• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mien - специалист
Вижте на какви клеми се натъкнах на една инсталация.Надежни ли са и какви са им цените.Заслужава ли си инвестицията,занимавам с направа на ел инсталации,но до сега такива не бях срещал.

Прикачен файл

Image485.jpg
Image485.jpg (85.94 KиБ) Видяна 9405 пъти

Прикачен файл

Image486.jpg
Image486.jpg (88.84 KиБ) Видяна 9405 пъти
lubomirlz - специалист
Стига да не се претоварват, спокойно могат да се ползват.
pavkatay - майстор
аз не съм специалист в електро материята, но основни неща са ми ясни. все пак от стари електротехници съм чувал, че усукването с клещи на кабелите в разклонителната кутия е по надеждно от лустер клема. за тази клеми не знам, но от тях също съм чувал, че кабел и жена са стягат- иначе палят къщата :-D
lubomirlz - специалист
Павка старите електротехници които не са виждали съвременни клеми, не знам как могат да твърдят такива неща.
Изобщо не е лесно да се усуче кабел по дебел от 2,5 мм2.
Gadnyara - специалист
Не си струва да се ползват в сгради с малък обем връзки - спайката излиза безплатно (ако не броим сантиметрите изолиращата лента).
В офис-площи с голям брой разклонения вече започва да се "избива", поради спестеното работно време....
Иначе, от 2003-а ги ползваме и не сме забелязали проблеми. Основно във вериги с контакти до 16-20А.
Аз бих сложил малко изолационна лента.
Известни са като Wire nuts!
rebroto - специалист
здравей колега.това са така наречените ваго клеми или безжинтови клеми.исползват се в електроинсталаци кадето махсималния ток е 16А.много надежни са.тези специално от снимката са австрииски мисля.преди време пусках тема тук ама маи много много не ги одобриха :?: но и те незнаят за6то.
http://www.eliv.tk/
разгледай саита ако имаш желяние разбира се
в саита има показани такива расклонителни кутии и клеми напражени от мен.мисля че ще ви харесат
alsted - майстор
Много са удобни ако след монтажа няма да те търсят по една или друга причина :wink:
stefan_gb - специалист
Аз ги ползвам за връзки на само на осветление и нямам проблеми естествено :)
todor_velikov - специалист
rebroto написа:
здравей колега.това са така наречените ваго клеми или безжинтови клеми.исползват се в електроинсталаци кадето махсималния ток е 16А.
да не би да нямат винт за затягане ,а една огъната пластинка която служи да затиска жилото,ако е така мисля че е здраво-сега гледам на новите плафониери на фасунгите слагат такива,но пък контактува на малка площ жилото в клемата :?
pif4o - специалист
Клемите са чудни, аз цялата инсталация направих с такива ама търси на WAGO работи се с тях като детска игра, и при мен будеха съмнение ама щом и главния кабел от таблото с тях съм вързал и няма геле а тои е 6 квадрата. E тази наи често ползвах аз за яките връзки до 6квадрата е и 41 ампера носи. http://www.wago.com/cps/rde/xchg/SID-47 ... e-2628.htm Тези на по долната снимка са до 4 квадрата, имат обаче един недостатък ако оплексаш нещо кабела няма вадене от там, такава яка пружина с заклинване е че само да го отрежеш и наново да го закачаш става. Ама в някоя тясна кутия с къси кабелчета нали се сещате всяко рязане до кво води. За това точно с този тип клеми 10 пъти мери един път вържи.
Да продължа на татък, ето тези вече ви позволяват да откачате и закачате кабелите ако ги оплескате супер удбони са http://www.wago.com/cps/rde/xchg/SID-47 ... e-2117.htm
само че пише че са до 4квадрата многожилен кабел и до 2.5 едножилен. Аз да ви кажа си закачам без проблеми и едножилен кабел на тях , поемат си го и си го държат яко, така че няма ядове и с 4 квадрата 32 ампера носят. Да видим с годините ще покажат ли някви дефекти ама лично по им вярвам от омотаване на кабели и изолациите им след това-ужас! Не съм професионалист и не се занимавам с изграждане на инсталаци правя си моята в къщи и с тези клеми е просто песен, верно не са евтини червените са около 45-55 ст. другите са по евтини ама пък нямат равни в теснотията на кутиите.
За тях ме светна Милен за което още съм му благодарен :)

Прикачен файл

quick_connectors.jpg
quick_connectors.jpg (12.69 KиБ) Видяна 9270 пъти
  • 1
  • 2

Тема "клеми - мнение???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: