Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
radius - майстор
Здравейте, прикачам снимка на ел.таблото на къщата, по този проект окабелявам, но имам съмнения. Осветлението е без ДТЗ, добре, но фурната и тя няма. За контакти за климатици, съм чел противоречиви мнения. Какво питам:
1. Така , както е схемата, не може ли да се вкарат токови кръгове от 10 нагоре на първата ДТЗ и така да се избегнат другите 2 ДТЗ.
2. Или до кръг 10 да са на една ДТЗ, а бойлер, термопомпа и останалите кръгове да са на друга.
3. Ще имам вероятно 3ф. термопомпа, дали ще обърква ДТЗ или е добре и тя да е през ДТЗ?
4.По проект са клас АС, но не трябва ли да слагам SI ( за наличие замърсеност с пост.токове, хармоници..) ?
Прикачен файл:
RT1.jpg
dyaneff - майстор
Аз бих го оставил така таблото. На линии от 4 до 9 ще има ли компютри или импулсни захранвания ?
radius - майстор
Как да го оставя така, дори фурната няма ДТЗ.
А импулсни може ли да няма, ще има компютри, ТВ, MW, кой знае какво още. Климатици ако има и те ще са DC inverter, абе изобщо шум да искаш. Май отиваме на SI тип ДТЗ. :x от 80 на 120лв. , демек. Въпроса е, ако може да се мине с по-малко бройки ( че и на ет.2 ще има 1 ДТЗ)
vlad0 - специалист
Привет колега, и Аз минах през твоята дилема и накрая сложих само една 63А Легранд за цялото табло/къща на 2 етажа/ и за сега проблеми няма, все още обаче нямам климатици.

Успех!
PCL82 - майстор
Захранването ти е трифазно с главни предпазители 25А. Това ще рече, че трябва да се стремиш всички мощни консуматори да ги захраниш трифазно, ако може, за да не претовариш някоя фаза и да изключи главният предпазител.

Това е чудесна възможност да захраниш готварската печка трифазно с АП 16А 3Р. Понеже печката е стационарен консуматор на твърда връзка не е задължителна ДТЗ. Ако обаче е със щепсел, или решиш на една от фазите да сложиш контакт за ширма и др, тогава е нужна ДТЗ. Има различни възможности да разпределиш трите фази:
L1 котлони, L2 котлони, L3 фурна без ДТЗ, работните контакти и ширма на отделен кръг с ДТЗ или L1 котлони, L2 фурна, L3 работни контакти и ширм с 3Р ДТЗ.

Иначе сегашното разпределение на ДТЗ е добро, даже в бъдеще може да се наложи да разделиш контактите на няколко ДТЗ, вземи тип SI. За климатика ако може бих сложил АП 16 или 20А, защото не се знае дали няма да изключи преди това главния и всичко да остане без ток.

Евентуално можеш да намалиш ДТЗ на 2бр. Първата за контактите в стаите, а втората за всички сервизни нужди (контакти кухня, бойлер).

Ако ще имаш контакти навън из двора и външно осветление и те трябва да са с ДТЗ, желателно отделна, за да не доведе авария вън до спиране на тока вътре.

За звънчевият трансформатор 10А е прекалено много, 6А или даже 2А или 0,5А ако намериш е по-добре.
Последна промяна от PCL82 на съб дек 15, 2012 2:24 pm, променено общо 1 път.
radius - майстор
Звънчев тр-р не мисля да слагам, просто го има в проекта. Фурната и аз си мисля, че е добре да е трифазно захранена. Ако не ми се слага свт 5х2.5, как се процедира - слагат се два пвв-мб1 по 2.5мм и едното жило не се използва?
Ще купя ДТЗ тип SI , не разбрах обаче защо мислиш да слагане на още ДТЗ в бъдеще. Не може ли да обединя всичко и да имам една-две главни по 25А ?
dyaneff - майстор
Защото на линии от 4 до 9 товарът може да е с ток на утечка, която сумарно за всички кръгове да събаря ДТЗ.
PCL82 - майстор
radius написа:
Фурната и аз си мисля, че е добре да е трифазно захранена. Ако не ми се слага свт 5х2.5, как се процедира - слагат се два пвв-мб1 по 2.5мм и едното жило не се използва?
Ще купя ДТЗ тип SI , не разбрах обаче защо мислиш да слагане на още ДТЗ в бъдеще. Не може ли да обединя всичко и да имам една-две главни по 25А ?
Да пускаш паралелно два трижилни мостовака за печката не е прегледно решение. Ако ти е проблем че на места трябва да пускаш СВТ-то в тръба, защото не може да се замазва директно под мазилктата, тогава вземи NYM-J 5х2,5мм2. Той е на цена като СВТ, но има втори пласт изолация и може да се замазва под мазилка. А пък ако някъде ще има гипсокартон на конструкция, там мостоваци нямат място.

Също така в пороекта ти пише да слагаш 3х2,5мм и 3х4мм2 на контактите. Ако разстоянията за по къси от 30м можеш всичко да изпълниш с 3х2,5мм2 и ще спестиш доста излишнио вложени пари.

Да можеш да сведеш ДТЗ до 2- една за жилищната част и една за сервизната част. Така проблеми с кухненските уреди и бойлера, няма да ти спират тока на компютъра.

А в бъдеще ще ти се появят повече уреди и може сумарният им отечен ток да изключи ДТЗ. Това ще те накара да сложиш още ДТЗ.
radius - майстор
PCL82 написа:
Да пускаш паралелно два трижилни мостовака за печката не е прегледно решение. Ако ти е проблем че на места трябва да пускаш СВТ-то в тръба, защото не може да се замазва директно под мазилктата, тогава вземи NYM-J 5х2,5мм2. Той е на цена като СВТ, но има втори пласт изолация и може да се замазва под мазилка. А пък ако някъде ще има гипсокартон на конструкция, там мостоваци нямат място.
Не знаех, че СВТ не се замазва - проблема ми е, че е кръгъл и ще вдигне нивото на мазилката. Затова си мисля за 2 мостови- какво като не е прегледно, нали няма да се вижда :)
PCL82 написа:
Също така в пороекта ти пише да слагаш 3х2,5мм и 3х4мм2 на контактите. Ако разстоянията за по къси от 30м можеш всичко да изпълниш с 3х2,5мм2 и ще спестиш доста излишнио вложени пари.
Да, трасетата са по-къси от 30м и само чаках подобно мнение - нещо не ми се връзва при 16А предпазители, аз да окабелявам с 4кв.мм магистралите. За бойлера добре, но останалото няма смисъл, според мен. Понеделник ще купувам кабели и добре, че се включи да дадеш малко акъл. Да не се получи голям пад на напрежение, например като пусна климатика и да спира телевизора или нощната лампа да отслабва ( като на село :) )
PCL82 написа:
Да можеш да сведеш ДТЗ до 2- една за жилищната част и една за сервизната част. Така проблеми с кухненските уреди и бойлера, няма да ти спират тока на компютъра.
Ами тогава до 9 кръг си остават така, бойлера и той си е с отделна ДТЗ, фурната е с твърда връзка без ДТЗ, другите ще ги мисля.
PCL82 написа:
А в бъдеще ще ти се появят повече уреди и може сумарният им отечен ток да изключи ДТЗ. Това ще те накара да сложиш още ДТЗ.
Това ми убягваше, представях си нещата идеални, като се чудех защо да са повече ДТЗ.

П.С. Или пък да оставя нещата както са по проект и да сложа една главна на входа на таблото 300 mA, колкото да пази от пожар.
shadow__01 - майстор
radius написа:
П.С. Или пък да оставя нещата както са по проект и да сложа една главна на входа на таблото 300 mA, колкото да пази от пожар.
Ако няма да има претенции и проверки аз бих махнал всички ДТЗ. Само беля ще правят за в бъдеще. Заземяването си е достатъчна защита.
Но ако има проверки на таблото сравнявано по проект по-добре го изпълни както си е по план.

Тема "Въпрос за обединяване на ДТЗ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: