Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте Майсторчета и Знаещи,
Не знам дали тази тема е за тук, но съм новак и ще ме извините.
Искам да попитам хората които са се сблъсквали с подобен проблем с миялня машина. А проблема е следния: Всеки път, когато изхвърли водата от казана програматорът не се включва на пълнене, а си седи на изхвърляне... и помпата върти непрекъснато. Трябва да се премести на ръка, за да започне да пълни. На базата на нищожните ми знания по ел.техника, обстоен и продължителен мисловен процес и по пътя на логиката и дедукцията стигнах до извода (който не е задължително да е правилния) че програматора е в ред, но не се получава сигнал от датчика за ниво (ако има такъв... или каквото там друго има), за да включи пълненето. Та искам да попитам: От къде се получава сигнал че казана е празен, за да започне да пълни и има ли такъв датчик въобще... Не вярвам Програматора да е само едно реле за време... . Моля помогнете. Каква може да е повредата... или трябва да нарамя миялнята, която хич не е малка и да я карам на сервиз. Благодаря ви!
fikata - майстор
Отговор по принцип.Считам,че правилно си се насочил. Нормално е тръбичката/шлауха/ на датчика да се запушил, най вероятно от повече прах. Ако можеш намери го, продухай го и пробвай ....
Благодаря ти Fikata! А този датчик какво представлява... сигурно е някакъв мембранен... като на пералните. Питам, за да мога да се ориентирам, довечера като разкостя миялнята на съставните й части и да мога да го намеря по-лесно
fikata - майстор
Съжалявам, но пак ще ти отговоря по принцип, тъй като нямам достатъчно опит. Логично датчика да бъде от този тип - мембранен..
виж тук :

http://www.tehcomservis.com/forum/topic ... topic=1188
G.M. - напреднал
Маркуча на мръсната вода на каква височина от пода е?
crez - майстор
Цялата машинария (без програматора) на миялната е отдолу, трябва да я объртеш обратно или да я вдигнеш на високо. Тръбичките се запушват с осъпунена мазнина. Почисти утайника (той е под помпата) и останалите връзки.
Благодаря на всички, че се отзовахте по темата. Бяхте ми много полезни. И за да бъда и аз полезен с нещо във форума ще споделя перипетиите през които минах.
Първо искам да спомена, че миялнята вече работи.... ама какво й беше... не разбрах :? . Отначало видях голям зор, докато я разкотя от всички страни за да имам достъп до всяко агрегатче. Свалих горен, долен капак и двете й страници. Много винтчета... много нещо! Сигурно събрах цяла шепа.. и всичките различен размер... та после голям зор (при сглобяването) видях на всяко да му намеря дупчицата :lol: Та миялнята остана, както се казва, по организъм. Проверих главния двигател на помпата която върти водата - работи като слънце. (Преди 2 години той ми направи магария.... не искаше да върти... а бръмчеше като траф, та ми се наложи да му сменя кондензатора и сега е ОК) Проверих всички клеми, връзки.... и стигнах до 2 мембранни датчика, явно за налягане. Свалих ги, надух ги... щракат си... даже ги измерих с уред - наред бяха. Продухах тръбичките с налягане от устата... способно да ми спука тъпанчетата. Не намерих никакви аномалии. Накрая реших да изчистя камерата в която се включват маркучетата за пресостатите на дъното на казана. Няма да ви казвам какво излезе от там. Пълна гнус. И накрая, мислейки че съм готов, реших да я пробвам. Пускам - пълни.... върти.... обаче програматора пак не мърда... Даже и на ръка да го завъртя - не ще да изхвърли водата, а си продължава да върти. Мамка му :? ами сега?!?! Завъртях програматора до крайно положение - където знам със сигурност, че трябва да изпомпва водата. Въртенето на водата спря, и се чува някакъв... звук... но не обичаен, както при изхвърляне.... и водата си седи. Пак м.... му! Изгребвам с кофички водата от казана, подсушавам с гъба и пак обръщам миялнята. Да не би пък помпата за изхвърляне да е сдала багажа. Свалям я, разглобявам я.... Включвам я на 220V с отделен кабел - работи като слънце! Брей да му се....!!! - Хайде пак сглобяване на помпата, монтиране и проба! И ООО ЧУДО! Миялнята проработи по всички предписания на производителя. Това е добре, викам си, сега трябва да нареждам всички ламарини около нея и да търся мястото на всяко едно винтче. Най накрая я сглобих и я сложих на шибаното място на което си седи обикновено. Ще я пускам за последна проба и да й се изкефя какъв велик МАЙСТОР съм! Да, Да, ама НЕ! :cry: Пак същия номер! Не ще да изхвърля! Бръмчи, ама йок! Нищо не изхвърля... :? Тогава си набръчках мозъка... до такава степен, че щях да колабирам... и стигнах до извода... че да върти помпата.. а да не изхвърля... значи тя върти на сухо. Явно прави въздушна възглавница. Напълних мръсния маркуч с вода... вдигнах го на високо, да напълня помпата и го сложих пак в канала..... и миялнята проработи като слънце. Та, благодарение на вашите съвети и моят практичен опит осемнадесет годишната ми миялня работи като нова! Благодаря ви!

Тема "Миялня Индезит. Знае ли някой как........." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: