Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lyuben_K - напреднал
Здравейте, въпроса ми е следния - трябва ли задължително да имат някакъв сертификат?
Вчера някакъв клиент е питал в магазина имат ли сертификат, понеже работели на 220в. Продавача ме пита мене. А аз от своя страна не съм чул някой да продава електрически крушки със сертификат :? До колкото ми е известно се вадят сертификати за пожаробезопасност, ако лампите ще се ползват в пожароопасни места.
В момента клиентите се предупреждават, че крушките не са влагозащитени и не могат да работят във влажни помещения и на открито. Нямат никакви открити метални части освен цокъла и няма начин човек да го хване ток, освен ако корпуса не е счупен.
edesign - специалист
Всяко нещо е ЕУ трябва да отговаря на някакви стандарти. А пък що се отнася за нещо което се пъха в контакта това е 100% сигурно.
Най-малко трябва да имат CE знак, а относно стандартите ENxxxxx- може да се прочете на какво трябва да отговарят но се плаща около 100 лв. за да вземеш стандарта и да го прочетеш.

Зад Бриколажа в София Младост има лаборатории където може да ти се сертифицира продукта. Цените за сертифициране за 1 продукт са над 1500лв, ако продаваш 10 вида лампи -> умножи по 10.

В БГ все още не се спазват тези закони но в Гермния например не е така, като глобите са мноооого солени.
ivo_dedko - специалист
edesign написа:
Всяко нещо е ЕУ трябва да отговаря на някакви стандарти. А пък що се отнася за нещо което се пъха в контакта това е 100% сигурно.
Най-малко трябва да имат CE знак, а относно стандартите ENxxxxx- може да се прочете на какво трябва да отговарят но се плаща около 100 лв. за да вземеш стандарта и да го прочетеш.

Зад Бриколажа в София Младост има лаборатории където може да ти се сертифицира продукта. Цените за сертифициране за 1 продукт са над 1500лв, ако продаваш 10 вида лампи -> умножи по 10.

В БГ все още не се спазват тези закони но в Гермния например не е така, като глобите са мноооого солени.
:2thumbs:
Само в допълнение ще кажа, че освен сертификат за качество, вносните стоки трябва да имат и декларация за съответствие (като доказателство на това че съответстват на Българските стандарти)
Ако си строител и нямаш сертификат и декларация за вложените материали (кабели, осв.тела, ключове, контакти и т.н.), надзора не ти приема обекта и от там следват големи проблеми.
Lyuben_K - напреднал
Става въпрос за продажба само и единствено в България. За сега нямам намерение за износ. Произвеждат се в България. Има ли от къде да прочета какъв стандарт трябва само за България и до колко е задължителен?
Питах няколко майстори дето се занимават с електроника и казват, че БДС, СЕ и други стандарти имали пожелателен характер, но не задължителен. Но не са проверявали скоро дали няма промени.
moimoimoi - майстор
според мен всяка стока/продукт който се продава трябва да има сертификат за качество, за стандартите /бдс/ а ако е внос мисля трябваше да е има декларация за съответствие

ако ти си производителя на тези лед крушки то ти трябва да издаваш съответните сертификати, в смисъл даваш продукта в лаборотория за да се сертифицира,както каза колега над мен се плаща яко
ivo_dedko - специалист
http://www.stbbg.com/files/upload/1b3b9 ... 633c4d.pdf
Погледни този .pdf. Това е декларация за съответствие на китайски продукт за българския пазар. Вътре се казва, че продукта съответства на българския стандарт - БДС EN ........... . Същото нещо важи и за теб. Това което произвеждаш в България и го продаваш в България тряба да ти отговаря на този стандарт. Тоест трябва да имаш сертификат за качество който удостоверява, че твоя продукт отговаря на този стандарт.
И ако някой ти го поиска трябва да му го дадеш.
Lyuben_K - напреднал
Ясно. Трябва да си намеря лаборатория. До колкото знам и в Техническия има такива лаборатории. Ако правилно съм разбрал, трябва да е достатъчно продукта да отговаря на БДС стандарта.
piron45 - майстор
Колега, задължително е да имаш сертификат и декларация за съответствие за всеки един продукт който произвеждаш. Няма такова нещо като пожелателен характер. В нашата фирма всеки нов продукт минава през лаборатория за сертифициране още преди да е пусната пробната серия. Не е евтино, но след като са изпълнени всички условия на лабораторията можеш да си спокоен за продукта си. Отделен въпрос е че отдела за ОТК ми проверява всяка една бройка от произведена серия в цеха дали отговаря на всички изисквания и чак тогава мога да я вкарам в склада за готова продукция.
edesign - специалист
Не си губи времето да търсиш в техническия такива лаборатории.....

Мястото в България за сертифициране на ел. изделия е само едно:
- сградата където проверяват касови апарати и таксиджийските апарати, зад бриколажа на цариградско шосе на 4ти етаж

Тема "Сертификат за LED лампи? Малко помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: