Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gottogetit - специалист
здр колеги. купих си фенерче от пазара и го разглобих и в него има светодиод но с различна форма от стандартните. показал сам снимки. диода има номерче ZS20HBA
фенерчето работи с 3ААА батерии. искам сега същия диод да го свържа на 14.4 волта и да го сложа да свети в колата ми.въпроса ми е през какво съпротивление да го свържа за да работи оптимално.дали 560 ома както нормалните кръгли диоди от 5 мм или за този диод трябват други параметри.
повечето светодиоди харчат 20-30mA а на този не мога да му намеря параметрите.мощността му е около 1 ват значи трябва да е 100-200-300 мА :) ако някои може да ми каже колко мА е този диод за да сметна колко съпротивление да сложа и колко вата да е съпротивлението.
благодаря на всички отзова ли се предварително.

Прикачен файл

sdgfwre.jpg
sdgfwre.jpg (89.36 KиБ) Видяна 5306 пъти
didoniad13 - напреднал
330 om sapotivlenie i nemash griji :)
gottogetit - специалист
didoniad13 написа:
330 om sapotivlenie i nemash griji :)
колега пробвах но свети слабо.с батериите като е свети доста по силно.май трябва да пробвам на принципа да намаля съпротивлението докато светне горе долу както с батериите :)
Justy - майстор
Виж тукруснаците разискват този светодиод. Токът му е 200 мА т.е. за 14 V - съпротивлението идва 70 ом.
sstefanov - майстор
Трябва ти импулсен регулатор, иначе ще разсейваш едни излишни 3 вата топлина върху резистора!
Justy - майстор
sstefanov написа:
Трябва ти импулсен регулатор, иначе ще разсейваш едни излишни 3 вата топлина върху резистора!
По евтино ще му излезе да купи още две фенерчета и да ги върже последователно - направо фар :-D
sstefanov - майстор
Защо?
Тук струва $2.34 с транспорта до БГ:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13553
Justy - майстор
Ми тези чайнишки фенерчета ги гледам в магазини Всичко за 1 лев - май бяха по два лева - с батериите барабар :?
sstefanov - майстор
Е точно с този светодиод не са по 2 лв.
gottogetit - специалист
sstefanov написа:
Е точно с този светодиод не са по 2 лв.
да колега. само диода струва около 5 лева и целия фенер го взех за 6 лева с батерии, което мисля че е добра цена. аз мисля да свържа 3 диода последователно и трябва да им сложа резистор 22-27 ом с мошност 1 ват.

Тема "как да сда свържем светодиод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: