Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Принципно схемата ми е ясна,затрудняваме това ,че нагревателя е с 4ри извода.Може ли някои да ми даде схема на свързване на такъв нагревател с 5-тактов ключ.
PCL82 - майстор
4 извода са от двата нагревателя. Виждаш кои два извода от кой нагревател са като проследиш тръбите. Взимаш по един извод от всеки нагревател, които са най-близо един до друг и ди свързваш заедно-това е общият край. Сега четрите извода станаха 3, нужна е порцеланова лустерклема за 6мм2 с три позиции. Подреждаш внимателно изводите в клемите, без да ги извиваш остро, усукваш или пречупваш.

Сега ключа. От страната с 4 клеми гледаш клеми 1, 2 и 3. Бключваш на степен 1. Поглеждаш от долната страна, на коя клема не се допира нито едно перо. Май беше клема 3? и там свързваш общият край на двата нагревателя.

Другите два края се закачат на останалите две клеми. Като по мощният (с по малко съпротивление ) се свързва на по отдалечената от врътката клема.

Резултатът се проверява:
степен 1: двата нагревателя са свързани последователно 670ВТ
степен 2: само по-слабият работи 1000ВТ
степен 3: само по-мощният работи 2000ВТ
степен 4: и двата работят в паралел 3000ВТ
fikata - майстор
oranjeria76 написа:
Принципно схемата ми е ясна,затрудняваме това ,че нагревателя е с 4ри извода.Може ли някои да ми даде схема на свързване на такъв нагревател с 5-тактов ключ.
След като принципно схемата/коя?/ ти е ясна и искаш да използваш всички степени на петтактовия ключ свържи го така както ще свържеш плоча на котлон с четири извода.
Четири извода означава, че имаш два нагревателя- с еднаква или различна мощност.Това ще определиш с мултицет -дали съпротивлението им е еднакво или не. При свързването съобразяваш следното за положение на ключа:
пол.1- двата нагреватела са свързани последователно /най голямо съпр./ респ най малка мощност
пол.2 нагревателя с по малка мощност
пол.3- нагревателя с по голяма мощност
пол.4- нагревателите са свързани паралелно-най голяма мощност/най малко съпротивление общо/
пол 5/0/ - изключено захранване
Зависи от производителя, но обикновено двата нагревателя за бойлера са с еднаква мощност.Но това сам ще определиш с мултицета
Обозначения на петтактовия ключ:
Страната с трите клеми
S сигнал н.о. контакт за сигнална лампа
P1 P2 захранване 230 V фаза нула
Страната с четирите клеми
S сигнал
3 общ край за двата нагревателя
2 нагревател с по голямата мощност
1 нагревател с по малката мощност

PS Извинявам се за повторението.Просто сме писали едновременно.
Моите почитания към колегата PCL82
:?
Последна промяна от fikata на чет апр 15, 2010 2:56 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
rulom написа:
:arrow: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... e5561d2e2b
Така е шефе! Който знае къде да търси - намира отговор.
С предложение за приключване на темата с краткия отговор/без да противоречи на всички дотук/ ето тук:
http://www.napravisam.bg/menu/statii/vieb/boiler7.jpg

Тема "Схема на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: