Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rijov - помощник
Здравейте, искам да си направя къмпинг лампа от светодиоди да не събират комарите толкова, и да я свържа към колата, въпроса ми е колко максимално диода мога да свържа за да не претоваря акумолатора. Мисля да ги групирам по 3 диода последователно и после успоредно с другата група и накрая 1 онщ резистор. Говоря за бели дидоди които мисля че са на 3в и 20мА. Та какъв максимум мога да навържа без да изтощя акумолатора за 3-4 часа. Благодаря :).
moimoimoi - майстор
зависи колко искаш да ти е светло
ето програмата за изчисление http://lambi.homebg.org/index.php
за 12 волта излиза че може да сложиш 3 диода, съпротивлението е 400ома на група,като общата консумация е 0.24 вата
най добре е всяка група с отделен резистор-така ако някоя прекъсне другите ще продължат да светят, а проблемната група ведмага се вижда коя е
мисля че около 16 групи/48 диода/ ще ти светят перфектно, и с обща мощност под 4 вата може и цял ден да караш с акумулатора
sstefanov - майстор
rijov написа:
... колко максимално диода мога да свържа за да не претоваря акумолатора...
Ако акумулаторът е 44Ah:
44Ah/4h=11A
11A/0.02A=550

550*3=1650 светодиода в 550 групи по 3 последователно свързани
rijov - помощник
Благодаря ви много, искам да попитам как мога да сметна примерно с консумация 10W колко време ще издържи акумолатора. Също защо трябва да сложа 400R като по сметките излиза 150R.
Благодаря.
moimoimoi - майстор
щото съм го смятал за променлив ток :headbash:
150 ома е за прав ток
sstefanov - майстор
I=10W/12V=0.83A
t=44Ah/0.83A=53h
бат Вальо - специалист
Продават готови ленти и модули, които са и водоустойчиви.
При цена 20 лв за 20 модула с по 3 бели светодиода мисля че е излишно да се занимаваш със самоделки.

Аз миналата седмица на палатки светнах около 30 модула и малко ленти и стана ден. Към 300 светодида някъде са. Акумулатора щеше да издържи още една седмица сигурно. :-D
И да ти кажа мухи пак се събират.
Dejmos - помощник
Преди 2-3 месеца си направих такова осветление.

Използвах готови светодиодни ленти, купени от Радимекс. http://radimexbg.com/index.php?do=plist&cid=123
В края на списъка са готовите модули и лентите. Аз използвах "D MS DL5HW БЯЛ 18D/1" - лента с 18 бели светодиода, гола (в смисъл невлагоустойчива, другите са в корпуси), за 12 волта.
По каталог й дават 1,7 вата консумация, 51 лумена.
Светодиодите са с много голям ъгъл на излъчване, няма нужда да се прави нищо за разсейване на светлината. Лентите се състоят от 6 групи по 3 светодиода с токоограничаващ резистор. Групите могат да се отделят една от друга, като 5 от тях имат собствени букси за захранване (ако не ги разделяш се захранват едновременно през една букса), т.е. ако се разделя лентата, или едната група ще е от 6 светодиода, или всичките ще са по 3, но едната няма да има букса и ще трябва да се запоява.

Не съм смятал консумация, нито колко часа ще издържи акумулатора.
Но осветление, състоящо се от четири такива ленти (72 светодиода) свети две нощи подред по минимум 5-6 часа и на третие ден си сложих акумулатора (75 Ач) в колата и запалих все едно нищо не е било. А осветеността беше повече от добра.
rijov - помощник
Не се бях замислял за готови изделия поради простата причина, че не съм се ровил никога за такива ако някой може да даде линк към такова каквото е ползвал, да видя за какво точно иде реч ще съм благодарен(и ако може и снимка да сложи още по добре), но да си направиш, да се занимаваш и да научиш нещо ново при проектирането е изживяване :) което предпочитам от покупката на такова :).
Благодаря ви за бързите отговори.
бат Вальо - специалист
Някои работи е по-добре да си ги купиш защото ще ти излязат по-евтино, а и ще са изработени по-добре. Не ви подценявам като майстори, но пък СНД все пак с машина се запояват по-добре.

http://www.e-neon.ru/

Имат промоция в момента на модули с по 3,4 и 5 светодиода. 20 модула за 15 лв за тройките.

Изображение

Тема "Светодиодна къмпинг лампа на 12в" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: