Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
voice - помощник
Здравейте , правя си ремонт в стаята (ТУХЛА) и понеже на места мазилката беше компрометирана се наложи да покопая, а и 2 нови контакта исках да пусна, канал за климатика това онова , накрая махнах старата ел инсталация . Въпросът ми е какво да опъна на нейно място СВТ или мостов кабел , имам прокопани канали от старата инсталация които излизат до разпр. кутия в коридора (така че не ме притеснява дебелината на кабела) , накрая на лятото ще сменя цялото табло в коридора и кабелите до тази кутия , но в момента трябва да опъна нещо за да шпакловам най-накрая. Посъветваха ме СВТ 3х1.5 за осветлението и скритото осветление, и 3х2.5 за контаките и един отделен 3х2.5 за климатика чак до таблото около 12 метра ще е той. От всички съвети и изчетеното до тук съм 50 / 50 СВТ - мостов , за тези количества кабели между СВТ и мостов разликата ще е 10-на лв което не ме притеснява . Въпросът ми е кой от двата да сложа и правилно ли са ме ориентирали в избора на кабел . Защото на няколко места срещам репликата СВТ не се слага под мазилка .

PS: На прикаченото изображение съм начертал примерната схема на стаята . Синьо - 1.5 мм2 , червено - 2.5 мм2

Прикачен файл

instalaciq.jpg
instalaciq.jpg (83.53 KиБ) Видяна 14953 пъти
ivo_dedko - специалист
Здравей. Ако слагаш СВТ задължително трябва да бъде в гофрирана тръба-ф16мм за осветлението, ф23мм за контактите. Ако избереш този вариант (с тръба), по-добре го направи с ПВ-А1-по евтин е и по-лесно ще го изтеглиш в тръбите. Тогава можеш и сечението на тръбите да го намалиш с едно надолу. Ако решиш да използваш ПВВМ (мостов), тогава можеш да го положиш директно под мазилката. Този кабел е правен специално за полагане под мазилка.
Успех.
mirk - майстор
Ако слагаш мостов да не го подкараш с пироните като дърводелец :lol: има си вече доста начини за закрепване неувреждащи кабела.
Johny - майстор
Сложи си мостов и си гледай здравето. По-лесно се работи с него, а и естеството на инсталацията не изисква СВТ. Ако всичко е както на картинката, сечението е правилно избрано.
lenko71 - специалист
ivo_dedko написа:
Ако слагаш СВТ задължително трябва да бъде в гофрирана тръба
Защо?
voice - помощник
Да и аз това питам ... защо трябва да бъде в гофрирана тръба ?! Обяснете ми , по спецификация на производител тези кабели не са ли за неподвижно вътрешно полагане ?! С тази гофра само ще изхабя излишно време , ако не е необходима ....

Кабел СВТ 3х1.50 КП черен 1.00 лв.
Кабел СВТ 3х2.50 КП черен 1.49 лв.

Кабел ПВВ-МБ1 3х1.50 0.89 лв.
Кабел ПВВ-МБ1 3х2.50 1.40 лв.

Кабел ПВ-А1 1.50 0.26 лв. (3 x 0.26 = 0.78)
Кабел ПВ-А1 2.50 0.42 лв. (3 x 0.42 = 1.26)

Гофрирана тръба ф16 бял 0.35 лв.
Гофрирана тръба ф23 бял 0.45 лв.

Кутии разпределителни и за контактите имам цяла торба , контакти и ключове също , само свързващи клеми за кутиите трябва да купя и кабелите .

ПВВ-МБ1 - 57.25 лв , ПВ-А1 + гофре - 71.50 лв , СВТ + гофре - 82.25 лв
Ако взема по 25 метра от двата вида . (нужни са ми по 23 метра, с около 30 см аванс от кутиите съм ги измерил, но ще взема 25 за всеки случай )
Това са цените от където ще купувам , и с ПВ-А1 изобщо не излиза по-евтино , така като гледам с мостов е най-оферта . Но, не това е определящо в момента . 10-20 лв не ме бъркат искам да го направя и да си нямам грижи после . Кой е най-добрият вариант ?
ArturDent - Почти Безобиден
Защото вида на изолацията е различна и тази на СВТ- не се разбира много с варта в мазилката. Но това е само на теория. И едното и другото ще те изкара доживот.
Последна промяна от ArturDent на пон апр 19, 2010 6:51 pm, променено общо 1 път.
ivo_dedko - специалист
lenko71 написа:
ivo_dedko написа:
Ако слагаш СВТ задължително трябва да бъде в гофрирана тръба
Защо?
Защото кабелите с означение СВТ не са предвидени за такъв вид монтаж (под мазилка). С течение на времето изолацията се разрушава. Същото важи и за полагане на СВТ на открито (под въздействието на слънчеви лъчи и атмосверни влияния). В този случай може да се използва СВТ-с, който е с обвивка устойчива на тези влияния.
ПВВМ (мостов) е направен специално за полагане (неподвижно) под мазилка.
voice - помощник
Ясно , пердаша мостов и спирам да го мисля ! Благодаря ви !!!
ivo_dedko - специалист
"искам да го направя и да си нямам грижи после . Кой е най-добрият вариант ?"

Аз бих го направил с ПВ-А1 и гофрирана тръба. Каквото и да сбъркаш (прекъснеш), след това можеш да си извадиш кабела и да сложиш нов. Стига да не правиш много големи чупки. Но това е мое мнение и не ангажирам никой с него.

Тема "Въпрос полагане на кабели за ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: