Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Имам изградена алармена система (с GSM известяване) с 7 зони. Едната зона (винаги активната) съм е заделил за дим детектори. Имам и 5 дим детектора - PSD-7155 . Проблемът ми е че при тях принципа на сработване е различен от обемните датчици и немога да ги свържа директно към входовете на алармата през резистор 2,2ком.

Моля за схема с която да свържа датчиците и при наличие на дим да сработва реле или някъкъв по-лесен начин от този на купуването на истинска прожароизвестителна аларма. Алармата съм е изградил на вилата ни. Знам, че тази детектори имат няколко режима на работа, идеята ми е да използвам само този - при наличие на дим когато от 55мА тока се вдигна на 100мА. Наясно съм и че потози начин намаляват защитите, но на този етап предпочитам да имам някакво известяване.

Техническа спецификация на детектора PSD-7155:
Фотооптичен
Nominal sensitivity 3.25 %/ft.
Standby voltage 10.2 - 36.8 VDC (24 VDC nominal)
Standby current 55 uA. (typical) 100 uA. peak @ 24 VDC
Operating temp. 32o to 100o F (0o to 38o C ) per UL 268
Humidity 0 - 93% RH non-condensing

Прикачен файл

detector.jpg
detector.jpg (99.62 KиБ) Видяна 5148 пъти

Прикачен файл

base.jpg
base.jpg (104.26 KиБ) Видяна 5148 пъти
alfafen - специалист
Незнам каква ти е централата но по принцип това може да се реализира с една разширителна платка .Виж тук http://www.ss-systems.org/products.php?cid=2&page=6. Успех :2thumbs: :2thumbs: :2thumbs:
rolls - специалист
Трябват ти релейни основи за датчиците. С конвенционални не става.
Justy - майстор
Форумът е Направи сам, а не - свършете ми работата, щот аз не знам :wink:
Nimi - специалист
Става сава :lol:
Има отговор в другия форум.
alfafen - специалист
Justy ти май всичко знаеш :lol: .Човека иска да си го НАПРАВИ САМ но наистина незнае как.Аз си мисля че затова е форума -да му се помогне и той да си го направи.Все пак не те е накаръл да му купуваш датчици и да ги монтираш нали :wink:
zmiori - специалист
става ама нее много лесно пипа се по платката, битрябвало да има точка от която отпада един( +), слагаш диод в права посока и управляваш някакво реле. На контактите му паралелно слагаш балансното съпротивление 2,2 к Ръгаш в 24 часовата зона и си ти.
Не мога да ти помогна повече защото такива датчици не съм ползвал.
На този принцип сме правили 2-3 вида ДОД и стават.
alfafen - специалист
Всичко хубаво ама дали централата има 24 волта да захрани датчика ? :?
По принцип проблемите, които могат да възникнат при свързване на обикновени пожарни датчици са няколко.
1. Датчика да не работи на 12В.
Този проблем се решава с платка, която едновременно произвежда 24В за захранване на датчика и следи тока, консумиран от него, така че когато той се задейства, на изхода на платката се появява сигнал към алармената централа. Такива платки на времето правеха в "Крус", може би и линка по-горе е за такава платка, макар че на снимката е платка от SPECTRA.
2. Датчика работи на 12В (повечето съвременни работят), но нямат ограничение на тока при аларма. Това се решава като се ограничи захранващия ток с 510 ома.
3. Остава да се "извади" сигнала за аларма. Ако няма да следим тока (сложна задача за "направи сам"), най-лесното е да се върже реле с малък ток на изхода за изнесен индикатор.
В момента най-доброто решение (ако още нямате алармена централа) е използване на някоя централа на PARADOX (мисля че и DSC имат), на които единия от PGM-ите става пожарен токов вход.

Надявам се, че бях полезен.

Тема "Търся схема на пожароизвестителна аларма с дим детектори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: