Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sborko - помощник
Здравейте
смених си таблото и сега прекарвам нови кабели и слагам нови предпазители.

Въпросът ми е относно фурна за вграждане и котлон двойка за вграждане - от двата уреда съм пуснал по един двужилен СВт кабел за външен монтаж от 2.5 квадрата до таблото с предпазителите - въпросните 2 кабела стават дълги около 20 метра и ще минават през окачения таван от гипсокартон във ватата.

Проблем ли е това, че ще са толкова дълги и дали трябва да ги сложа в гофриран маркуч или не - освен това единият се наложи да го удължа малко със същия кабел - и двата кабела от уредите до таблото / единият удължаван ще се от порядъка на максимум 20 метра дължина - проблем ли е това

благодаря ви предварително

двата кабела се свързват на два предпазителя от по 25 ампера
moimoimoi - майстор
ако си направиш труда да кажеш колко са мощни въпросните котлони и фурната може и да изявим някакво мнение по проблема ти
защото ако фурната ти е 5-6 киловата определено 2.5мм ще ти е тънък кабела
другото което е че от няколко години/в българия/ се работи с трипроводна линия,то сигурно ти е стара инсталацията и е двупроводна ама все пак за вбъдеще ако ще си пускаш други жици-пускай ги с 3 жила
sborko - помощник
Знам че се използва вече три проводна инсталация но понеже старата е двупроводна и така съм прекарвал и новете кабели.

За моята фурна не намирам никаква информация защото си затрих книжката нищо че ми е нова печката и още не е пускана - единственото описание в нета което намерих е това

Фурна за вграждане Snaige SXT 66 E
Описание: Мултифункционална фурна 8 функции на печене Eлектронен програматор Електрически грил Турбо вентилатор Тангенционално охлаждане Каталитични панели Клас В Обем 55 л. Гаранция 24 месеца

има стикер отпред и пеше следното
Snaige SXT 66 E

230 v ~, 3200 W

та ако това 3200 W е консумацията че е разбирам достатъчен ли е 2.5 квадрата кабел за външен монтаж и преблем ли ще е че е около 20 метра дълъг и понеже ще контактува със ватата в окачения таван да го сложа ли в гофрирана тръба или не
stoian64 - специалист
Фурната едва ли е по-мощна от 3.5-4 киловата,така че проводниците ти са с достатъчно сечение.СВТ се полага и в земята,така че не се притеснявай за гофриран маркуч.Относно удължаването-оголи по 30 мм, усуквай и изолирай-няма да имаш проблеми!Успех! :-D
sborko - помощник
може да се смеете но да ви кажа как го правя аз удължаването

значи оголвам ги около 4-5 см - усуквам ги много хубаво и след това се почва с изолирането
първо изолирвам със скоч - изолирбанд
след това слагам термошлаух и отгоре пак със скоч
lubomirlz - специалист
Пускай 3х4мм2 СВТ, токовото натоварване на проводник положен в изолация (ватата) пада почти наполовина.
sborko - помощник
lubomirlz написа:
Пускай 3х4мм2 СВТ, токовото натоварване на проводник положен в изолация (ватата) пада почти наполовина.

това го приемам като маитап - ама с тези неща майтап не се прави
mirk - майстор
И к'во ти пречеше като пускаш нови кабели на ги пуснеш тройка :-D Пустата икономия от 15-20 лева за третото жило. Не само че вече е забранено да се пускат двупроводни токови кръгове, то си е за твоя сметка и може да ти коства здравето. При двужилна инсталация минаваш автоматично на зануляване при консуматора и общ нулев и защитен проводник който се товари от работния ток със всичките му последици.

И сега какво може да се направи че да не се набуташ много. :lol: Снаденото парче направо го махай, не му е мястото при такива мощни консуматори. Другия 2х2.5 му добавяш един твърд проводник ПВА1 2.5кв заедно в едно гофре за захранване на двата котлона. За фурната си пусни СВТ 3х4кв в гофре че е минимум 5 kW и без снадки :lol: и други импровизации.
sborko - помощник
Не е проблема в икономията - това е много далече от мене - но ремонта си го правя сам и като полагах кабелите не знаех за 3 жилните истории - не ме притеснява да сменя и цалата инсталация с каквито и да е по цена кабели - проблема ми е че първите 5-6 метра от консуматорите веча са положени и така са положени че ако искам да ги сменя трабва да си разбия кухнята защото кабелите минават под плотовете които са сложени и са направени с лайсни и тем подобни неща дето е немислимо вече да се разглабят - иначе при консуматорите навсякъде съм направил зануляване

и въпреки това никой не ми каза 3200 W много ли са на 2,5 квадрата СВТ и това че е 20 метра проблем ли е
sborko - помощник
И понеже не мога да се стърпя ще ВИ кажа сега някой истини на ВАС СПЕЦИАЛИСТИТЕ

Питам един много прост и елементарен въпрос - колкото човека ми отговориха /като изключим онзи дето се бъзика и гаври/ толкова различни отговори и всеки ще спори че неговата теза е правилната - истината винаги е само една и особено за такъв род въпроси е точна и си има закони и принципи които се спазват ---- вие давате все различни мнения и всички сте прави

ето затова си правя ремонта сам защото много рядко се среща наистина майстор който си разбира от работата и не е дървен философ

-- не става въпрос за пари - става въпрос за коректност и качество на услугата за която си плаща клиента - това не се намира лесно вече -

та по въпроса някой ще каже ли 2,5 квадрата кабелдостатъчен ли е за захранване на 3200w мощен уред и 20 метра дължина проблемна ли е

това е като въпрос 2 + 2 колко е за хората които разбират - аз затова питам защото не разбирам - аз разбирам от други неща -- не еважно от какви

май мнението на stoian64 е най вярно но ще почакам още за няколко мнения

дано не се сърдите за критиката - уверявам Ви че е конструктивна

Лека вечер на всички

Тема "Дължина на кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: