Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
romanpm - майстор
Имам руска 800Вт помпа която окъси към корпус , има 5 Х 10 µF =50µF 250V общо , вградена термична защита 2 Х 2,2 А в паралел като по мои измервания всичко бе наред . След като я дадох на бобиньор за пренавиване разбрах че намотките са еднакви и се навива трифазно
Може ли да се включи към трифазно напрежение и каква вградена в намотките термозащита да и монтирам че неам нерви вече за втори път , а в мазето на вилата водаааа ... :?
Virtuozo - специалист
Малко нищо не разбрах,нито от заглавието,нито от самата тема :?
Помпата явно е монофазна щом има кондензатор ама как така 5х10 микрофарада :shock: кой прави такава кондензаторна батерия и 250 волта са малко за работен кондензатор! Или ти нещо не се изразяваш.После какво значи намотките са еднакви? Първо монофазна помпа има две намотки а трифазна три и на монофазната двете не са еднакви! Но ако питаш дали бобиньора може да направи от монофазна помпа трифазна-отговора е да може! И щом имаш трифазен ток това определено е по-добрия вариант защото отпада и кондензатора и центробежния изключвател заради който често се повреждат помпите.
Каква защита да сложиш ще ти помогнат другите колеги,но ми се струва,че аз с нищо не ти помогнах понеже имам съмнения че ти искаше да питаш нещо съвсем друго,което аз не зацепих!
Милен - майстор
Руска му работа :lol: И защо ще и вграждаш термозащитата, като се скапе да я пренавиваш на ново ли? Да не би помпата да си е трифазна включена монофазно от някой умник със самоделен кондензатор?
Бобиньора колко пари иска, ако са 40-50% от цената на нова помпа по добре инвестирай и си купи нещо което е ново и е помпа, че с тази ще бреш ядове. Тръгнеш ли ведъж на пренавиване ще има и втори и трети път и т.н....

Я кажи точния тип на двигателя по табелката, да го видим що за мотор е.
romanpm - майстор
Virtuozo написа:
Малко нищо не разбрах,нито от заглавието,нито от самата тема :?
Помпата явно е монофазна щом има кондензатор ама как така 5х10 микрофарада :shock: кой прави такава кондензаторна батерия и 250 волта са малко за работен кондензатор! Или ти нещо не се изразяваш.После какво значи намотките са еднакви? Първо монофазна помпа има две намотки а трифазна три и на монофазната двете не са еднакви! Но ако питаш дали бобиньора може да направи от монофазна помпа трифазна-отговора е да може! И щом имаш трифазен ток това определено е по-добрия вариант защото отпада и кондензатора и центробежния изключвател заради който често се повреждат помпите.
Каква защита да сложиш ще ти помогнат другите колеги,но ми се струва,че аз с нищо не ти помогнах понеже имам съмнения че ти искаше да питаш нещо съвсем друго,което аз не зацепих!
Кондензаторите са работни оригиналнии и са пакетирани успях само да видя че са в паралел и колко µF са , намотките са в звезда с еднакво сечение и брой центробежен регулатор не е необходим :)
Милен защитата представлява реотанче и над него биметален изключвател - 2 броя в паралел т.е. ако тока е над 4,4 А изключва изтива и пак ... Като отида до вилата ще я снимам :)
Virtuozo - специалист
Eми щом е свързана в звезда,значи е трифазна,пригодена за монофазно свързване.Не че съм виждал много двигатели,ама такова изпълнение заводско не съм виждал,то се прави допълнително от хора дето имат трифазен двигател,но не и трифазен ток.Така или иначе щом е окъсила към корпус иска пренавиване,та дори и намотките да са с някакъв друг стандарт на напрежението,това вече не те интересува,нито пък какво пише на табелката,понеже човека който ще я пренавива ще я направи на 380 волта.Тогава за теб остава да махнеш кондензаторите,щом имаш трифазен ток и да си я пуснеш в звезда.
А ако вземеш съвета на Милен,да си купиш друга което едва ли ще е много по скъпо,понеже спестяваш пренавиването -може би ще е най-правилното решение.
alsted - майстор
Руснаците наистина са им така стандартите. Имат двигатели:
--звезда 660V / триъгълник 380V
--звезда 380V / триъгълник 220V
--звезда 220V / триъгълник 110V
Защото и четирите напрежения ги имат трифазни, като стандарт, на различни места.
Доколкото аз знам се вграждат термични защити в намотките, за да изключат при прекомерното им загряване. Тези, които описваш ти ми приличат на "токови". Изобщо има моторни защити за двигателите, но те са външни. Защо просто не ползваш такава?
Според мен най-уместния вариант е този на Милен - нова помпа.
Милен - майстор
Поне в стандартните съвременни трифазни двигатели се вграждат термистори за отчитане на прегряването. При тях външно електронно реле измерва температурата на намотката и изключва силовия контактор при претоварване. Вграждането на силова термична защита не ми се струва много умно, оставяш му слабо място което да създава проблеми. Сложи си външно реле което може винаги да донастройваш и подмениш при проблеми.
Не разбрах имаш или нямаш трифазен ток. Ако имаш пренавий си мотора като трифазен и си го използвай като такъв без никакви кондензатори и други боклуци по него. При правилно оразмерена пусково защитна апаратура и качествено пренавиване, ще имаш една доста надеждна помпа. Ако нямаш и трябва да го преработваш като монофазен направо се замисли за нова помпа.
romanpm - майстор
Помпата е пренавита вече най-накрая открих и бобиньора , беше се покрил , който ми даде компетентен негов отговор че наистина е навита трифазно , но трябва по-тънък проводник и повече навивки за трифазно 380V :? Значи ще чакам да изгори пак за да я направя трифазна , яд ме е но е късно ! Благодаря ви за съветите навиването е 80 лв а новата няма ли да е повече тази виждате ли по табелката колко кубика хвърля , и го прави ! Ще монтирам 4 А моторна и кликсон от кафемашина на корпуса да изключва по температура , направих снимки :

Прикачен файл

DSCF6013.JPG
DSCF6013.JPG (53.47 KиБ) Видяна 8377 пъти

Прикачен файл

DSCF6015.JPG
DSCF6015.JPG (59.19 KиБ) Видяна 8377 пъти
Милен - майстор
Според табелата, помпата ти е МОНОФАЗНА и пренавиването и на трифазно според мен ще създаде повече проблеми свързани с определени компромиси които трябва да направи бобиньора отколкото ако я възтанови едно към едно.
romanpm - майстор
Милен написа:
Според табелата, помпата ти е МОНОФАЗНА и пренавиването и на трифазно според мен ще създаде повече проблеми свързани с определени компромиси които трябва да направи бобиньора отколкото ако я възтанови едно към едно.
Благодаря ти отказвам се , достатъчно компромиси :? :)

Тема "Eлектродвигател монофазен за трифазен и термозащита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: