Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Трифазен регулируем изправител за СО :axe: Здравейте, прегледах форума и не срещнах моя проблем, затова искам да пусна нова тема. Как да регулирам вторичното напрежение, съответно ток, на трифазен изправител за електрожен, по скоро за СО. Разполагам с тиристори и диоди за голям ток-до 250 А, имам и трифазен траф, проблема е че не мога да го регулирам, сега работи на макс, пробвах с една две схеми, но не се получи. Ако някой се е преборил с такъв проблем да помага и съветва, ако пък предложите готова схема за управление, ще съм благодарен. :?
velsi - Почетен майстор
Я опиши цялата постановка. За какво ти е да регулираш вторичния ток. По принцип се регулира в първичната намотка. При тебе какво налага да го правиш по трудния начин?
Схамата която ползвах беше за регулиране на вторичния ток, а и някъде бях чел че при регулиране на първичното напрежение се получават много хармоници и трансформатора загрява, но ако има нещо изпробвано и работещо не пречи, мога да преработя системата.
Velsi, нищо не ми отговори, имаш ли нещо в предвид за регулиране на тока в първичната намотка. Преди 10г. направих едно монофазно СО на един приятел, който се занимава с автотенекеджииство, много добре се получи, човека още продължава с него да работи и е много доволен. Преди години видях едно трифазно как работи и ми хареса много. Това ме провокира да направя и аз такова. Не се занимавам професионално със заварки, но за лични нужди се налага, а и човек като си направи нещо сам, изпитва и едно др. чувство! Та моето трифазно СО е започнато преди сеееееедем години, но работат ми не е позволявала да се занимавам с него, но сега имам малко свободно време и съм решил да го съживя. След някой ден ще направя снимки на това което съм направил и на схемата която съм ползвал и дано успея да ги кача във форума. Ако ми дадеш имейл май по лесно ще изпратя това което имам.
bycec - специалист
Виждал съм да правят регулирането чрез превключване на секции от първичните намотки. Смятам, че този е най лесният и евтин начин.
Да ама не! Не мисля че е най-лесния начин, първо трябва да разглобя нацяло, готов трифазен трансформатор, да му правя изводи от различни навивки, после трябва да имам пакетен трифазен превключвател с няколко, поне 5 степени, а такъв май не съм срещал, а пък ако го има, ще е на сериозна цена и не на последно място, няма да имам плавно регулиране на тока. Все пак благодаря за идеята.

Тема "Трифазен регулируем изправител за СО" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: