Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
philip_stoev - напреднал
Здравейте,

Опитвам се да разбера какъв шкаф е подходящ за изнасяне на сървър на балкона. Сървърът има твърди дискове и грее, така че ще трябва и вентилация, и някаква защита срещу прах. Въпреки че няма да бъде изложен на дъжд, влагата може би ще е проблем.

Мисля, че ми трябва нещо подобно на телекомуникационните шкафове по улиците или може би на изнесените табла с електромери във вилните зони (?).

Има ли магазин или склад където могат да се видят подобни шкафове изложени и където да мога да пипна и да цъкам с език? За момента намирам единствено фирми които работят по индивидуални проекти, на едро, или предлагат авангардни решения с вградено захранване с горивни клетки (!).
BAlexandrov - специалист
А през зимата как го мислиш при -20 например?
philip_stoev - напреднал
Добър въпрос, но ми се струва че температурата точно няма да е проблем -- все пак техниката сама се грее. По-скоро ми е интересно как се решава въпроса с влагата, кондензацията и праха.

Все пак си мисля че има някакво решение -- толкова техника е инсталирана по тротоари и покриви, и не изглежда да има закачен климатик към всяка една.
moimoimoi - майстор
най доброто решение е сървъра да е в отделно ,малко климатизирано помешение,примерно кабинка от алуминиева дограма+климатик вътре
philip_stoev - напреднал
moimoimoi написа:
най доброто решение е сървъра да е в отделно ,малко климатизирано помешение,примерно кабинка от алуминиева дограма+климатик вътре
А някакво компромисно решение? Доколкото разбрах, всякакви конструкции от дограма излизат златни, да не говорим за климатика.
BAlexandrov - специалист
Тая техника дето е по покривите е по-проста - обикновен суич, направен с електроника да издържа на по-голям температурен диапазон и без необходимост от особено охлаждане, а ти искаш сървър с електроника за домашна употреба.
На теб ще ти трябва вентилатори по кутията с филтри за праха, които да успяват да охладят при 40 градуса температура на въздуха, а зимно време по възможност да се затворят дупките :lol:
Стандартно твърдите дискове ги дават от 0 до 60 градуса работна температура - как ще ги осигуриш? Мисля, че проблемът ти е основно той и охлаждането на процесора лятото.
Аз лично съм горил твърд диск при неколкократно пускане и стайна температура под 0 градуса.
resco - специалист
Дай малко информация за сървъра - какъв модел е, за какво ще се използва. Ще е хубаво да има информация и за терасата! Остъклена ли е или открита.
resco - специалист
Мазето е интересна идея, но с влагата проблема остава.... ДА не споменавам за плъховете и мишките!
philip_stoev - напреднал
BAlexandrov написа:
Тая техника дето е по покривите е по-проста - обикновен суич, направен с електроника да издържа на по-голям температурен диапазон и без необходимост от особено охлаждане, а ти искаш сървър с електроника за домашна употреба.
Така е, но има и един куп активно обурудване, UPS и прочее - например новите шкафове на БТК в София. И мен ме притесняват твърдите дискове, но като цяло не мисля че може да се говори за електроника за домашна vs. професионална употреба. Чарковете са същите, мисля че всичко опира до кутията.
resco написа:
Дай малко информация за сървъра - какъв модел е, за какво ще се използва. Ще е хубаво да има информация и за терасата! Остъклена ли е или открита.
Четириядрен Xeon с три твърди диска, в стандартна tower кутия. Ще се използва при 100% натоварване ден и нощ :-( Терасата за момента си е съвсем открита с кофти изложение, но ако е задължително кутията да е на сянка, ще измисля някакъв сенник.
Pol написа:
Сървър се слага у мазе !!!
Да, това е резервната идея, но наистина отново проблемът с влагата и праха остава. Така че шкафът ще бъде общо взето същият независимо от това къде се слага, или бъркам?
resco - специалист
Ето какво открих в мрежата - имало и такива специалисти - слагат сървъра и на балкона!
http://blog.larsstrand.org/article.php? ... ony-Server
виж може и да ти хрумне нещо!

Тема "Шкаф за сървър на балкона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: