Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
здравеите
неразбирам от ел. неща ззатова искам някои които повече разбира да си даде мнението

имам компресор с трифазен ел.мотор 4.0kw и забелязах че на табелката има надпис 220/380V възможно ли е да може да работи и като монофазен има и две схеми за вразване на кабелите ще я снимам и ще я кача по касно
crez - майстор
Използвай търсачката във форума това сме го дъвкали много пъти.
mirk - майстор
220/380 означава че може да работи при мрежа 3х220V свързан в триъгълник и мрежа 3х380V свързан в звезда. В България мрежата е 3х380V линейно напрежение (фаза - фаза) .В този случай напрежението между фаза - нула е 220V, което няма нищо общо с варианта 3х220. В този случай 220V е напрежението между фаза - фаза, а фаза - нула е 127V. Двигателите ги правят така за да са по универсални и да могат да работят навсякъде по света.

Варианта да го преработиш на монофазен за 220V е малко изтормозен, ще му падне доста мощноста и не се знае дали ще работи нормално компресора.
lz1tar - специалист
Стандарта 3х220 го имаше само в бившия СССР и тогава ел.двигателят се свързва на триъгълник.Впрочем има го на определени места и в БГ.Много съм се смял като доидат /спецове/ от ЕВН и видят траф които има вторично 3х380 и 3х220В и кажат че това е невъзможно.Просто момчетата са само едни катерачи и нищо повече
mien - специалист
lz1tar написа:
Стандарта 3х220 го имаше само в бившия СССР и тогава ел.двигателят се свързва на триъгълник.Впрочем има го на определени места и в БГ.Много съм се смял като доидат /спецове/ от ЕВН и видят траф които има вторично 3х380 и 3х220В и кажат че това е невъзможно.Просто момчетата са само едни катерачи и нищо повече
Е айде да не се обиждаме сега,заради един двама неуки,не ни слагай всички под общ знаменател...

Не че нещо,ама някой може да се засегне. :wink:
mirk - майстор
Кадърните отдавна се спасиха от там :lol:
Virtuozo - специалист
mirk написа:
Кадърните отдавна се спасиха от там :lol:
И продължава да нарежда :-D
Мите тука някой ти спомена че има схема и за вързване на трифазен двигател на монофазна мрежа обаче при тебе не става да знаеш! Много ти е голям двигателя за такива експерименти а и ще въртиш компресор което значи че ще има товарене на старта което хептен е кофти.
Абе просто забрави.Имаш само 3 варианта.
1-Прекарваш си трифазен ток-ако е само заради компресора не си струва.
2-Купуваш си монофазен електродвигател.4 кв надали ще има ама 3 3.5 ще намериш.Това също не е много добър вариант щото е много пари.
3-Ако не ти е нужен чак толкова голям компресор щото това е цяла ламя,си купуваш нов компресор от магазина 2 киловата избора е огромен.
ZORRO 1972 - специалист
добре де,инвертор.кЪто мене,работи идеално
vk - специалист
Miteto, какъв е този компресор, за какво ти е, какво ще правиш с него ?
milanovs - специалист
Ако искаш да пробаш дали ше върти компресора: взимаш 1- ключ рига,стува 7 лв.2 взимаш 2 пускови кондензатора по 150мф,и ги връзваш двата успоредно.При тази схема двигатела се пуска на триъгалник.Но ти не разбираш от електро .Така че викни някои колега и докато пиете по 2 бири тои ще го свърже.Но мощноста пада доста някаде към 50%.Но спокоино може да ползваш този ел мотор,примерно за циркуляр да си направиш :wink:

Тема "трифазен и монофазен в едно възможно ли е ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: