• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
totko - специалист
Здравейте!
Решихме със съпругата ми да си направим барплот, като за целта трябваше първо да изкъртим част от една стена. НО се появи проблем - попаднахме на магистрални кабели изолирани в някакви тръби и разклонителна кутия

Изображение
На снимката: в дясно се вижда разклонителната кутия, а в ляво от нея тръбите ( 4 бр ) с кабели които продължават в стената.
Тъй като въпросните тръби с кабели трябва да се вдигнат нагоре за да се изравни с нивото вдясно от разклонителната кутия, т.е. трябва да направят чупка нагоре ,въпросите ми са следните:
1. Могат ли да се отрежат кабелите точно където излизат от стената и да се удължат с по-дълги такива ( за да може да се направи чупка нагоре ) ? От прочетеното в форума останах с впечатление че такова прекъсване е недопустимо, а по правилния вариант е да се изтеглят старите и да се пуснат нови по дълги кабели?!
2. Необходимо е да сменя в разкрития участък старите тръби с нови по гъвкави, за да направя чупка нагоре, има ли такива тръби и какви са те ?
Моля помагайте колеги, защото ме заболя главата като видях тези кабелища
Johny - майстор
Mоже да се удължат проводниците и няма нищо страшно. Само да са със същото сечение и да не им размениш местата. Свързването можеш да направиш по следният начин: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=30 -втората снимка, като след това изолираш добре. Сега сигурно ще ти кажат още куп неща по повод на тези връзки и в повечето случаи те са верни, но въпроса е доколко са нужни и целесъобразни. Сам решавай. Има т.н. гофрирани маркучи с различен диаметър, в които можеш да положиш проводниците, но като гледам колко чупки се получават, то ползата от тях/за евентуална подмяна/ е нулева. Така че вземи си мостов проводник със съответното сечение, замажи го под мазилката и си гледай здравето. Само участъците на снаждането вкарай в къси парчета гофриран маркуч за изолация.
PCL82 - майстор
Снаждането на кабелите под мазилката е непрофесионално решение и е забранено, който иска си го прави на своя отговорност, но защо трябва да сме все на въпреки с правилата.

По темата:ако решиш да сменяш тръбите, между две кутии тръбите могат да правят мамсимум 2 дъги под 90°, или може и 3 ако са много плавни и по малки от 90°.

Препоръчително е да не се снаждат кабелите а да се сменят но всичко зависи дали това може да се направи сравнително лесно-дължина на трсето, дали минава през помещения където не се предвижда ремонт и др.

Това на снимката са черни бергманови тръби от асфалтиран картон-те се огърат на горещо със специални клещи.Тъй като на дали имаш такива взимаш парче гуфрирана тръба от същия диаметър и я разцещващ по дължина на 4см.Нахлузваш я на края на старата и притягаш края със свинска опашка, като подлеяш сцепеното с изолирбанд,за да не влиза боклук в тръбата.Можеш да ползаваш и муфи от по-дебела тръба за снаждането.

В двата края на старото трасе слагаш по една квадратна разклонителна кутия 10/10 и между тях пражиш новото трасе в буква П.
Ако попаднеш на бетонна греда над инсталацията ползваш мостови кабели и надиш в двете кутии както по горе.

Мостов кабел не се слага в тръба, за тръби се ползват ПВА1 или СВТ.
ПВА1 и СВТ не могат да се слагат директно под мазилката.
totko - специалист
Какъв проблем евентуално може да възникне ако се направи това удължаване, като се срежат старите кабели и се удължат?Евентуално нещо от рода на - увеличаване на съпротивлението и загряване на мястото на свързване или нещо друго?
Използването на мостов кабел е много добра идея и безпроблемно ще се направят необходимите чупки. Но неполагането му в гофрирана тръба ме притеснява, ако недай си боже някой ден се наложи да се сменя инсталацията - тогава няма да могат да се издърпат кабелите. Все се надявах новите тръби за кабели да са по гъвкави, за всеки случай ще мина през магазин да видя какво предлагат.
PCL82 - майстор
Новите тръби са действително са много по гъркави, но си искат подходящи за тях кабели. Мостовият кабел не се слага в тръба защото ако се запали, огънят тръгва по-мостчето и се разпространява като по фитил.
Няма проблем да снадиш кабелите от тръбите с мостов кабел, стига сечението да е еднакво и връзките качествени. Всяка една връзка увеличава съпротивлението на кабела, макар и с малко, и е слабо място.
Ако има греене, най-много грее по връзките. По правилник за двупроводна инсталация броя на снажданията от последното заземено(не бъркай със занулено) табло до най-отдалеченият контакт не трябва да надвишава 5. Това е за да се държи вероятноста за прекъсване в нулата в допустими граници.

Връзките се правят в кутии за да се пазят от влагата в стената(винаги има някаква), да могат да се ревизират и да се правят преустройства.
totko - специалист
PCL82 благодаря за подробното разясняване и описване,Johny благодаря и на теб за включването.
Варианта с добавяне на още една разклонителна кутия ми се струва доста удачен, вместо прекъсване и удължаване, нищо че ще е време, трудо , нерво и разходоемко.
Преди обаче да добавя допълнителна кутия, ще проверя къде и на какво разстояние е съседната. В тази връзка искам да попитам: каква е вероятността и четеритях кабела да са прекъснати в съседната кутия - всички или само някой от тях? Каква ми е идеята - вместо да правя отвор за допълнителна кутия, да махна мазилката която е върху тръбите до съседната кутия и от нея да пусна мостови кабели. Кабелите ще са мостови, тъй като над инсталацията има бетонна греда
PCL82 - майстор
Идеята ти да подмеништрасето между две съществуващи кутии смостови кабели е добра. Дали са прекъснати там кабелите не мога да отгатна зависи какво има наоколо. Но ако от таблото на апартамента до най-отдалечения контакт има не повече от 3 кутии няма страшно. Иначе също може но трябва да се провери, не мога наизуст да говоря.

Не можеш ли да разцепиш старите тръби над барплота и да останат само кабелите.Да завинтиш отдолу на гредата ПВЦ кабелен канал и да ги пъхнеш в него. Така ще имаш един открит очастък от инсталацията , но няма да бие на очи много, а и минаваш с най-малко нерви.
Можеш, под гредата да сложиш дъска с лунички и нищо няма да се вижда.
totko - специалист
По план, като първоначална идея беше поставянето на 2 лунички използвайки гипскартон.
Сега започвам все повече да клоня към вариант изготвяне на гипскартонена кутия, в която да се скрият тези тръби с кабели + поставянето на лунички. Лошото е че така ще намаля височината на светлия отвор с 15-20 см. От изчетенето в форума знам че луничките излъчват топлина. Проблемно ли ще е това греене за тези кабели?
Не знам дали сте забелязали но горе в дясно на снимката, , има огромна разклонителна кутия която също не е за пренебрегване като проблем. Май направо отивам на вариант скриване с гипскартон. Ще продължа темата но с нова тема в подходящия раздел на форума.
Здравейте!Имам проблем с дължината на кабела за апартамента.подмени ми го наскоро един познат и по грешка го отряза по къс.Сега ми се налага да го снаждам обачче не си спомням дали е 6 или 8 квадрата(но това ще го проверя).Та вапроса ми е дали чрез усукване ще стане или има други по ефикасни начини?Благодаря предварително.
П.С. Вкарал сам го в кабелен канал дали щте трябва да го изолирам с нещо повече от изолираща лента?
извинявам се че си публикувам проблема в друг пост,но се осетих мн.късно :?
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с ел кабели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: