• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pep - специалист
Купих си шкафче за баня . Имам един контакт на стената , инсталацията е трипроводна . Искам да монтирам контакт в шкафчето за ползване при нужда и отделно да свържа ключ с луничка с трансформатор 12V за осветление на шкафчето . Тъй като съм пълен ламер в електротехниката бихте ли помогнали със съвети как да направя нещата , благодаря :)
fikata - майстор
Чл. 1766. Забранява се разполагането на контактни излази в помещения с вани и душове, умивални, перални, помещения с нагреватели към сауни с изключение на контакти специално предназначени за монтиране в такива помещения.
/ Наредба №3/
Това е като прелюдия към всички съвети,които ще бъдат дадени по темата.... :idea:
Необходими са някои жокери към темата за конкретни отговори:
Този шкаф в мокро помещение /баня/ ли ще се монтира? Защото може би идеята е в друго помещение..
Ако отговорът е да, тогава:
Стените облицовани ли са с плочки? Има ли окачен таван?
Какъв е достъпа до най близката разклонителна кутия,например на съществуващия контакт? По правилник в помещението не трябва да има разклонителна кутия.....

И все пак ако се касае за мокро помещение най добре е мотажът и свързването да се извършат от правоспособен електротехник , т.к цитирам:
...."Тъй като съм пълен ламер в електротехниката бихте ли помогнали със съвети как да направя нещата , благодаря Smile"
PCL82 - майстор
Ако шкафчето ще бъде във баня със душ или вана, то трябва да е предназначено специално за целта.

Абсолютно задължително е да се спазят зоните на безопасност около душа или ваната. Това са зони, които са регламентирани в европейски стандарти. Най-близката зона до душа или ваната на 60см встрани и на 2,40м над тях трябва да е свободна от всякакви съоръжения, работещи с над безопасно ниско напрежение.

Точните размери на зоните в момента не мога да дам, но ощо правило е, че по време на къпане електрическото съоръжение не трябва да бъде достижимо с ръка и да попада в зона на пръскаща вода.

Задължителна е ДТЗ, даже по-възможност за 10ма отделна само за банята или разделителен трансформатор.
filmatoplo - майстор
Аз си имам контакт в банята , малко по в страни се намира до вратата на 1,40 височина .Съвсем обикновен е , не съм го ползвал никога -близо до лирата е и почти винаги се прикрива от халата.Знам че не е редно но не ми пречи за сега -ако пък е със влагоустойчив капак за целта за мокри помещения -не виждам причина да съществува , но не и над вани и мивки.
fikata - майстор
filmatoplo написа:
Аз си имам контакт в банята .... .Съвсем обикновен е , ...Знам че не е редно но не ми пречи за сега -......
Във филмите природните закони за нинджите не важат.Но в реалния живот възникват от нередни изпълнения, невидими пречки с фатален край за обикновените хора. :)
pep - специалист
Шкафчето ще е точно пред контакта и ще го закрива . Банята е тесничка :
http://img267.imageshack.us/f/panorama2qj5.jpg/
http://img167.imageshack.us/f/panoramapw2.jpg/
Мисля , че няма да има проблем с безопасността , всичко ще е скрито в шкафчето има по-затворен тип влагоустойчиви контакти а то няма да се мокри директно пред него има завеска .
mirk - майстор
На линковете ти, ми забива компа :lol:

Този по затворения контакт така може да те тресна като е оросен от влагата като му пъхаш щепсела че ще отрезнееш набързо.

Ако искаш да ти е мирна главата не си слагай контакти в банята, пък били те защитени и с дефектни защити.
PCL82 - майстор
Завесата не може да се смята за защита. Все пак от време навреме се сваля за да се пере. През това време какво става...

Ако е за самобръсначки, четки за зъби др. подобни маломощни уреди разделителен трансформатор от 100Вт е добро решение. По хотелите масово е така.
В. Петров - специалист
В магазините за мебели се продават и готови електрошокови шкафове за баня, с осветление което е на 230V и не е противовлажно. Всичките са произведени от знайни и незнайни български ТПК.
Ако искате да се самоубиете, ето един:
http://www.pit-2002.com/
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за свързване на контакт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: