Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте.
Дайте мнение, правилно ли е вързана ДТЗ в това табло?Интересува ме дали ще сработва вързана по този начин?Ще може ли една защита да захранва по 3 прекъсвача?
Благодаря за мненията и съветите.

Прикачен файл

ДТЗ схема табло.JPG
ДТЗ схема табло.JPG
ДТЗ схема табло.JPG (45.07 KиБ) Видяна 3900 пъти
Trifun - специалист
По принцип е правилно свързано.
Само това, че една ДТЗ захранва 3 предпазителя е доста притеснително. Ако през тях протича ток от по 20А, те няма да изключат, тъй като са проектирани за 25А - т.е. не превишаваш консумацията.
НО ... целият ток от общо 60А преминава през ДТЗ, която е проектирана за 25А :!: :!: :!:
Има комбинирани ДТЗ с предпазител в един общ корпус - защо не се насочиш към такава и да е за всеки токов кръг отделно ? Мисля че това ще е най-добрият вариант.
Изилиза доста скъпичко.Комбинираната е по 75 лв.На Шнайдер VIGI!Пък и няма да натоварвам предпазителите дори наполовина.По веригата нямам толкова консуматори.
pavelari - майстор
Вързани са правилно. Дано не превишаваш консумация над 25 ампера сумарно на тройка автомарични прекъсвачи - може да ти залепне дтз-то!!!
Нека все пак уточним, че няма + и - а има фаза и нула. И нулата със заземителя са обединени само и единствено преди ДТЗ-то. Ако се срещнат някъде другаде - ДТЗ-то няма да сработи. Причина за това може да е уред с пробита изолация от към нулата
Trifun - специалист
pavelari написа:
... Ако се срещнат някъде другаде - ДТЗ-то няма да сработи. Причина за това може да е уред с пробита изолация от към нулата
Колега, мисля че не сте прав - точно тогава би трябвало да сработи, тъй като част от тока ще протече И по защитния проводник, т.е. това, което протича по фазовият, няма да се връща същото по нулевия. Ако се губят повече от 300 милиампера (или 30 милиампера - зависи каква е дефектно-токовата защита), ДТЗ следва да сработи и да прекъсне токоподаването.

Тема "Правилно ли е вързана ДТЗ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: