещо по въпроса ще съм много благодарен
lubomirlz - специалист
Наскоро четох за същия проблем, но не помня в този форум ли беше или в сетком, мисля че там проблема бе влага в куплунзите.
stefan_gb - специалист
да разкачи клемите на нагревателя и да пусне пералнята да видим какво ще изпише като грешка, дали ще даде прекуснал нагревател или ще стои същата F08... или и двете
преди да направиш пробата занули грешката F08
може да включиш на мястото на нагревателя някакъв консуматор 1kW
stoian64 - специалист
Trifun написа:
С омметър - и за двата случая. В първия случай мериш между изводите - показанието трябва да е от няколко ома до 200-300 ома - в зависимост от мощността на самия нагревател. Ако не отчита нищо уреда - значи нагревателя е прекъснал.
За утечка мериш между единия извод и корпуса, като даваш уреда на обхват килооми или мегаомове - съпротивлението, което отчита, трябва да клони към безкрайност (в най-добрия случай) :)

Не забравяй да изключиш напрежението, преди да започнеш да мериш !
По този начин не можеш да бъдеш сигурен в показанията,затото нагревател се мери под "товар".Понякога ти отчита съпротивление при допиращи се прекъснати краища на кантала,а при включване към напрежението същият не загрява,защото веригата прекъсва.
ivo_cool - напреднал
Благодаря за съветите утре 6те пробвам и ше пиша какво се е случило само няма да мога да го замеря с мултицет и изобщо с някакъв измервателен уред, но ще разкача нагревателя и мисля на негово място да сложа една крушка мисля че ще е достатъчно консуматор
stoian64 - специалист
ivo_cool написа:
Благодаря за съветите утре 6те пробвам и ше пиша какво се е случило само няма да мога да го замеря с мултицет и изобщо с някакъв измервателен уред, но ще разкача нагревателя и мисля на негово място да сложа една крушка мисля че ще е достатъчно консуматор
Не "на негово място",а последователно свързана с него.
  • 1
  • 2

Тема "Мерене на нагревател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: